MENU

Armádní zásobovače střeží čety ochrany

Logistický konvoj vyjíždí ze základny a vydává se určené místo, aby zde vytvořil stanici k dotankování pohonných hmot a přepravil materiál k zásobovacímu místu partnerské jednotky. Po několika minutách ale na trase neznámý protivník odpálí nástražné výbušné zařízení, poškodí první vozidlo a střepina zraní jednoho vojáka. Konvoj doprovází vojáci z čety ochrany, kteří ihned poskytují první pomoc zraněnému a současně zajišťují okolí konvoje, aby zabránili dalšímu střetu s protivníkem, a dále pokračují po záložní trase.

Tak lze stručně popsat jeden z incidentů, které museli řešit vojáci z čety ochrany 141. zásobovacího praporu při červnovém výcviku. Ten probíhal v areálu kasáren letiště Pardubice v lokalitě Starý Mateřov. Následovaly další incidenty se střelbou, eliminací protivníka a těžkým zraněním vojáka po výbuchu nášlapné protipěchotní miny.

Force Protection – bojová podpora logistických jednotek

Čety ochrany jsou už více než pět let součástí každé zásobovací roty 14. pluku logistické podpory. Jsou to jednotky bojové podpory, jejichž primárním úkolem je ochrana zásobovacích konvojů a logistických jednotek při plnění úkolů logistického zabezpečení. Vznikly především s cílem osamostatnit jednotlivé zásobovací roty tak, aby při přesunech či budování zásobovacích míst, kdy je potřeba zajistit ochranu, nebyly závislé na jiných jednotkách mimo vlastní organizační strukturu. Jejich příslušníci perfektně zvládají nejen bojové drily, někteří z nich absolvovali také rozšířený kurz první pomoci CLS (Combat Lifesaver). Ti, kteří mají zkušenosti z působení v zahraničních operacích, je u této jednotky mohou zúročit.

„Výcvik pro čety ochrany se vždy snažíme připravit tak, aby byl pro vojáky náročný po fyzické i psychické stránce. Je koncipován tak, aby si procvičili již nabyté dovednosti, naučili se nové postupy a případně si rozšířili znalosti problematiky ochrany logistických konvojů a zásobovacích míst. Vždy také zařadíme incident, při kterém je nezbytné poskytnout neodkladnou první pomoc v poli. Současně s tím je třeba i perfektně zvládat bojové drily. Proto se zaměřujeme na jejich trénink a velkou pozornost věnujeme osvojení manipulace s krátkou i dlouhou zbraní,“ popisuje poručík Martin Pecha z čety ochrany 1. zásobovací roty 141. zásobovacího praporu.

Při výcviku instruktoři hodnotí nejen chování jednotlivců, ale také se velmi pozorně zaměřují na celkovou spolupráci jednotky a koordinaci činností. Vše během výcviku průběžně vyhodnocují a s vojáky konzultují. To přispívá k celkové kvalitě a efektivitě výcviku.

„Ačkoliv při výcviku používáme pouze cvičný imitační materiál a cvičnou munici, vojáci k plnění jednotlivých úkolů a řešení incidentů přistupují velmi zodpovědně a profesionálně tak, že konkrétní situace a incidenty mají co možná nejreálnější charakter,“ shrnuje přístup vojáků k výcviku poručík Martin Pecha.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text a foto: kpt. Helena Řebíčková, Armáda ČR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.