Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Lídři EU na summitu ukončili debatu o covidu a pokračují tématem sexuálních menšin

Jednací místnost na summitu EU. foto: Reuters

Brusel - Summit Evropské unie ukončil debatu o covidu-19 věnovanou opatrnému otevírání hranic a poskytování vakcín chudším zemím. Na Twitteru to uvedl mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela. Nyní se podle něj šéfové unijních zemí věnují právům sexuálních menšin, která probírají v reakci na nový maďarský zákon zakazující osvětu o nich na školách.
  16:31aktualizováno  19:33

Summit EU bude řešit očkování i cestovní pravidla. Microsoft představí nové Windows

Po skončení covidové diskuse se podle Michelova mluvčího Barenda Leytse lídři krátce věnovali tématu migrace, zejména posílení spolupráce s mimounijními zeměmi ve snaze omezit počty přicházejících žadatelů o azyl. Po deseti minutách však Leyts informoval o zahájení debaty o právech LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob).

Část vůdců zemí západní, severní a jižní Evropy hovořila před summitem o tom, že maďarský zákon zakazující zobrazování homosexuality ve školách pro děti mladší 18 let je v rozporu s evropskými hodnotami. 

Macron a Merkelová chtějí uspořádat summit EU s Putinem. Ostatní země ale váhají

Například podle nizozemského premiéra Marka Rutteho by mělo Maďarsko zákon zrušit, nebo opustit EU. Premiér Viktor Orbán však normu změnit odmítá a tvrdí, že je namířena proti zneužívání dětí, nikoli proti menšinám. Diplomaté neočekávají, že by z diskuse vzešly konkrétní závěry.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...