Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Řeckokatolický biskup Milan Chautur končí v čele košické eparchie, nahradí ho Cyril Vasiľ

Ze světa / vlu / ČTK / 24. června 2021 18:32
Řeckokatolický biskup Milan Chautur končí v čele košické eparchie, nahradí ho Cyril Vasiľ

Vladyka Milan Chautur
Autor: Wikipedia.org / Peter Hric / Creative commons

Bratislava - Biskup řeckokatolické církve na Slovensku Milan Chautur, který v minulosti čelil podezření ze sexuálního obtěžování nezletilé dívky, skončil v čele košické eparchie. Papež František přijal Chauturovo zřeknutí se zmíněné funkce a jmenoval jeho nástupce. Informovala o tom dnes tisková kancelář Konference biskupů Slovenska. Chautur odmítl, že by rezignace souvisela s obviněními, začíná léčbu leukémie.

Vladyku obvinila z obtěžování mezitím již dospělá žena během jejich společné schůzky v listopadu 2017. Žena tvrdila, že ji Chautur jako šestiletou osahával na intimních místech. Biskup nařčení ze sexuálního obtěžování odmítl a řekl, že ji pouze obyčejně políbil. Podle dřívějších informací Vatikán začal v roce 2019 případ vyšetřovat. Chautur, kterému je nyní 63 let, se košickým biskupem stal v roce 2008.

„K mediálně známým obviněním se ani biskup Chautur ani biskupský úřad dosud nevyjadřoval a ani teď nemá důvod vyjadřovat se, protože jejich prověření a případné oznámení výsledků přísluší kompetentním orgánům, se kterými biskup Chautur vždy plně spolupracoval, zdůrazňujíc současně neopodstatněnost těchto obvinění a svou nevinu,“ stojí v prohlášení, které vydala Košická eparchie.

Chautur, který je členem redemptoristů, se po odchodu z vedení eparchie chce vrátit k řeholnímu životu, zároveň začíná intenzivní fázi léčby leukémie.

Novým nejvyšším představitelem košické eparchie papež jmenoval Cyrila Vasiľa, který správu zmíněného biskupství vykonával už od ledna loňského roku.

Řeckokatolická církev patří mezi katolické církve byzantského obřadu. Uznává autoritu papeže. Při sčítání lidu v roce 2011 se k ní na pětimilionovém Slovensku přihlásilo přes 206.000 lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 115)