Hlavní obsah

Legendární kanadský hokejista, člen francouzské spojky, prohrál v nemocnici boj o život

Florida/Praha

Hokejové Buffalo se ponořilo do smutku. Necelý týden poté, co dostal infarkt, zemřel v úterý ve věku dvaasedmdesáti let v nemocnici na Floridě bývalý vynikající kanadský útočník Sabres René Robert.

Foto: Profimedia.cz

René Robert na snímku z roku 2015.

Článek

Rodák z kanadské provincie Québec odehrál v NHL 12 sezon, osm z nich v dresu Buffala, v němž mezi lety 1972 až 1979 vytvořil legendární útočnou formaci s Gilbertem Perreaultem a Rickem Martinem.

Všichni tři pocházeli z Québecu, jejich mateřským jazykem byla francouzština, a tak jejich řadě jeden ze spoluhráčů vymyslel přezdívku „francouzská spojka" podle stejnojmenného filmu s Genem Hackmanem v hlavní roli.

„René byl úžasný hráč, skvělý spoluhráč a osobnost, byl věrný naší organizaci. Jeho úspěchy na ledě, které dosáhl jako člen 'francouzské spojky', hovoří za vše, ale jeho vliv na komunitu v Buffalu trval ještě dlouho po konci kariéry," uvedlo Buffalo v prohlášení.

V základní části NHL Robert odehrál 744 zápasů a připsal si 702 kanadských bodů. V nejlepší hokejové lize světa oblékal kromě Buffala i dres Pittsburghu, Toronta a Colorada Rockies.

I po skončení kariéry zůstal spojený s Buffalem, kde se věnoval charitativní činnosti. Poslední roky už žil na Floridě, od mi minulého týdne musel být kvůli infarktu hospitalizován v nemocnici, kde v úterý zemřel.

Reklama

Související témata: