e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hvězda mezi trumpetisty Pacho Flores zakončí Beethovenův festival

publikováno: 25.6.2021, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

56. Hudební festival Ludwiga van Beethovena se letos představil výhradně v on-line podobě. Vzhledem k podmínkám to byla jediná možnost, jak největší svátek klasické hudby v Ústeckém kraji zrealizovat. Ze 14 koncertů v 8 severočeských městech vznikly hodinové dokumenty zveřejněné na YouTube kanálu Severočeské filharmonie, které zůstanou i nadále zdarma přístupné veřejnosti.

Světová hvězda trumpetista Pacho Flores a dirigent Manuel Hernández Silva, kteří jsou hosty závěrečného festivalového koncertu, pocházejí původem z Venezuely. Společně s německou sopranistkou Jeannette Wernecke, která se představila v polovině festivalu, se stali jedinými zahraničními hosty 56. ročníku. I tak letošní dramaturgie nabídla zajímavou přehlídku symfonických i komorních koncertů.

„Přípravu letošního ročníku provázela nejistota v plánování, kdy jsme v jednu chvíli museli rozhodnout o podobě festivalu bez ohledu na stále se měnící podmínky koncertní činnosti. Natáčení koncertů nejenom v našem koncertním sále, ale také na zámcích, v kostelích nebo v klášteře nám přineslo zcela nové zkušenosti, které určitě využijeme i v příštích letech,“ přibližuje atmosféru Roman Dietz, ředitel Severočeské filharmonie Teplice, která festival pořádá.

hflvb_2021_pacho_interview.jpgMladý trumpetista Pacho Flores, který na sebe upoutal pozornost světové odborné hudební veřejnosti, se v České republice představuje vůbec poprvé. Překvapením je tak i výběr jeho repertoáru, kdy se Severočeskou filharmonií v jeho podání zazní Koncert pro trubku Es dur českého skladatele Jana Křtitele Jiřího Nerudy. Své mistrovství a výjimečný styl představí také ve skladbě Concierto de Otono para trompeta soudobého mexického skladatele Artura Marqueze.

„Jsem velmi rád, že zde mohu představit skladbu tohoto známého a zajímavého skladatele, navíc se svým dlouholetým přítelem, dirigentem Manuelem Hernández Silvou, se kterým se znám a spolupracuji už řadu let,“ vysvětluje čtyřicetiletý trumpetista, který okouzlil poroty mnoha světových soutěží.

Jejich společný koncert uzavře letošní Beethovenův festival. Ten se sice odehrál bez osobního kontaktu s posluchači, ale na druhé straně bez lokálního omezení. „Ze všeho špatného jsme se snažili vykřesat to pozitivní, a to je naplnění poslání našeho festivalu, tedy šířit kulturu prvotně v Ústeckém kraji, ale letos i přes jeho hranice. Věříme, že si festival i v on-line podobě najde své diváky, i když se už těšíme na opravdové setkání s našimi posluchači, nyní v rámci letních koncertů Severočeské filharmonie,“ dodává její ředitel Dietz. 

Všechny koncerty, jejichž součástí jsou i rozhovory se sólisty a představení míst konání, jsou připraveny na YouTube Severočeské filharmonie Teplice. Cesta k nim vede i přes internetové stránky www.severoceskafilharmonie.cz, www.beethovenfestival.cz nebo přes filharmonický facebook. Premiéra závěrečného koncertu se uskuteční v neděli 27. června v 18,00 hodin.