Hlavní obsah

Dva tisíce dávek už muselo skončit v koši

Právo, Kristýna Šopfová

Jsou to sotva tři setiny procenta z toho, co se už podařilo vyočkovat, přesto od začátku vakcinace skončilo v koši přes 2200 dávek. Jednou kvůli špatným podmínkám skladování, jindy proto, že se vše nestihlo včas spotřebovat. Nejvíce toho skončilo museli zdravotníci znehodnotit v Královéhradeckém a Středočeském kraji, Praze - a také na Ostravsku.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcíny Moderna, Johnson & Johnson a Pfizer/BioNTech

Článek

Tam jsou čísla za poslední měsíc mimořádná - 278 znehodnocených dávek. Jinde jsou to maximálně desítky. Důvodem byla „mimořádná událost“ v ostravské fakultní nemocnici, kde minulý týden najednou skončilo v koši 37 ampulí od Pfizeru.

„Důvodem bylo narušení teplotního řetězce v Lékárně Fakultní nemocnice Ostrava. Ostatní znehodnocení byla vždy maximálně o jedné lahvičce či části jejího obsahu,“ vysvětlila Právu mluvčí kraje Nikola Birklenová. Taková událost se podle ní stala poprvé a byla náležitě prošetřena a vyřešena.

„V předchozích měsících šlo v jednotlivých očkovacích místech o znehodnocení vakcín jen v řádu jednotek měsíčně,“ dodala.

Lékárnu zatopila bouřka

Stejnou situaci řešili začátkem května na Královéhradecku. I tam museli najednou vyhodit 222 dávek, a to kvůli nečekaně velké bouřce, která zatopila jičínskou lékárnu.

„Než stihli pracovníci nahodit elektrický proud zpátky, vakcíny jsme už museli vyhodit,“ řekl dříve SeznamZprávám královéhradecký koordinátor očkování Jaroslav Malý.

Lékaři si předávají pacienty

Problém se sháněním pacientů před expirací vakcíny mají i praktičtí lékaři. Při objednání jednoho balení od Moderny nebo AstraZeneky dostanou sto dávek, u jednodávkového J je balení poloviční. Po otevření musí lahvičku vyprázdnit co nejdříve, ideálně ještě ten den. A to je někdy problém. Část pacientů, která se původně u praktiků nahlásila, se už nechala očkovat jinde, například v očkovacím centru. Praktici tak shánějí náhradníky.

„Zatím marně sháníme další zájemce o očkování Modernou v ordinaci praktického lékaře v Bubenči na dnes odpoledne,“ posteskla si před několika dny pražská lékařka Ludmila Bezdíčková. V podobné situaci jsou i další ordinace. Bezdíčková proto vytvořila online tabulku s přehledem ordinací, které mají vakcíny těsně před expirací. Zapojují se postupně další lékaři nejen z Prahy, ale i ze Zlínska, jižní Moravy, Liberecka nebo třeba Prachatic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám