InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nemocnice v Jindřichově Hradci hospitalizovala téměř 1200 pacientů s covidem. Urgentním příjmem jich prošlo na pět tisíc

Primář ARO Vít Lorenc (vlevo) převzal od starosty Jindřichova Hradce Jana Mlčáka děkovný list a pamětní medaili. Uvedl, že jde o ocenění všech jindřichohradeckých zdravotníků. , Autor: Lucie Váchová

Primář ARO Vít Lorenc (vlevo) převzal od starosty Jindřichova Hradce Jana Mlčáka děkovný list a pamětní medaili. Uvedl, že jde o ocenění všech jindřichohradeckých zdravotníků.     Autor: Lucie Váchová

JINDŘICHŮV HRADEC – Na čtvrtečním jednání krizového štábu v Jindřichově Hradci se sešlo vedení města spolu se zástupci jednotlivých složek integrovaného záchranného systému, vedoucích odborů, ředitelů krizových škol i organizací, které se v době pandemie dobrovolně zapojily do pomoci všude, kde to bylo potřeba. Důležitou součástí společného setkání byly také informace o situaci v místní nemocnici.

Aktuální stav v jindřichohradecké nemocnici na jednání zhodnotil ředitel Miroslav Janovský. „Okres Jindřichův Hradec patřil téměř měsíc mezi nejhorší okresy v celé republice, pokud se epidemie covidu týká. To se samozřejmě projevilo i v oblasti nákazy a dopadu pro nemocnici. Museli jsme tomu přizpůsobit její chod a realizovat řadu změn. S covidem bylo v nemocnici hospitalizováno 1194 pacientů. Šlo o lidi, kteří byli ve vážném stavu, a nemohli jsme je poslat do domácího léčení. Urgentním příjmem prošlo na pět tisíc pozitivních pacientů, nápor na nemocnici byl tedy obrovský," zmínil ředitel Janovský.

Také nemocnice v Jindřichově Hradci se zpočátku potýkala s poměrně vysokou nákazou u zdravotníků. „I když jsme ochranné pomůcky a všechny další postupy využívali tak, jak se má, tak nastalo období, kdy jsme měli téměř sedmdesát lidí nakažených covidem. Z toho okolo třiceti sester. To nejsou malá čísla, ale přes to jsme museli chod nemocnice zajistit. Nešlo tedy vůbec o jednoduchou záležitost," dodal ředitel.

Primář ARO a člen představenstva nemocnice Vít Lorenc uvedl, že v nemocnici fungovalo pět vytížených covidových jednotek a těžce nemocní se ventilovali až dvaceti ventilátory. „Celá nemocnice se musela přeorganizovat. Vytvořili jsme covidové jednotky, zrušili jsme některá oddělení, přesouvali jsme téměř každý den určení zaměstnanců tak, abychom byli schopni krizový stav zvládnout. Ale myslím si, že péče o všechny pacienty byla na vysoké úrovni v každé chvíli pandemie. A pořád ještě nekončíme, pokračujeme dál. Očkovací kampaň stále běží, protože pokud chceme vyřešit mutace, musíme mít naočkovaný co největší počet lidí dvěma dávkami vakcíny proti koronaviru," řekl primář Lorenc. Jindřichohradecké Očko už naočkovalo téměř šedesát tisíc lidí, z toho jich má třicet procent už druhou dávku vakcíny.

„Jsem lehce optimistický. To nejhorší je za námi a jen to teď musíme dotáhnout do konce. Tím myslím očkování, které nám může zajistit bezpečí," dodal Vít Lorenc, který za svou práci během celé covidové epidemie od starosty Jana Mlčáka na závěr zasedání obdržel děkovný list a pamětní medaili. „Beru to jako ocenění pro jindřichohradecké zdravotníky, proto jim to všem chci alespoň virtuálně předat a poděkovat jim," poznamenal primář ARO. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace