InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Timudej

    sobota 4.5 20:00 - MC Fabrika, České Budějovice

    Koncert.

  • Slavičí dům - pozvánka na benefiční představení

    sobota 4.5 19:30 - Třeboň, Divadlo J. K. Tyla

    Divadelní představení.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cena PRESTA poprvé zamířila do Strakonic. Získal ji Ateliér STA za dům Na Ohradě

Polyfunkční dům Na Ohradě.

Polyfunkční dům Na Ohradě.

STRAKONICE – V první červnové dekádě byly vyhlášeny výsledky soutěže PRESTA jižní Čechy. Vyhlašovatelem soutěže, která má za sebou jedenáct ročníků, je Český svaz stavebních inženýrů spolu s dalšími partnery. Soutěž se vyhlašuje vždy po dvou letech, tentokrát se hodnotily stavby dokončené v kraji v letech 2018 – 2020. Celkem se jich odborná porota posuzovala 48 a udělila v každé z šesti kategorií hlavní titul PRESTA a několik čestných uznání. Byly také uděleny Ceny vyhlašovatelů a Cena časopisu Stavebnictví. Hejtman Jihočeského kraje udělil cenu Inspira. Součástí letošního ročníku byla i Student PRESTA - soutěžní přehlídka projektů středoškolských a vysokoškolských studentů. Jeden z šesti hlavních titulů PRESTA putoval do Strakonic! Získal jej ateliér STA architekta Zbyňka Skaly za řešení polyfunkčního domu Na Ohradě ve Strakonicích.


Vítězství nad tekutými písky

Ateliér STA si v této soutěži vede dlouhodobě velmi úspěšně. Od roku 2002 získal už sedm čestných uznání – například za řešení píseckého hotelu Biograf, bytového domu pod Rennerovými sady ve Strakonicích, rodinných domů v Písku na Americe, sídla firmy Znakon nebo dostavbu jižního křídla ve strakonické nemocnici. Cena Českého svazu stavebních inženýrů byla ateliéru udělena za řešení budovy mezinárodního vzdělávacího a informačního střediska fakulty rybářství ve Vodňanech a cena České komory autorizovaných inženýrů a techniků týmu architekta Skaly náleží za návrh vzdělávacího střediska pro dřevozpracovatelský průmysl ve Volyni.

Letos si tým Zbyňka Skaly hlavní cenu vydobyl za mimořádné řešení domu Na Ohradě ve složité stavební situaci. Založení stavby na plovoucích pilotách v tekutých píscích a statická koncepce patří podle poroty do učebnic pozemního stavitelství. To je mimořádná poklona. Dům navíc pomáhá definovat prostor nového náměstí a parter ponechává průchodný. V domě vzniklo 46 bytů od garsonek až po rozměrné 120 metrové byty s výhledem na hrad a na ploše 400 metrů čtverečních také dvoupodlažní komerční prostory. Za zmínku stojí, že několik bytů v tomto domě je ještě k mání.

Architekt Skala ke složité výchozí situaci záměru, se kterým se investorská firma Znakon Reality rozhodla obestavět restauraci Hangár, říká: „Tekuté písky jsou tu všude v podloží, už od Radošovic. Za jejich výskytem je pravděpodobně řeka Volyňka. Přesto se na tomto podloží i dřív stavěly okolní paneláky a stavitelé to uměli technicky vyřešit. Na tekutých píscích stojí například i teplárenský komín, pod nímž je skála až v třicetimetrové hloubce. Náš dům Na Ohradě stojí na 63 plovoucích pilotech a jelikož tvoří nároží, naším úkolem bylo neovlivnit okolní domy. Proto jsme je museli zahrnout do řešení, bylo nutné podinjektovat i základní stěnu sousedního domu. Doufám, že složitější technické řešení už nikdy nebudu absolvovat." Výsledek a uznání renomované poroty samozřejmě strakonického architekta mimořádně těší.

Město plné proluk

Městu, kde v jednom z paneláků vyrůstal, Zbyněk Skala rozumí. „Staré Strakonice byly kdysi dílem srovnané se zemí. Větší vesnice se přerodila de facto v jedno velké sídliště, aby se zdejšímu průmyslu přivedl dostatek pracovníků. Strakonice přitom v minulosti byly významem srovnatelné s Volyní a soupeřily s ní o zasídlení různých institucí. Dokonce někteří tvrdí, že Volyně bývala důležitější. Výsledkem je, že dnešní tváří města je kolem 80 proluk a úkolem dvou, tří generací zdejších architektů by mělo být s pokorou řešit tato bolavá místa, i když chápu, že v mládí člověk doufá spíš v nějaký velký ambiciózní projekt, který po něm zůstane. My jsme tedy domem Na Ohradě jednu z proluk zastavěli," říká Zbyněk Skala.
Zmiňuje i parter, kterým se tento dům odlišuje od okolních paneláků. Ty mají v parteru typická okénka sklepních kójí, místo aby tam byly obchody nebo restaurace, které přinášejí do ulice oživení. Proto Zbyněk Skala se svými kolegy do bytového domu na ploše 400 metrů čtverečních zakomponoval dvoupodlažní komerční prostory, kde dnes sídlí prodejny, jazyková škola nebo advokátní kancelář. Nároží je navíc průchozí vzniklým podloubím. Zástavba proluky tak nevytvořila pro kolemjdoucí bariéru. Jednoduché nebylo ani dostát povinnosti na vytvoření příslušného počtu parkovacích míst, 24 jich vzniklo v parteru budovy, dvacet v garážích u školy Dukelská a další přelajnováním v Bezděkovské ulici.

Náměstí? Možná jednou bude...

Architekt Skala si je coby patriot vědom i deficitu Strakonic, kterým chybí klasické velké centrální náměstí. Právě novým domem Na Ohradě se ale definovala hrana náměstí s dominantou Prioru, které je zatím trojúhelníkové. Jak ale Zbyněk Skala podotýká, stačilo by jednou zástavbou uzavřít i čtvrtou stranu, kde je dnes před kinem Oko parkoviště, a – kdoví..? Třeba bude i velké klasické náměstí.

Zbyněk Skala zmínil televizní seriál o šumných městech architekta Davida Vávry, který se tehdy díval od kina Oko směrem k výměníku a proluce, kterou nynější dům Na Ohradě vyplnil. Vnímal to místo úplně stejně a pro ateliér STA se pak zrodila šance, když firma Znakon Reality jako investor našla k této výzvě odvahu. Tím spíš, že předchozí politická reprezentace města tomuto záměru zrovna nakloněná nebyla a až změna na radnici v roce 2014 přinesla podle architekta Skaly větší spolupráci města s investory na budování tváře Strakonic.

Unikátní dům Na Ohradě tak konečně dostal zelenou a mohl nyní nadchnout i porotu respektované soutěže. Architekt Skala na závěr rozhovoru vyjádřil poděkování investorské firmě Znakon Reality za příležitost, za spolupráci kolegům z ateliéru Martinu Krtoušovi a Pavle Homolkové, týmu statiků pod vedením Romana Malíka a také Luďku Přibylovi z Písku, který byl technickým dozorem při řadě realizací projektů strakonického ateliéru STA. Dům Na Ohradě byl jeho poslední, letos v březnu podlehl covidu. „Kus tohoto úspěchu posílám tam nahoru Luďkovi. Dočkali jsme se poprvé hlavní PRESTY a poprvé v historii soutěže zamířila hlavní cena do Strakonic. Je to i jeho zásluha," uzavřel architekt Skala.

Porotce architekt Tomáš Bezpalec hodnotí Polyfunkční dům Na Ohradě:
Architektura je pro mne dobře navržený a provedený dům, zásah do sídla nebo do krajiny.
Dům je dobře navržen. Pomáhá definovat prostor nového náměstí, přízemí ponechává jako veřejný prostor a dvěma průchody umožňuje prostupnost zástavbou.
Dům zachovává měřítko zástavby i výškově navazuje na sousední domy. Ustoupená podlaží kompenzují chybějící podlažní plochu za městu věnované přízemí a přirozeně akcentují nárožní polohu. Po konstrukční stránce se dům elegantně vyrovnává s obtížnými základovými poměry, návazností na sousední domy a doslova přemosťuje výměníkovou stanici. Stavební provedení je příkladné. Dům je přívětivý pravdivostí a při troše pozornosti i čitelností důvodů co, proč a jak je uděláno.

 

Vítězové soutěže PRESTA 2018 – 2020

Titul PRESTA – prestižní stavba jižních Čech
Kategorie Rodinné domy a bytové stavby
POLYFUNKČNÍ DŮM NA OHRADĚ STRAKONICE
Projektant: STA, projektový ateliér Ing. arch. Zbyňka Skaly, Strakonice
Zhotovitel: Znakon Group, Sousedovice
Stavebník: Znakon Reality, Sousedovice
OBČANSKÉ A PRŮMYSLOVÉ STAVBY – rekonstrukce

Titul PRESTA – prestižní stavba jižních Čech
Kategorie Občanské a průmyslové stavby - rekonstrukce
PODKROVNÍ VESTAVBA A NÁDVOŘÍ OBCHODNÍ AKADEMIE, PÍSEK
Projektant: Ateliér HERITAS, České Budějovice
Zhotovitel: PRIMA, Strakonice a KOČÍ, Písek
Stavebník: Obchodní akademie a Jazyková škola s právem Státní
jazykové zkoušky, Písek

Titul PRESTA – prestižní stavba jižních Čech
Kategorie Občanské a průmyslové stavby – novostavby
PŘÍSTAVBA A STAVEBNÍ ÚPRAVY ZUŠ VELEŠÍN
Projektant: SP STUDIO, Český Krumlov
Zhotovitel: PORR, oblast České Budějovice
Stavebník: Základní umělecká škola, Velešín

Titul PRESTA – prestižní stavba jižních Čech
Kategorie Památkové a historické stavby
RESTAURACE SOLNICE, PIVOVAR SOLNICE,
ČESKÉ BUDĚJOVICE
Projektant: Ateliér HERITAS, České Budějovice
Zhotovitel: Auböck, Boršov nad Vltavou
Stavebník: SALINUM CB, Litvínovice

Titul PRESTA – prestižní stavba jižních Čech
Kategorie Vodohospodářské a ekologické stavby
PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA MĚSTA PÍSKU,
SÍDLIŠTĚ PORTYČ – ÚSTÍ POTOKA JIHER
Projektant: VH-TRES, České Budějovice
Zhotovitel: EUROVIA CS, závod České Budějovice
Stavebník: Povodí Vltavy, Praha
RODINNÉ DOMY A BYTOVÉ STAVBY

Titul PRESTA – prestižní stavba jižních Čech
Kategorie Dopravní a ostatní inženýrské stavby
DÁLNICE D3 ŠEVĚTÍN - BOREK
Projektant: Valbek, Liberec, PUDIS, Praha
Zhotovitel: EUROVIA CS, závod Praha východ
a závod České Budějovice
Stavebník: Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správa ČBVODOHOSPODÁŘSKÉ

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace