Aspoň paralympiáda, velí Vápenka. V cestě teď stojí „nováček“ s 34 góly

Foto: Lukáš Kaboň, parahockey.cz

23. června 2021, 9:01

Adam Bagar

Základní skupiny jsou minulostí, ostravské MS v para hokeji má před sebou vyřazovací boje. Češi do nich vstoupí už ve středu čtvrtfinálovým soubojem se silnými Rusy! Utkání je na programu od 14:15 a sledovat jej můžete živě na ČT sport či ParaHockeyTV.

České bojovníky čeká hodně těžká šichta. Rusové sice dorazili jako nováček elitní kategorie, ale to jen proto, že poslední roky nestartovali vinou dopingových skandálů. Své kvality ukázali už ve skupině B, kterou jasně ovládli při fenomenálním skóre 34:1.

„Je to podobný tým jako Kanada a Amerika. Možná o malinko slabší, ale to jsou opravdu jen procenta, možná promile. Mají velmi šikovné hráče. Čeká nás hodně těžký zápas, ale musíme ho zkusit urvat,“ velí zkušený brankář Michal Vápenka alias Vápno.

Zatímco sborná se na čtvrtfinále naladila vítězstvím 18:1 nad Norskem, svěřenci trenéra Jiřího Břízy padli 0:10 s našlapanou Kanadou. „Takové zápasy jsou nejlepší trénink, ne? Já se na ně vždy těšil a v zásadě si je užívám,“ přiznává před soubojem s Rusy.

Pokud Michal Vápenka dostane šanci před Martinem Kudelou, jenž zazářil proti Američanům, dá se čekat, že si znovu dost zachytá. „Chytat proti nejlepším týmům na světě je svátek a když mám jednou za rok možnost si s nimi zahrát, je to pro mě nejvíc.“

Čeští para hokejisté se letos představili v silnější skupině A. V ní nezvládli hned úvodní klíčový duel s Jižní Koreou, které přes střeleckou převahu podlehli 0:2, a po očekávaných porážkách s Kanadou a Amerikou se pro čtvrtfinále nevyhnuli obávané sborné.

Do zápasu navíc jdou bez vstřelené branky, což jim na psychice nepřidá. „Jako gólman s tím nemám problém, to je spíš otázka na útočníky. Doufám, že se z toho kluci nezblázní. A že to zvládneme,“ věří Vápenka, jenž bude spoléhat i na české fanoušky.

Ti přes omezenou kapacitu Ostravar Areny na čtvrtinu opět vytvářejí para hokejistům skvělou atmosféru, chodí jich okolo dvou tisícovek. „Lidi jsou úžasní. Je to pro nás další motivace, abychom v příštích zápasech zabrali a udělali aspoň paralympiádu.“

Letenky do Pekingu si zajistí nejlepších pět mužstev probíhajícího šampionátu v Ostravě. V případě čtvrtfinálového neúspěchu tak Češi budou muset zvládnout páteční souboj o konečné páté místo, v němž by narazili na poraženého duelu Korejců s Nory.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz