Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Podle GIBS policisté, kteří zasahovali proti Stanislavu Tomášovi v Teplicích, nespáchali trestný čin. Na internetu se objevilo další video

24. června 2021
Čtení na 2 minuty

Generální inspekce bezpečnostních sborů nyní nespatřuje trestný čin v jednání policistů, kteří v sobotu zasahovali proti Stanislavu Tomášovi v Teplicích. Policisté proti čtyřicetišestiletému Romovi použili donucovací prostředky a na zemi ho spoutali. Podle předběžných výsledků pitvy podle policie ale zemřel na předávkování drogami.

“Generální inspekce bezpečnostních sborů si od Policie ČR vyžádala veškeré podklady týkající se služebního zákroku policistů v Teplicích, a to včetně obrazových materiálů a předběžného výsledku nařízené soudní pitvy. Po vyhodnocení shromážděných materiálů policejní orgán GIBS konstatuje, že momentálně nespatřuje v jednání zasahujících policistů trestný čin, není tedy ve věci věcně příslušný, a proto nebude zahajovat úkony trestního řízení,” uvedla tisková mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

“Nicméně záležitost i nadále budeme sledovat z veřejně dostupných zdrojů a také se budeme průběžně seznamovat s novými policejními materiály,” dodala Nguyenová.

V Teplicích se v sobotu odehrál policejní zákrok, který skončil smrtí. Předcházelo tomu výtržnictví, k němuž pořádková jednotka vyjela. Na místě našla ležícího muže, který posléze na policisty zaútočil škrábanci a kousanci. Ti proti útočníkovi použili donucovací prostředky a na zemi ho spoutali. Použili i tzv. zakleknutí.

Konflikt natočil jeden ze svědků události, a protože agresor posléze zemřel, na sociálních sítích začali především Romové mrtvého označovat jako “romského George Floyda”.

Ke kauze se znovu vyjádřil i ministr vnitra Jan Hamáček. “Ještě jednou ke kauze Teplice. Je mi líto každého ztraceného lidského života, je na místě vyjádřit soustrast pozůstalým, ale platí jedna zásadní věc, toho pána zabily drogy. Kdyby je nebral, byl dosud mezi námi,” uvedl v novém tweetu Hamáček.

Na sociálních sítích se mezitím objevilo další video teplického Roma. Na veřejnosti jsou tedy celkem již tři videa a spekuluje se, zda dnes na tiskové konferenci například zveřejní video, jakým způsobem byl později mrtvý Stanislav Tomáš dopraven do sanitního vozu.

Na novém videu, která na svém facebookovém profilu zveřejnil například Richard Samko, je stejná situace jako již na dříve zveřejněném videu policií. Je ale natočena z jiného úhlu a záběr je delší. Muž na videu kromě toho, že bouchá pěstí do auta, tak do něj ještě dvakrát udeří hlavou a pak se svalí na zem.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon