Hlavní obsah

Účinnost ivermektinu začala zkoumat Oxfordská univerzita

Novinky, drk
Oxford

Mediálně propíraný a vědecky rozporuplný ivermektin začínají od středy zkoumat experti z Oxfordské univerzity. Oznámili to na svých webových stránkách. Univerzita ho zahrnula do své rozsáhlé studie s názvem PRINCIPLE Trial, která si klade za cíl najít levný přípravek, kterým by se pacienti s covidem-19 mohli léčit doma.

Foto: Profimedia.cz

Krabička ivermektinu ve francouzském balení

Článek

„Ivermektin je bezpečné, širokospektrální antiparazitikum, které se ve světě hojně používá pro léčbu parazitických infekcí. Ivermektin má známé antivirové účinky a v laboratorním prostředí prokázal schopnost snížit replikaci viru SARS-CoV-2. Menší pilotní studie ukazují, že brzké podání ivermektinu může snížit virovou nálož a délku symptomů u některých pacientů s mírným průběhem covidu-19,” píše Oxfordská univerzita ve svém středečním prohlášení.

Jeden z hlavních vedoucích PRINCIPLE studie je profesor Chris Butler z oxfordského centra primární péče.

Primář Rezek: Po první stovce pacientů cítíme, že ivermektin pomáhá

Koronavirus

„Ivermektin je snadno dostupný po celém světě a je používaný pro mnoho jiných infekčních chorob, takže je to dobře známý lék s dobrým bezpečnostním profilem a na základě slibných prvních výsledků z některých studií ho část zemí už začala využívat pro léčbu covidu-19,” řekl Butler.

Remdesivir ano, ivermektin ne

Vědecká komunita je ohledně ivermektinu rozdělená. Studie, které účinnost ivermektinu prokazují, jsou podle některých expertů špatně vypracované a jejich výsledky nelze brát vážně.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ani Světová zdravotnická organizace (WHO) používání tohoto léku mimo klinické studie nedoporučily. Stejně nedoporučující stanovisko dala WHO i mnohem dražšímu remdesiviru, který přitom zdravotníci po celém světě dále používají.

Reich: Nechápu, proč se bojíme použít staré léky na nové nemoci

Domácí

Oxfordští vědci ale zahrnutí ivermektinu do studie hájí. Podle Butlerových slov chtějí získat dostatečné množství dat proto, aby změřili přínos léku i jeho případné nežádoucí účinky. „Rameno studie s ivermektinem jsme spustili dnes a rekrutujeme účastníky,” řekl ve středu Novinkám mluvčí Oxfordské univerzity Dan Richards-Doran.

Zatím se do PRINCIPLE studie zapojilo přes pět tisíc dobrovolníků.

O detailech studie informovalo Právo už v únoru. Oxfordští vědci chtějí najít lék, který by splňoval následující podmínky: člověk by ho mohl bezpečně užívat doma, fungoval by ihned po zjištění příznaků a zvládl by infekci zachytit a zabránit vypuknutí vážného průběhu nemoci.

První výsledky zatím naznačují, že tato kritéria splňuje inhalovaný budenosid, který u účastníků studie zkrátil dobu léčby o tři dny. „Studie zatím zkoumala účinky hydroxychlorochinu, azithromycinu, doxycyklinu, kolchicinu a favipiraviru,” dodal Richards-Doran. Výsledky si lze dohledat na stránkách studie.

Reklama

Výběr článků

Načítám