Dvacet let používaný lék chrání před covidem, ukázala ostravská studie

  14:18
Lékaři Fakultní nemocnice Ostrava přišli s dobrou zprávou. Zveřejnili totiž výsledky klinické studie, která dokázala, že přes dvacet let registrovaný a používaný lék Imunor je účinný i v ochraně proti nemoci covid-19. Případný průběh onemocnění je u lidí, kteří tento lék užívají, velmi mírný.

Výzkum inicioval primář oddělení klinické imunologie a alergologie Jaromír Bystroň. | foto: Frait TomášMAFRA

„Do studie se zapojilo 53 zdravotníků různého věku, kteří na lůžkových odděleních nebo v ambulancích přicházeli do kontaktu s pacienty nakaženými koronavirem. Skupina od ledna do března 2021 pravidelně užívala registrovaný lék Imunor. Za sledované období onemocněly lehkou formou nemoci covid-19 jen dvě zdravotnice,“ shrnul výsledky Jaromír Bystroň, primář oddělení klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Ostrava, jenž výzkum inicioval. 

Studii schválenou Státním ústavem pro kontrolu léčiv a etickou komisí nemocnice inicioval v době, kdy řada lékařů i zdravotních sester či ošetřovatelů chyběla v práci, protože se také nakazili covidem.

„V prvním čtvrtletí tohoto roku, kdy v zemi vrcholila další vlna onemocnění covid-19, denně chybělo jen v naší nemocnici kvůli nákaze až sedmdesát sester,“ řekl Bystroň.

„Ve sledovaném souboru zdravotníků, kteří užívali Imunor, onemocněly pouze dvě zdravotnice a obě se po lehkém průběhu nemoci vrátily do práce po čtrnácti dnech,“ podotkl s tím, že příznaky u nich byly výrazně mírnější i ve srovnání s nemocnými rodinnými příslušníky ze společné domácnosti.

Přípravek Imunor aktivuje přirozenou imunitu. Podle primáře studie dokázala, že tento lék podaný preventivně může aktivovat buněčnou imunitu proti viru SARS-CoV-2 včetně jeho různých variant i proti jiným virům. Lék ale zatím zdravotní pojišťovny plně hradí pouze pacientům s poruchou buněčné imunity.