Hlavní obsah

V Anglii postihl dlouhý covid dva miliony lidí

– Londýn

Počet lidí, které po nákaze koronavirem postihl v Anglii tzv. dlouhý covid, je oproti předcházejícím odhadům dvojnásobný. Podle vládních dat covidem s potížemi trvajícími minimálně 12 týdnů trpěly více než dva miliony dospělých lidí, uvedl ve čtvrtek list The Guardian

Foto: Carl Recine, Reuters

Test stěru na koronavirus v Newcastlu

Článek

Podle zatím nejrozsáhlejšího výzkumu v Anglii React-2 lze lidi s tzv. dlouhým covidem, tedy onemocněním, jehož projevy trvají několik měsíců, rozdělit do dvou základních skupin. Do jedné patří ti s respiračními obtížemi, kteří většinou prodělali vážnější formu covidu, do druhé spadají lidé s únavovými syndromy.

Podobně jako v předchozích studiích se ukázalo, že dlouhým covidem jsou 1,5krát častěji postiženy ženy a že s rostoucím věkem pravděpodobnost přetrvávajících symptomů stoupá. Pravděpodobnost dlouhého covidu stoupá s každými prožitými deseti lety věku o 3,5 procenta. Více ohroženi jsou rovněž obézní, kuřáci, lidé, kteří byli hospitalizováni s covidem nebo pocházejí z chudých oblastí. Přetrvávající potíže jsou méně časté u Asiatů.

Vlastní gól imunitního systému. Studie potvrdila, proč má někdo covid těžký a dlouhý

Koronavirus

„Rozsah problému je docela alarmující,“ řekl emeritní profesor aplikované statistiky Kevin McConway. „Výsledky nám nemohou říci jasně, jak vážný dopad mají tyto příznaky na životy pacientů, někdy nemusejí být vážně, ale některé jistě jsou,“ dodal. Podle něj ze studie jasně plyne, jak důležité je porozumět dlouhému covidu a poskytnout adekvátní léčbu i podpůrné služby.

Výzkum se prováděl mezi zářím a únorem, přičemž 508 707 účastníků odpovídalo nejen na to, zda prodělali covid, ale také na přítomnost a dobu trvání 29 různých příznaků.

Řada hospitalizovaných má po covidu vážné, až smrtelné komplikace, tvrdí studie

Koronavirus

V květnu kancelář národní statistiky ONS na základě svého průzkumu odhadla, že asi milion lidí v Anglii nahlásil, že trpěl dlouhým covidem. Studie React-2 se od předchozí lišila tím, že se neptala na přítomnost dlouhého covidu, ale jen na přetrvávající potíže. „Mnoho lidí si nemusí myslet, že měli dlouhý covid, jenom mají přetrvávající potíže s dýcháním nebo se ztrátou chuti, které trvaly mnoho měsíců,“ uvedla profesorka veřejného zdraví z londýnské Imperial College Helen Wardová.

McConway dodal, že výzkum ONS se ptal na příznaky potíží trvajících nejméně 12 týdnů k jednomu k určitému datu (2. květen 2021), zatímco React-2 se ptala na jejich přítomnost mezi zářím a únorem.

Jedno procento nakažených se následků covidu nezbavilo ani za půl roku

Koronavirus

Počet by však mohl být ještě vyšší. Norská studie s 312 pacienty uváděla, že 61 procent z nich má přetrvávající potíže po dobu půl roku. U lidí mezi 16 a 30 lety to bylo 52 procent. Nejčastějšími symptomy byla ztráta chuti a čichu nebo únava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám