Olomouc: Busta učitele národů završí restaurátorskou obnovu významné olomoucké školy

24.06.2021 11:11

Řadu let byli součástí Základní školy Komenium v Olomouci nejen žáci a pedagogové, ale i restaurátoři. Od roku 2016 se totiž intenzivně věnovali obnově fresek ve slavnostním sále. V tom sále, který byl za minulého režimu degradován na tělocvičnu a málem nenávratně zničen.

Olomouc: Busta učitele národů završí restaurátorskou obnovu významné olomoucké školy
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Práce restaurátorského týmu pod vedením akademického malíře a restaurátora Radomíra Surmy proběhla úspěšně a dnes dostává symbolické zakončení. Škole se vrátila i hodnotná busta Jana Amose Komenského. Jako dar od restaurátora!

Anketa

Je Alena Schillerová dobrá ministryně financí?

69%
28%
hlasovalo: 8750 lidí

Busta učitele národů Jana Amose Komenského byla součástí majetku školy dlouhá desetiletí. Obdobně jako freskový sál byla ovšem i busta poškozená a znehodnocená dodatečnými amatérskými úpravami. Po letech, která restaurátoři trávili záchranou sálu, oslovila ředitelka školy Petra Romanovská Radomíra Surmu, zda by dokázal restaurovat i poškozenou bustu. „Věděli jsme, že je pan Surma skutečný profesionál a tak jsem jej oslovila coby našeho dvorního restaurátora, jestli by stálo za to bustu opravit,“ vzpomíná ředitelka Romanovská. „Zjistil jsem, že je to odlitek velmi kvalitní sochařské práce, který byl ale hodně olámaný a podřený s nečitelnými nápisy s daty narození a úmrtí, s ulomeným nosem a dalšími škodami,“ popisuje Radomír Surma. Nakonec se rozhodl provést práci bezplatně jako sponzorský dar škole.

„Nejprve jsem sochu očistil a oloupal a skalpelem dočistil hrubý latexový nátěr. Pak jsem sádrou domodeloval chybějící olámané artefakty modelace, což se nejvíce týkalo nosu, draperie a hřbetů knih na podstavci. Zregeneroval jsem i nečitelné nápisy na dolním štítku,“ shrnuje restaurátor průběh práce. Následně ještě naimpregnoval změklou sádru pryskyřicí a opatřil ji patinací olejem, která imituje bronz. Teprve v průběhu práce Surma zjistil, jak významná práce byla předlohou olomouckého odlitku. „Autorem byl významný český sochař druhé poloviny 19. století Josef Strachovský. Originál busty je v nizozemském Naardenu před muzeem Komenského,“ říká restaurátor. 

Busta, na kterou už dnes může být škola pyšná, je umístěna ve vstupní hale. „Původně jsme s panem restaurátorem plánovali, že busta bude slavnostně odhalena hned po dokončení na jaře. Mělo se tak stát v březnu ke Dni učitelů. Tehdy ale nedovolovala epidemiologická situace, aby u toho mohli být i děti a učitelé, takže jsme se dohodli, že počkáme, až to možné bude,“ vysvětluje okolnosti odhalení busty primátor Mirek Žbánek.

Oprava poničeného sálu, kde byla za minulého režimu školní tělocvična, začala v roce 2016. V několika etapách byl nakonec sál opraven během čtyř let, přičemž značnou část uhradilo ze svého rozpočtu město, s částí pomohly dotace. Celkové náklady rekonstrukce a vybavení sálu mobiliářem byly 9,7 milionu korun, dotace Ministerstva kultury ČR celkem 3,9 milionu korun. Sál je dnes chloubou nejen školy, ale celé Olomouce, o niž se zajímají Olomoučané i návštěvníci města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…