Hlavní obsah

Harrisová poprvé navštíví kolabující hranici s Mexikem

Novinky, drk
Washington/El Paso

Viceprezidentka Spojených států Kamala Harrisová po třech měsících vyslyšela kritiku a v pátek navštíví jižní hranici s Mexikem, která byla zejména v březnu a dubnu pod obrovským náporem migrantů. Harrisová dostala za úkol situaci vyřešit přímo od prezidenta Joea Bidena a podle části politiků a médií se tématem dosud příliš nezabývala.

Foto: Profimedia.cz

Viceprezidentka Kamala Harrisová

Článek

O cestě jako první informoval web Politico. Návštěvu hranice následně potvrdila mluvčí viceprezidentky Symone Sandersová.

„V průběhu tohoto roku požádal pan prezident paní viceprezidentku, aby dohlédla na diplomatické snahy vyřešit příčiny migrace z El Salvadoru, Guatemaly a Hondurasu. Tento měsíc navštívila paní viceprezidentka v rámci této práce Guatemalu a Mexiko a v pátek odcestuje do El Pasa,” řekla Sandersová.

Bílý dům marně vysvětluje, co přesně viceprezidentka Harrisová dělá

Amerika

Snaha umlčet kritiky

El Paso je strategicky velmi důležitým místem pro řešení migrační krize. Jedná se o šesté nejlidnatější město ve státě Texas a leží na řece Rio Grande, která hranici s Mexikem utváří. Na druhé straně řeky už se nachází mexické město Ciudad Juarez.

Na pracovní cestě bude Harrisovou doprovázet mimo jiné ministr vnitřní bezpečnosti Alejandro Mayorkas.

Republikánští, ale i někteří demokratičtí politici Harrisovou dlouhodobě kritizují za to, že se odmítala jet podívat do zadržovacích táborů na hranici s Mexikem, kde migranti žijí. Jenom za březen bylo do těchto táborů umístěno rekordních 18 000 dětí. Fotografie, které ukázaly podmínky v zařízeních, veřejnost šokovaly.

Nechoďte. Nechoďte. Pošleme vás zpátky, vzkázala migrantům viceprezidentka USA

Amerika

Při nedávné návštěvě Guatemaly se Harrisová snažila zdůraznit, že jí jde primárně o odstranění důvodů, kvůli kterým chudí lidé prchají ze svých domovů do USA. Část straníků ale pobouřila svým výrokem, ve kterém migranty upozornila, že „pokud k hranici přijdou, budou posláni zpátky”.

Reklama

Výběr článků

Načítám