Šumperk: Za pětadvacetiletým partnerstvím je dovolená starosty

24.06.2021 17:57

Šumperk a Nysa stvrdily v uplynulých dnech své pětadvacetileté partnerství. Jak vzniklo? Stojí za ním dovolená tehdejšího starosty Nysy Myeczislawa Warzochy v Šumperku.

Šumperk: Za pětadvacetiletým partnerstvím je dovolená starosty
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

„Náhodou jsem zjistil, že je v našem městě ubytovaný na internátu zemědělské školy. Přijel jsem za ním, abych jej pozval na radnici a tak to všechno začalo,“ vzpomíná někdejší šumperský místostarosta Zdeněk Zerzáň.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

Připomněl, že se polský starosta tak trochu bránil, ale nakonec svolil. Další rozhovory mezi českou a polskou stranou pak vedly k podpisu smlouvy o partnerské spolupráci. Dne 24. května roku 1996 ji za Šumperk podepsali tehdejší starosta Petr Krill a místostarosta Zdeněk Zerzáň, za polskou stranu pak starosta Myeczislaw Warzocha a předseda rady města Jacek Suski. „A ty podpisy stály za to. Vzniklo mezi námi silné pouto,“ uvedl na slavnostním setkání Petr Krill.

Vedení obou měst potvrdilo, že jednou z nejdůležitějších záležitostí byla vzájemná inspirace. „Od polských přátel jsme převzali vyhlašování Cen města i populární běh historickým městem ŠUmperRUN. V Nyse se zase nechali inspirovat našim bluesovým festivalem,“ uvedl současný šumperský starosta Tomáš Spurný. Připomněl, že spolupráce probíhá především v oblasti kulturní, sportovní a školství.

„Partnerství se Šumperkem je pro nás srdeční záležitostí, navázali jsme osobní vztahy. Toho si moc vážíme. V Šumperku se cítíme jako doma. Těším se na dalších pětadvacet let spolupráce,“ potvrdil zástupce starosty Nysy Marek Rymarz.

Setkání polské delegace s vedením města se uskutečnilo v obřadní síni historické radnice, hosté si prohlédli město z radniční věže, poté program pokračoval v klášterním kostele, kde proběhla vernisáž obrazů Pavla A. Taťouna. Čtvrtstoletí oboustranné spolupráce totiž připomíná nástěnný kalendář na letošní rok s akvarely, jehož autorem je právě malíř Taťoun. Malby s motivy obou partnerských měst jsou vystaveny v klášterním kostele, výstava má název „Šumperk a Nysa v malbách P. A. Taťouna - 25. výročí partnerství“. Vernisáž svým hudebním doprovodem vyšperkovala kapela Hudáci.

Výstavu si zájemci budou moci v klášterním kostele prohlédnout do konce srpna, otevřená je každý den od 10 do 16 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.