Tuzemští vojáci mají být připraveni bránit hlavně Česko, říká David. V zahraničí získávají zkušenosti, oponuje Černochová

Události, komentáře: Výdaje na armádu (zdroj: ČT24)

Čeští vojáci opustí do konce června Afghánistán, následují tak další spojence, kteří se ze země chystají stáhnout do podzimu. Europoslanec Ivan David (SPD) uvedl, že příslušníci tuzemské armády by měli získávat zkušenosti pro obranu samotné České republiky. Podle poslankyně Jany Černochové (ODS) zase prodloužení mise není možné bez logistické podpory Spojených států. Situaci komentovali v pořadu Události, komentáře.

Už do konce června stáhne česká armáda své poslední vojáky z mise NATO v Afghánistánu. Na nejdelší zahraniční operaci v novodobé historii se za 19 let vystřídalo přes 11 tisíc příslušníků v českých uniformách, čtrnáct jich tam zemřelo. Za chybu nebo špatně načasovanou akci označili stahování spojenců z Afghánistánu prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

„Ke konci tohoto měsíce prakticky budou staženi všichni vojáci, kteří slouží v rámci mise NATO Resolute Support a v Afghánistánu zůstanou jen příslušníci armády České republiky, kteří stráží zastupitelský úřad v Kábulu,“ nastínil místopředseda sněmovního výboru pro obranu Jan Lipavský (Piráti).

Poslankyně Černochová v Událostech, komentářích upozornila, že zahraniční mise vojáků NATO v Afghánistánu jsou do značné míry závislé na logistické podpoře Spojených států. Země svůj postoj k odchodu vojáků nezměnila ani s nástupem prezidenta Joea Bidena. „V tuto chvíli není možné uvažovat o prodloužení nebo změnách,“ řekla s tím, že roli Spojených států by musel převzít některý z významných západních spojenců.

Europoslanec David stahování vojsk ze země schvaluje. Je podle něj však sporné, zda zahraniční mise doopravdy přispěly k potlačení teroristických organizací v oblasti. „Nedá se příliš říct, že by přítomnost vojsk nějak podstatně zdržovala aktivity Talibanu,“ uvedl europoslanec.

Černochová kontrovala, že právě kvůli šíření terorismu za hranice Afghánistánu byl pobyt vojsk v minulosti prodloužen, a to se souhlasem Rady bezpečnosti OSN. Uvedla, že dohoda Západu s Talibanem sice platí, ale pouze s jeho umírněnou částí. „Otevírá se otázka, co udělají další skupiny,“ poznamenala.

Uplatnění pro veterány z Afghánistánu vidí Černochová na zahraničních misích v Mali či obecně v Sahelu, nebo na Sinaji. Podle Davida mají však čeští vojáci být připraveni bránit zejména Českou republiku. „Nejsem si jist, že zkušenosti s bojem v poušti k tomuto úkolu významně přispějí,“ řekl David.

Černochová oponovala, že na zahraničních misích získávají tuzemští vojáci od svých kolegů zkušenosti, ale i naopak. „Práce našich vojáků je v zahraničí velice ceněná, právě proto, že jsou všestranní,“ uvedla. Podle Davida však tuzemská armáda zasahuje v zemích, kde Česko nemá žádné zájmy. 

Na některé situace se lidé nedokážou připravit, řekl David k událostem po smrti českého psovoda

Tuzemská armáda si na zahraničních misích vytvořila dobrou pověst. Tu však nyní může poškodit obvinění čtyř českých vojáků kvůli možnému podílu na smrti afghánského bojovníka, který zastřelil jejich kolegu psovoda Tomáše Procházku. O stíhání informoval týdeník Respekt. Atentátníka vyslýchali čeští a američtí vojáci, po několika hodinách zemřel.

Černochová uvedla, že do vyřčení rozsudku ctí presumpci neviny. „V rukou měli tohoto člověka i afghánští vojáci i jiní spojenečtí vojáci,“ řekla s tím, že obvinit právě ty české je nejjednodušší. Podle poslankyně však šlo o profesionály, kteří umí potlačit své emoce a i ve vypjatých chvílích udržet koncentraci.

Podle Davida, který je také psychiatr, však existují situace, na které se lidé připravit nemohou. „Jejich zvládnutí nelze spolehlivě zjistit ani psychologickými testy, ani delším pozorováním,“ podotkl. V armádě podle něj existují předpisy, jak se v podobných situacích zachovat. „Vyšetřování jistě dospěje k závěru, zda vojáci jednali v souladu s těmito předpisy,“ uvedl.