Maminka.czSlavné maminky

Gabriela Soukalová: Moc si přeji, aby dcera byla kliďas po tatínkovi

Dita Mrázková 24.  6.  2021
Bývalá reprezentantka v biatlonu a současná moderátorka se netají tím, že ještě nemá vybráno jméno pro svou dceru a že se chce po porodu vrátit co nejdřív do milované práce. A taky věří v lásku na celý život. Co dalšího nám prozradila v exkluzivním rozhovoru?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na svém Instagramu, a potažmo i v pořadu Showtime, který moderujete, jste prozradila, že se vám zanedlouho narodí holčička. Jména jste prý s partnerem měli tři. Už máte to konečné a nejlepší?

Jméno jsme ještě stále nevybrali. Často k nám přichází kamarádi, kteří pořád přinášejí nová krásná jména a my jen kroutíme hlavami a říkáme si, že velká spousta možností nám to rozhodování vůbec neulehčuje.

VIDEO: Těhotná Gábina Soukalová prozradila své plány

Jste ten typ nastávající maminky, která načítá všechny důležité věci z knížek a internetu, nebo necháváte vše přirozeně plynout a takzvaně neřešíte? 

Na některé věci jsem tak trochu pankáč. Ještě jsem si nepřečetla vůbec nic. Nechávám to na závěr těhotenství, až nebudu tak pracovně vytížená. A taky věřím, že to příroda moudře zařídila, abychom jako matky věděly, co dělat a jak se chovat. 

Kdy chcete po porodu naskočit znovu do moderování Showtime?

Ideálně hned jak to půjde! Do práce se ohromně těším a je to moje každodenní závislost a radost. Samozřejmě ale potřeby miminka jsou na prvním místě, takže uvidíme, jak se celá situace vyvine. Slyšela jsem od mnoha maminek, že člověk míní a dítě ho pak vyvede z omylu. Moc si přeji, aby dcera byla kliďas po tatínkovi!

Byla jste profesionální sportovkyně, což je profese, která vyžaduje řád, dřinu a odříkání. Dopřejete dcerce bezstarostnější dětství? Co když by se „pomamila“ a chtěla dělat nějaký sport na profi úrovni? 

Chci ji podporovat ve všem, co ji bude bavit a co bude dělat ráda. Pokud sama od sebe bude chtít dělat vrcholový sport, tak se jí v tom budu snažit pomoct. Pokud bude po mně, tak se ale nebojím, že by se jí do sportu dvakrát chtělo. Já jsem svůj osud měla daný rodiči a vím, jaké to bylo dělat něco, co jsem dělat vlastně vůbec nechtěla. 



Máte za sebou nepříjemnou zkušenost s poruchou příjmu potravy. Myslíte, že za tímto onemocněním stojí jen a pouze psychika, tlak okolí nebo trend dnešní doby  vypadat „superdokonale“ za každou cenu? 

Myslím, že všechno, co jste vyjmenovala, má určitě vliv. I když u každého člověka to může vyvolávat něco jiného. Často k tomu může přispět výchova z rodiny, kdy děti mají pocit, že jsou milovány, pokud splní nějaké podmínky. Třeba když donesou dobré známky ze školy. Takové děti jsou na sebe většinou přísné a snaží si lásku za každou cenu zasloužit. V době dospívání je pak tato skupina lidí k poruchám příjmu potravy nejnáchylnější. Často stačí i jedna hloupá narážka na jejich vzhled od někoho z rodiny, přátel nebo třeba spolužáků, a problém je na světě.  Symboly dnešní doby jsou krása, úspěch a peníze. Ať chceme nebo ne, neustále jsme masírováni reklamami, dokonalým vzhledem ostatních lidí na sociálních sítích, který navíc není reálný. Největší pochvala pro dnešní děti nebo teenagery jsou lajky, protože jim dávají okamžitou zpětnou vazbu a něco hmatatelného, co jim rychle dodá sebevědomí. Není lehké se tím vším, co je kolem nás, nenechat pohltit. A je skoro zázrak, když se dnes někdo nedostane do kolečka porovnání se s ostatními.

Když by s podobným problémem za vámi jednou přišla vaše dcera  co byste jí poradila?

To je dobrá otázka, ale děti zatím stále ještě nemám, takže moje odpověď bude dost teoretická. Myslím, že základem je bezpodmínečná láska. Děti by podle mě měly už od malička od svých rodičů nebo nejbližšího okolí cítit lásku bez podmínek! Měly by vědět, že mají samy o sobě hodnotu právě takové, jaké jsou. Kdyby za mnou přišla moje dcera, snažila bych se zjistit příčinu, která problém vyvolala, a maximálně bych ji podporovala v oblasti sebevědomí, sebelásky, sebepřijetí. Snažila bych se ji naučit, jak se neporovnávat s ostatními. Zařídila bych jí léčbu u odborníků a snažila se problém řešit třeba na rodinné terapii, která se prokázala jako absolutně nejefektivnější v oblasti léčby poruch příjmu potravy. 

Věříte v lásku na celý život? 

Ano, věřím! Vztah dvou lidí je podle mě obrovská dřina, která ale může přinášet ovoce za předpokladu, že se najdou dva lidé, pro které je vztah a rodina prioritou. Žijí ve vědomém vztahu, ve kterém neustále pracují na vzájemné komunikaci. Dobře vědí, kdo jsou a co chtějí, váží si sami sebe i sebe navzájem, umí si vzájemně naslouchat, chtějí spolu růst a vzájemně se podporovat v jakýchkoli životních situacích. Taky mají společné cíle a sny, nezapomínají si na sebe pravidelně dělat čas, od začátku vztahu jim funguje chemie a tolerují se.

Dostala jste už stran těhotenství, porodu nebo mateřství nějakou tu „radu nad zlato“ ?

Dostala jsem spoustu rad, ale v paměti mi utkvěla jediná. Byla od mé kamarádky, která mi dala podrobný návod na to, jak správně skladovat mateřské mléko před víkendem, abych si mohla dopřát nějakou tu skleničku vína a přitom to nevadilo děťátku (směje se).

VIDEO: Veronika Kašáková o diagnóze syna: Stokrát radši bych byla znovu v děcáku
Manžel si děti přál, já byla trochu sobeček, přiznává novopečená maminka Patricie Pagáčová
Témata: Těhotenství, Porod, Slavné maminky, Rozhovor, Rodičovství, Mateřství, Instagram, Dcera, Patricie Pagáčová, Gabriela Soukalová, Láska, Dřina, Gábina Soukalová, Celý život, Kliďas, Pagáčová, Biatlon, Tatínek, Internet, ShowTime