Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vládní zmocněnkyně Helena Válková vyzvala k prioritnímu prošetření incidentu v Teplicích

24. června 2021
Čtení na 2 minuty

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková vyzvala k prioritnímu a objektivnímu prošetření okolností sobotního úmrtí romského muže v Teplicích. Šestačtyřicetiletý Stanislav Tomáš zemřel podle policie v sanitce po policejním zásahu. Předběžné výsledky pitvy souvislost se zákrokem vyloučily, příčinou úmrtí bylo patrně předávkování drogami, uvedla policie. Přiměřenost zásahu zkoumá odbor vnitřní kontroly policie a zabývat se jím budei zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková.

Válková řekla, že veřejnost potřebuje mít k dispozici co nejdříve objektivní a podložené informace o příčinách, průběhu a důsledcích nešťastné události, která znepokojuje nejen romskou menšinu.

“Napětí v Teplicích po události, ke které o víkendu došlo, bohužel akceleruje, což znepokojuje nejen romskou menšinu ale i veřejnost, která potřebuje mít k dispozici co nejdříve objektivní a podložené informace o příčinách, průběhu a důsledcích této nešťastné události,” uvedla v prohlášení Helena Válková.

“Proto jsem se rozhodla i takto veřejně jako zmocněnkyně vlády pro lidská práva vyzvat orgány, které se mohou a mají objektivním prošetřením této věci zabývat, aby to považovaly za svou prioritu a byly si vědomy toho, že každé prodlení může vyvolávat různé spekulace a dohady,” uvedla zmocněnkyně. Nepochybuje o tom, že se podaří věc objektivně prošetřit a zveřejnit, zda úmrtí nastalo v důsledku policejního excesu, nebo se jednalo o nešťastnou souhru okolností.

K důslednému vyšetření vyzvala i česká pobočka organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI), která zákrok policie označila za hrubý a nezákonný. Policejním zásahem se hodlá zabývat i zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková.

Na sociálních sítích se objevilo amatérské video z policejního zásahu. Je na něm vidět, že se muž vzpíral a křičel a policisté proti němu použili donucovací prostředky. Podle serveru Romea.cz zasahující policista několik minut klečel zadrženému na krku. Muž podle policie poté zkolaboval a zemřel v sanitce.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zasahujícím policistům vyjádřil plnou podporu. Pokud někdo pod vlivem návykových látek porušuje zákon, musí podle něj počítat s tím, že policie zasáhne. Policistům poděkoval i premiér Andrej Babiš (ANO). Ředitelka české Amnesty Linda Sokačová se na twitteru pozastavila nad tím, že předseda vlády děkuje policistům bez jakéhokoliv nezávislého a důsledného vyšetřování, zda jejich zákrok neměl, byť nepřímou, souvislost s úmrtím.

K bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření smrti Roma v Teplicích po policejním zákroku dnes vyzvala Rada Evropy. Záběry z incidentu jsou znepokojující a vyvolávají mnoho otázek, uvedla instituce, která mimo jiné usiluje o udržování a rozvoj základních lidských práv a svobod.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon