MENU

Těsní? Vojáci v Hranicích zkoušeli

funkčnost plynových masek


Jednou z ne příliš oblíbených, ale přesto nutných oblastí vojenského výcviku, je chemická příprava. Patří sem například dlouhodobé nošení ochranných masek, překonávání zamořeného prostoru, střelby v maskách, oblékání protichemických pláštěnek na čas a řada dalších „zpestření“. Tentokrát se u 71. mechanizovaného praporu zkoušela těsnost ochranných masek.

„Uhlíkové filtry ochranných masek mají při správném skladování takřka neomezenou životnost, přesto ve skladech pravidelně probíhá jejich výměna. Přiblížil se termín další obměny, a proto jsme se rozhodli tyto filtry využít při zkoušce masek na těsnost,“ vysvětluje poručice Anna Švarcová, která za chemickou přípravu u útvaru zodpovídá.

U hranického útvaru se stejně jako jinde v armádě používá maska s označením OM-90. Každý voják má jednu takovou přidělenu a musí ji udržovat v čistotě a připravenou k použití.

Při zkoušce těsnosti se dbá v prvé řadě na bezpečnost. Proto si vojáci nejprve nanečisto procvičují správné nasazování a snímání. Vše sledují chemičtí instruktoři, kteří zkontrolují vše včetně dokonalého utěsnění.

Osm vojáků v maskách pak už naostro vsune hlavu do zkušební komory. Chemik odpaluje CS tělísko s dráždivou otravnou látkou (pro odborníky 2-chlorbenzalmalondinitril). Bílý dým se v malém uzavřeném prostoru rychle rozptýlí, takže vojáci se mezi sebou téměř nevidí. Po několika nádeších zjišťují, že je vše v pořádku, filtry fungují dokonale. Po pěti minutách hlavy z komory vysunou, několika rychlými cviky musí zrychlit tep a do komory se znovu vracejí. Za dalších několik minut je hotovo, vojáci odchází k dekontaminaci.

„Řada našich vojáků se s touto činností setkala poprvé, takže jsem samozřejmě zaznamenal i obavy a nejistotu,“ svěřuje se rotmistr Michal Drozd, který měl službu u přenosné zkušební komory službu a kolegům „pouštěl plyn“.

„V těch případech však zafungoval kolektiv a každý voják do toho prostě šel s ostatními. V podstatě jde jen o překonání psychické bariéry, nemůže se stát nic vážného,“ dodává.

„2-chlorbenzalmalondinitril je slzotvorný plyn, který při zasažení dráždí oční sliznici a horní cesty dýchací. Obtíže ale rychle odezní a nezanechají žádné následky,“ vysvětluje poručice Švarcová s tím, že plyn používají také policejní jednotky, nebo je součástí prostředků osobní ochrany. Zkouškou prošla většina příslušníků praporu a nedošlo k jedinému případu, kdy by byl voják zasažen.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text a foto: kpt. Radek Hampl, Armáda ČR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.