Senát Parlamentu České republiky

Valdštejnské nám. 4, 118 01  Praha 1

Lada Faldynová
Telefon
+420 257 072 302
Mobilní telefon
+420 704 644 464

TZ: Studenti si vyzkoušeli práci senátora a jak se vyznat v dezinformacích (23.06.2021)

Perex:

23. června 2021, Praha. Studentská konference „Dnes jsem jako senátor“, která se na půdě horní komory parlamentu konala pod záštitou 1. místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky a za účasti senátorek Miloše Horské a Adély Šípové, dala žákům a studentům příležitost vyzkoušet si na vlastní kůži, co obnáší práce senátora. Akce byla zaměřena na téma dezinformací ve veřejném prostoru, které bylo zpracováno formou zábavného komiksu pro mladé i jejich učitele s podtitulem „Jak nebýt za tlo(t)lla“. Za zrodem tzv. dezinformačního desatera, které má pomoci mladým zorientovat se v dnešním světě a pedagogům ulehčit výklad tématu, stojí NADAČNÍ FOND MODRÁ RYBKA.

Vystupující zprava: Jiří Růžička, Nina Nováková, Jan Drbohlav, Pavel Anděl

Vystupující zprava: Jiří Růžička, Nina Nováková, Jan Drbohlav, Pavel Anděl

„Umožnit žákům a studentům si na jeden den vyzkoušet práci senátorů považuji za dobrý nápad a jsem rád, že mohu konání studentské konference zaštítit,“ uvedl Jiří Růžička, 1. místopředseda Senátu. Mladí si v praxi vyzkouší zlomek senátorské práce. Během debaty vysvětlují vlastní názor na dané téma před ostatními vrstevníky a politiky, procvičují argumentační schopnosti, snaží se najít kompromis. Této náročné úloze předchází náležitá příprava. „Dnešní zaměření akce a debata s mladými o dezinformacích je zásadní a patří i na půdu českého parlamentu,“ dodal Jiří Růžička.

„Základní myšlenkou je vychovat z dnešní generace náctiletých odolnou společnost pro naši demokratickou budoucnost,“ vysvětlovala záměr studentské konference i dezinformačního komiksu Lucie Lišková, ředitelka NADAČNÍHO FONDU MODRÁ RYBKA.

Autor dezinformačního desatera Bohumil Kartous doplnil: „Vzhledem k mé práci se setkávám denně s dezinformacemi. Vnímám, že boj s dezinformacemi a jejich šíření je zásadní téma a je nezbytné ho více přiblížit i mladým lidem. Proto jsem sestavil dezinformační desatero, které se stalo základním stavebním kamenem pro vznik komiksu.“

„Rozeznat dezinformace od informací je často náročné pro dospělé, natož pro děti a mladé. Děti musíme při vzdělávání vybavit tak, aby chápaly obsah obecných pojmů demokracie, populismus, dezinformace, manipulace, ale také těch, které považujeme za samozřejmé, jako je pravda, omyl, lež. Název komiksu je výstižný. Nechci být trotlem, ale ani – třeba nevědomky – trollem,“ dodala Nina Nováková, autorka pracovních listů.

V případě zájmu o více informací k projektu kontaktujte Lucii Liškovou, tel: 737 181 484, reditelka@modrarybka.eu.

 

Lada Faldynová, 23.06.2021