Lidé z Libochovan špatně spí a stěžují si: Naše hodiny pomalu bijí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lidé z Libochovan špatně spí a stěžují si: Naše hodiny pomalu bijí!

Stroj s modernizovaným pohonem odbíjí příliš pomalu.
Stroj s modernizovaným pohonem odbíjí příliš pomalu. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Obec Libochovany)

Hodiny vždy v celou odbíjejí zvonem čas tak pomalu, že jsou z toho místní lidé nervózní. Večer pak nemůžou usnout, ráno zase brzy vstávají. Obec už povolala na pomoc odborníka.

Zvon z věže kostela Narození Panny Marie ještě donedávna nikoho netrápil. Naopak, místní si zvykli na jeho zvuk, který jim vždy jasně oznámil, kolik je vlastně hodin. Po opravě hodinového stroje se to ale změnilo.

Nemohou usnout

„Je to otravné! Odbíjí až příliš pomalu, takže když si jdete lehnout třeba před třiadvacátou hodinou a v celou začne klinkat jedenáctkrát za sebou zvon pomalým tempem, člověk se u toho rozčílí a pak nemůže usnout. A než se zase unavíte, je půlnoc a to je ještě horší,“ stěžuje si Jaroslav Kucharský (51), který bydlí v domě naproti kostelu.

Ráno je budí

Podobně si stěžují i další obyvatelé z obce. „Třeba v pět ráno to bimbá tak dlouho, že Vás to probudí. To člověka naštve,“ doplnila mladá obyvatelka obce Denisa Krebsová (19).

Může za to automat

Potíže nastaly ve chvíli, kdy se utrhl původní řetěz se závažím, které pohánělo mechanismus zvonění. „Oslovili jsme hodináře a on tam zabudoval automatický strojek, který výrazně zpomalil odbíjení,“ vysvětlila starostka Libochovan Miroslava Vencláková s tím, že od té doby se na úřad obrátilo několik desítek lidí, že je nové odbíjení rozčiluje.

Ještě se s tím nesetkal

Hodinový stroj z roku 1894 opravoval zkušený hodinář a restaurátor Miloš Flossmann z Podbořan. Za svoji třicetiletou praxi se s podobnou stížností ještě nesetkal. „Občas se stane, že to lidi chtějí vypnout třeba na noc, právě aby je to nerušilo, ale to, že by byl příliš dlouhý interval zvonění, to se mi stalo úplně poprvé,“ svěřil se Aha! hodinář. Zároveň ale dodal, že zkrátit dobu zvonění nebude problém.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.