Dnes Pátek - obcasny-dest 9°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 7°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Starostou Prahy 22 se stal Kaněra, nahradil v březnu odvolaného Zelenku
Uhříněveská radnice. Foto(2x): Praha22

Starostou Prahy 22 se stal Kaněra, nahradil v březnu odvolaného Zelenku

Novým starostou Prahy 22 je dosavadní zastupitel Tomáš Kaněra (ANO). V tajné volbě zvítězil těsnou většinou 13 z 25 hlasů. Ve funkci nahradil Vojtěcha Zelenku (STAN a Svobodní), který byl odvolán letos v březnu. Od té doby byla městská část bez starosty. Kaněrův vyzyvatel, kterým byl stávající místostarosta Pavel Kosař, získal o jeden hlas méně.

Kaněra je povoláním geodet a je dlouholetým předsedou místního fotbalového klubu SK Čechie Uhříněves. „Politice naší městské části je třeba vrátit důvěryhodnost,“ uvedl.

tomas-kanera-starosta-praha-22

Nový starosta Prahy 22 Tomáš Kaněra

„Vzájemnými rozpory zastupitelů jsme ztratili několik měsíců, kvůli kterým stojí významné investiční projekty. Městská část přitom tyto projekty bezpodmínečně potřebuje dotáhnout. Když rychle nepostavíme novou mateřskou školku a základní školu, budou zanedlouho muset naši občané hledat pro své děti místo jinde,“ sdělil. 

Rada městské části se zmenšila ze sedmi na pět členů. Na květnovém zasedání rezignovali k 25. červnu dva dosavadní místostarostové (Pavel Kosař /BEZPP za STAN/ + Svobodní/ a Kateřina Erbsová /BEZPP za Praha 22. Naše město./) a dva radní (Ivem Krátký /BEZPP za Praha 22/ a Ondřej Lagner /BEZPP za STAN/).

V radě tak kromě nového starosty zůstali Štěpán Zmátlo (KDU-ČSL za Praha 22. Naše město.) a Radovan Koutský (Svobodní za STAN + Svobodní). Rada má nadpoloviční počet členů a je usnášeníschopná. Zbylí dva členové budou dovoleni na některém z příštích zasedání zastupitelstva. 

Rada vedená starostou Tomášem Kaněrou (ANO) za sebou nemá většinu v pětadvacetičlenném zastupitelstvu, v hlasováních o klíčových projektech se bude muset spoléhat na bývalé partnery, nebo na zástupce ODS a hnutí Pro Prahu 22.

 „Jsem rád, že skončila křečovitá politická agónie a bezvládí, které uměle prodlužovali spojenci před třemi měsíci odvolaného Vojtěcha Zelenky. Ten se do uhříněveských dějin zapsal jako historicky první odvolaný starosta. Před novým starostou stojí ohromná výzva – musí za rok a půl napravit škody napáchané předchozím vedením,“ sdělil opoziční zastupitel Jiri Knotek (Pro Prahu 22).Vedle dostavby Pražského okruhu je klíčovým tématem Uhříněvsi, Hájku a Pitkovic školství, tedy výstavba základních a mateřských škol. 

„Výstavba školských projektů nabrala za poslední dva roky neuvěřitelný skluz. U dalších hrozí, že nevzniknou. Ohrožena je například výstavba ZŠ Romance. Reálně tak hrozí, že v Praze 22 se kapacity škol brzy naplní a děti budou muset dojíždět do sousedních městských částí,“ pokračoval Knotek. 

Změnu v čele Rady vítá i zastupitel Jiří Matyášek (za Pro Prahu). „Spojenci bývalého starosty krizi neúměrně dlouho prodlužovali a odmítali jednat. S novým starostou budeme jednat o tom, jak se postaví k předraženým projektům. Mám na mysli výstavbu podzemní školky V Bytovkách. Cena už tak megalomanského projektu nabobtnala, navíc měla být postavena navzdory místním,“ řekl po jednání zastupitelstva Matyášek.


Autor: red

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Zastupitelé Prahy 1 odvolali Čižinského z funkce předsedy Kontrolního výboru

13. března 2024 v 09:17

Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) z funkce předsedy Kontrolního výboru odvolalo na svém zasedání v úterý 12. března Zastupitelstvo Prahy 1. Návrh na odvolání podpořila většina 14 z celkem 27 zastupitelů. Důvodem jsou pochybení Čižinského v tzv. kauze Donlič. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí...

Další články
Nahoru