Hlavní obsah

Rusko bude pracovat s USA na dopadení kybernetických zločinců

– Moskva

Rusko bude spolupracovat se Spojenými státy ve snaze dopadnout kybernetické zločince, prohlásil ve středu šéf ruské tajné služby FSB Alexander Bortnikov. Učinil tak týden poté, co se americký prezident Joe Biden a jeho ruský protějšek Vladimir Putin dohodli na rozvinutí spolupráce v některých oblastech, uvedla agentura Reuters.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Budeme společně pracovat (na vypátrání hackerů) a doufáme v reciprocitu,” řekl Bortnikov podle agentury RIA Novosti na bezpečnostní konferenci v Moskvě.

Náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov na jiné konferenci uvedl, že se v Ženevě Rusku a USA podařilo nastartovat velmi promyšlený a důkladný výměnný mechanismus v oblasti kybernetické bezpečnosti. Vzápětí dodal, že je zapotřebí, aby úsilí vyvinuly obě strany.

Biden na americko-ruském summitu minulý týden Putinovi řekl, že některé druhy klíčové infrastruktury mají být mimo dosah kybernetických útoků, připomněla agentura Reuters.

Prezidenti dali zelenou výměně vězňů

Svět

Oba lídři se v Ženevě rovněž shodli, že je zapotřebí co nejdříve začít jednat o nových úmluvách o kontrole jaderných zbraní. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl, že Moskva požádala o větší transparentnost ohledně raket v Evropě.

Šéf Kremlu podle něj navrhl opatření jako například moratorium na rozmisťování raket středního a krátkého doletu v Evropě, píše Reuters s tím, že podle Putina by tento krok přispěl k budování vzájemné důvěry.

Vztahy mezi Ruskem a Spojenými jsou nejhorší od dob studené války, mimo jiné kvůli ukrajinské krizi, válce v Sýrii nebo obviněním, že se Kreml vměšuje do amerických voleb.

Washington v posledních letech uvalil sankce na vysoké ruské činitele kvůli řadě sporů.

Podle USA stojí za některými rozsáhlými kybernetickými útoky proti americkým firmám a úřadům hackeři, kteří fungují z ruského území nebo jsou napojení na Moskvu. Ta však obvinění odmítá.

Šéf ruské rozvědky: Lichotí mi to, ale za hackerskými útoky na USA nestojíme

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám