Evropa stále kráčí po tenkém ledě

02_epidemie

Vedoucí představitelé EU se v Bruselu sejdou na dvoudenním summitu, aby se zabývali koronavirovou pandemií a dalšími otázkami, včetně zahraniční politiky. Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek v projevu před parlamentem v Berlíně uvedla, že se svými protějšky z EU bude „velmi kriticky“ řešit otázku pravidel cestování. Důvodem je fakt, že Evropa stále nemá vyhráno a rozšíření mutace delta může současnou velmi křehkou situaci znovu významně zhoršit.

Hrozba kmenu delta

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí odhaduje, že varianta delta bude do konce srpna představovat 90 % všech nových případů onemocnění covidem. V některých oblastech se už stala dominantním kmenem, např. v Lisabonu tvoří nyní 60 % případů. I proto portugalské úřady uzavřely Lisabon de-facto do karantény a vláda zastavila plán na další postupné zmírňování restriktivních opatření v hlavním městě.

Ve svém pravděpodobně posledním velkém projevu k zákonodárcům po 16 letech ve funkci kancléřky zmínila Angela Merkelová, že svoboda pohybu jedním z nejdůležitějších a zároveň jedním z nejcitlivějších výdobytků Evropské unie. Z toho důvodu je velmi důležité nalézt rovnováhu mezi restrikcemi a standardními svobodami. Merkelová se proto vyjádřila především pro opatrnější přístup ve vpouštění turistů ze zemí mimo EU.

01_merkel

Foto: Pixabay

Očkování, očkování, očkování

Německo tlačí na to, aby udrželo současné tempo očkování proto, aby si vytvořilo dobrou výchozí pozici v případě nových ohnisek nákazy a maximálně tak zabránilo dalšímu kolu omezení. Největší evropská ekonomika zatím plně očkovala něco málo přes třetinu obyvatel a více než 52 % dostalo alespoň jednu dávku. Němci si přitom uvědomují, že právě míra proočkovanosti obyvatelstva a stupeň imunity bude definovat celý podzim.

Merkelová ale také zopakovala to, o čem epidemiologové mluví již několilk měsíců, a sice že imunizační úsilí je třeba rozšířit za hranice Evropy, aby bylo zajištěno, že pandemie skutečně skončila. Zatím to tak totiž není, a už vůbec ne v chudých zemích světa.

Zdroj informací: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-06-24/merkel-urges-the-eu-to-coordinate-travel-rules-amid-covid-risks?srnd=premium-europe

Náhledové foto: Pixabay

 

Peníze mě vždy fascinovaly. O své zkušenosti se s vámi rád podělím.