Hlavní obsah

Některé budovy netknuté, hned vedle sousedé bez domova

Novinky, alt, kub, coe, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českem se od čtvrtečního odpoledne prohánějí bouřky doprovázené silným větrem. Nejvíce poničená ne jižní Morava, nemocnice v Hodoníně hlásí desítky zraněných, převrátil se tam autobus. Poničená je obec Hrušky, kterou se prohnalo tornádo.

Katastrofa jako po válce - sestřih videí z HodonínskaVideo: Novinky

 
Článek

6:24 - Čtvrteční on-line zpravodajství končí, pokračovat budeme v pátečním. Děkujeme za pozornost.

6:14 - Mluvčí záchranky Jihomoravského kraje Michaela Bothová potvrdila, že evidují nejméně tři oběti na životech.

5:21 - Podle České televize byla trajektorie bouřek a tornáda velmi přímá. Zatímco domy na jedné straně ulice zůstaly v podstatě netknuté, budovy na druhé straně jsou zcela zničené. Zatím není známo, kde přesně tornádo vzniklo. Dráha bouřek měřila několik kilometrů a prošla přes několik obcí.

5:15 - Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chystá finanční pomoc 10 milionů z rozpočtové rezervy Jihomoravského kraje.

Hučelo to jako vlak. A pak začalo peklo

Domácí

4:39 - Český červený kříž v pátek vyhlásil sbírku na pomoc bouří postiženým lidem z jihu Moravy. Číslo účtu, kam lidé mohou poslat příspěvek, je 333999/2700, variabilní symbol 2101

4:25 - Meteorolog České televize Michal Žák odhadl sílu tornáda na třetí až čtvrtý stupeň. Podle něj nejde u nás o obvyklý jev. Podle Fujitovy stupnice dosahuje tornádo třetího stupně (F3) rychlosti 252-332 km/h, tornádo čtvrtého stupně (F4) rychlosti 332-418 km/h. Takové tornádo páchá zničující škody.

Největší rychlosti, až 511 km/h, dosahuje tornádo pátého stupně (F5), kdy jsou škody již ohromující.

3:12 - Premiér Andrej Babiš (ANO) chce dnes odpoledne navštívit oblast na jižní Moravě, kterou ve čtvrtek večer zasáhly ničivé bouře a tornádo. Dnes nad ránem to sdělil novinářům v Bruselu po prvním dni jednání summitu Evropské unie. Zároveň nevyloučil mimořádné zasedání vlády v případě, že by bylo třeba rozhodnout o uvolnění peněz pro postižené obce.

0:56 - Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) připravuje rozhodnutí o vyhlášení stavu nebezpečí. Jedná se o finanční pomoci postiženým, která by mohla činit až 15násobek životního minima, tedy zhruba 50 tisíc korun. V České televizi to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Poničené bytové domy po tornádu v Hodoníně - BažanticíchVideo: Gabriela Blažková

0:50 - Bouře na jižní Moravě si vyžádala nejméně jednu oběť. Ředitel nemocnice v Hodoníně Antonín Tesařík ČT řekl, že v jejich zařízení zemřel jeden člověk.

Hrušky krátce po tornádu: Při vjezdu celkem v pořádku, za kostelem atomová bomba

Domácí

0:31 - Nejvíce zasažené jsou podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku. Situace je stabilizovaná v Hruškách, kde by nemělo dojít k ohrožení života. V ostatních obcích stále pracují jednotky integrovaného záchranného systému na záchraně lidského života.

Průjezd městysem Moravská Nová VesVideo: Hodoňáci/Sjůzn Patíková

0:08 - Téměř celá D2 ve směru na Brno je uzavřená, slouží pouze pro přesun složek integrovaného záchranného systému.

FOTO A VIDEO: Apokalyptická cesta tornáda

Domácí

23:53 - Počet domácností, které jsou v ČR po bouři bez proudu, vystoupal na 121 000. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka teď není možné dělat opravy, začne se ráno.

23:34 - Nemocnice Hodonín zaznamenala i úmrtí mezi pacienty, které přijala po silných bouřích a krupobití. Počet neví. Ošetřila odhadem až 200 zraněných.

23:19 - Slovenští hasiči nabízejí pomoc, uvedl to slovenský hasičský a záchranný sbor na Facebooku.

23:17 - Policie uzavřela pro civilní vozidla Hodonín, Hrušky, Moravskou Novou Ves a Týnec. Obce zasáhly bouřky a krupobití, pracují tam záchranáři. Prosí veřejnost, aby s pomocí vyčkala.

Foto: Jiřina Dorrington Zámečníková

Následky tornáda v Hodoníně - Bažanticích

23:09 - V ulici Brněnská v Hodoníně je poškozená čerpací stanice, uniká tam plyn. Na místě jsou zranění. "Pokud už musíte být venku, tak se této lokalitě vyhněte," uvedla policie na Twitteru.

23:05 - Po bouřce na Hodonínsku byl zastaven provoz na 2. železničním koridoru v úseku Hrušky - Hodonín - Rohatec. Trať je poškozená, vyžádá si opravy v řádu dnů až týdnů. Ve Zlínském kraji nyní blokují spadlé stromy provoz v úsecích Staré Město u Uherského Hradiště - Nedakonice a Újezdec u Luhačovic - Luhačovice.

23:05 - Po bouřce na Hodonínsku byl zastaven provoz na 2. železničním koridoru v úseku Hrušky - Hodonín - Rohatec. Trať je poškozená, vyžádá si opravy v řádu dnů až týdnů. Ve Zlínském kraji nyní blokují spadlé stromy provoz v úsecích Staré Město u Uherského Hradiště - Nedakonice a Újezdec u Luhačovic - Luhačovice.

Na Vysočině musel být kvůli stromu na trati zastaven provoz v úseku Světlá nad Sázavou - Ledeč nad Sázavou. Na pomezí Ústeckého a Středočeského kraje se odstraňuje větší množství popadaných stromů na trati Blatno u Jesenice – Jesenice.

Lidé svolávají pomoc pro Hodonínsko, sdílejí šokující videa

Domácí

22:54 - Rakousko na bouřemi poničenou Moravu poslali 20 sanitek a dva záchranářské vrtulníky. Nejvíc práce má nemocnice v Hodoníně, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

22:41 - Jihomoravský hejtman Jan Grolich svolal na 22:30 krizový štáb kvůli bouři. V obcích ničila domy. Byl v Moravské Nové Vsi, do Mikulčic se ani nedostal.

Je to jako po bombardování, vzduchem létaly střechy, popsal svědek

Domácí

22:39 - V Lužicích na Hodonínsku připravují improvizovanou nocležnu pro lidi, kterým bouře zničila dům a oni nemohou přespat u příbuzných. Lidé přicházejí do místní sokolovny, aby záchranné složky věděly, zda jsou v pořádku a měly informace o tom, kdo je pohřešován.

22:21 - Nejvíce postižené obce, Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice  obce leží prakticky v jedné přímce mezi Břeclaví a Hodonínem.

22:16 - Mimořádně silná bouře postihla i Zoo Hodonín, popadaly stromy, zničené jsou ohrady, psí útulek podle ředitele v podstatě neexistuje. Zvířata přežila.

22:12 - Prezident Miloš Zeman poděkoval IZS za pomoc při náhlé přírodní katastrofě. Děkuje i starostům, hejtmanům a vládě. Zasaženým lidem vyjádřil účast.

22:09 - Na Hodonínsko míři týmy USAR, které jsou specializované na vyhledávání osob v troskách.

Apokalypsa, bezmoc, lidé v slzách. Hodonínská nemocnice hlásí první oběť

Domácí

22:04 - Armáda má ohledně situace v Jihomoravském kraji pohotovost, aktivovala ženisty. Čeká ale na vyjádření krizového štábu, zda si řekne o pomoc. Oznámila to mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

21:52 - Záchranáři evidují na jižní Moravě až 150 zraněných kvůli bouřkám. Řeší nehody, lidi zavalené v domech i stromem. Pomáhají záchranky odjinud.

21:45 - Bez proudu je po večerní silné bouři na jižní Moravě 32 000 odběratelů EG.D. Elektřinu nemá také 15 000 míst ve Zlínském kraji a 2000 na Vysočině.

Apokalypsa, bezmoc, lidé v slzách. Hodonínská nemocnice hlásí první oběť

Domácí

21:44 - V Hodoníně bouřka odnesla střechu sportovní haly, poničila atletický stadion i s tribunou a také domov seniorů. Podle místostarosty Libora Ambrozka (KDU-ČSL) jsou v místě zranění senioři a je třeba dům evakuovat. "Je to enormní zásah," uvedl Ambrozek. Město proto svolalo krizový štáb pro oblast obce s rozšířenou působností.

Tornádo na HodonínskuVideo: Lovci bouřek, extrémní počasí a jiné jevy/Eric Nopest

21:42 - Nemocnice v Hodoníně eviduje desítky zraněných, které přivážejí záchranáři i lidé auty. Bouřka poničila domy, auta i zeleň.

21:25 - Kolona vozidel na D2 začíná už na 44. km směr Bratislava a směr Brno od 56. km. Jsou tam spadané sloupy, záchranné složky se tam nemůžou dostat.

Tornádo v Lužicích na HodonínskuVideo: Radek Imrich

21:21 - Na Hodonísku se kvůli bouřkám převrátil autobus. Na místě jsou podle předběžných informací čtyři zranění.

21:20 - Nemocnice v Hodoníně má desítky zraněných kvůli bouřkám. Vozí je záchranáři i lidé. Město svolalo krizový štáb. Sportovní hale uletěla střecha.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nad jihem Moravy přehnala silná bouře doprovázená krupobitím a podle meteorologů s největší pravděpodobností i tornádem. Na snímku je poškozený návěs kamionu na dálnici D2 poblíž Břeclavi.

21:17 - Všechny jednotky Integrovaného záchranného systému včetně záchranných útvarů se přesunují na Hodonínsko, kde několik obcí zasáhlo tornádo. Uvedl to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

21:09 - Z videí, které se objevují na sociálních sítích je patrné, jak silný vítr na Hodonínsku řádil. Boural zděné ploty, odhalil konstrukce montovaných staveb. Bral auta, která po větru skončila na jedné hromadě.

21:07 -  Záchranáři na jihu Moravy vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně, jde o Břeclavsko a Hodonínsko. Vyhlášení mimořádné událost třetího stupně znamená, že jde o hromadné postižení více lidí. Regionem se přehnala mimořádně silná bouře.

Foto: Pro Novinky Lubomír Ziak

Kroupy v Břeclavi

20:57 - Kvůli zaplavené trati byl zastaven provoz na železnici v úseku Dobronín - Jihlava. Provoz kvůli bouřce stojí i v Novém Městě na Moravě.

20:51 - Půl obce Hrušky na Břeclavsku je podle místostarosty srovnané se zemí, obcí prošlo tornádo. Vozy byly mrštěné proti domům, kostel je bez střechy.

Hodonínskem prošlo tornádo, půl obce Hrušky srovnalo se zemí

Domácí

20:41 - Lidé na Břeclavsku a Hodonínsku by neměli vycházet ven, varují hasiči. Situace je kvůli bouřkám a krupobití podle nich vážná. Řeší stovky událostí.

20:33 - Bouřka a krupobití poničily střechu i okna zámku ve Valticích. Podle kastelána půjdou škody do milionů korun. Kroupy byly velké jako míčky.

20:25 - Silná bouřka zasáhla i Lounsko a Chomutovsko, padaly kroupy a doprovázel ji silný vítr. Část stodoly se na Lounsku zřítila na traktor, popadaly stromy a odlétly střechy.

20:15 - Rakovnickem se odpoledne prohnala bouřka doprovázená velmi silným větrem kolem páté hodiny odpoledne. Silnice byla neprůjezdná a řidiči v kolonách museli čekat, až hasiči stromy odstraní.

Z auta, na které spadl strom, museli lidem pomoci hasiči, naštěstí vyvázli bez zranění.

Stromy popadané na hlavním tahu na Karlovy VaryVideo: Novinky Magaram Omarov

Hasiči na Rakovnicku řešili 25 událostí, některé silnice byly uzavřeny. "Řešíme hlavně popadané stromy a větve na silnicích nebo autech. Některé silnice na Rakovnicku jsou kvůli popadaným stromům uzavřené," řekla Novinkám mluvčí krajských hasičů Dagmar Zemanová s tím, že její kolegové zatím nemuseli řešit žádnou výrazně dramatickou událost se zraněními.

BEZ KOMENTÁŘE: Bouřka v RakovnickuVideo: Aktu.cz

20:10 - Další bouřky nyní vznikají na jihu Moravy a na Vysočině. Dálnice D2 je neprůjezdná, protože na 41. kilometru na ni spadly dráty elektrického vedení. Na 50. kilometru se navíc stala dopravní nehoda.

Dráty a stromy popadaly na několik místech na jihu Moravy, hasiči zaznamenávají desítky výjezdů, kromě stromů hlásí lidé i utržené části střech.

Jihomoravské středisko čelí extrémnímu náporu tísňových hlášení, napsali kolem osmé hodiny večer jihomoravští hasiči na Twitteru. Přednost mají události, kde jsou na životě ohroženi lidé. Silně zasažena bouřkou je podle nich obec Hrušky.

"Máme tam ulítlou střechu, spadenou stěnu v kuchyni, spadené dráty elektrického vedení, ale také okna rozbitá kroupami," řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Přechod srážek ve čtvrtek odpoledneVideo: chmi.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám