Hlavní obsah

Lidé v Hongkongu čekali hodiny ve frontě na poslední číslo Apple Daily

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Normální náklad čítal 80 tisíc výtisků denně, na středu pro jistotu nechali natisknout rovný milion. Tak moc velká poptávka byla po posledním tištěném čísle největšího hongkongského prodemokratického deníku Apple Daily. Čínský režim ho označil za hrozbu pro národní bezpečnost, zmrazil mu účty a zatkl členy nejvyššího vedení. „Bolestné sbohem,” stálo na titulní straně posledního čísla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšlo poslední číslo hongkongského deníku Apple Daily, lidé na něj čekali v dlouhých frontáchVideo: Reuters

 
Článek

Krátce po půlnoci se začaly tvořit dlouhé, stametrové fronty. „Myslím, že to je konec jedné éry,” popsala agentuře Reuters jedna ze čtenářek. „Nerozumím, proč Hongkong už nedokáže ani tolerovat existenci novin,” dodává.

Apple Daily ve středu oznámil, že po 26 letech musí svůj provoz ukončit. Čínská komunistická vláda na základě nového zákona o národní bezpečnosti zatkla majitele deníku a několik jeho zaměstnanců. Osočila je, že se v článcích spolčují se zahraničními mocnostmi. Je to vůbec poprvé, co čínský režim využil kontroverzního zákona pro cílený útok na média.

Foto: Profimedia.cz

Titulní strana posledního čísla Apple Daily

„Obyvatelé Hongkongu vzdávají bolestné sbohem v dešti: 'Podporujeme Apple Daily',” stálo na poslední titulní stránce deníku. Přes půlku strany byla umístěna fotografie zástupů lidí, kteří se před budovou deníku shromáždili předchozí noc, aby novinářům zanechali děkovné vzkazy.

Konec populárního deníku, který byl jakýmsi mixem prodemokratického smýšlení, investigace a bulvárních klepů o celebritách, vzbudil obavy o budoucnost svobody tisku a projevu v tomto městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám