25. června 2021 • 05:00

NEJ bitvy s Nizozemskem: schované semifinále, Collina v akci i obrat snů

Autor: jp
Vstoupit do diskuse
2
  • Češi už sehráli s Nizozemskem několik památných zápasůČeši už sehráli s Nizozemskem několik památných zápasůFOTO: koláž iSport.cz

    Už zbývají jen dva dny! Česká reprezentace se v neděli pokusí na EURO překvapit Nizozemce a zajistit si postup mezi nejlepší turnajovou osmičku. V historii národní tým už sehrál proti tomuto soupeři hned několik památných bitev. Které vzájemné zápasy byly ty úplně NEJ?

  • Československo–Nizozemsko 3:0 po pr.

    Mistrovství světa 1938, 1. kolo
    Branky: 96. Košťálek, 110 Zeman, 118. Nejedlý

    Československá reprezentace jela do Francie na šampionát obhajovat stříbrné medaile z předešlého italského mistrovství. A hned v prvním kole rozebrala Nizozemce, ale až v prodloužení 3:0. Tehdy ovšem za soupeře ještě nechodili hrát nejlepší hráči země, Holandsko nebylo považováno za postrach, favoritem byli Oldřich Nejedlý a spol. Jejich putování ve Francii skončilo o kolo dál, ve čtvrtfinále Čechoslováci nezvládli opakovaný zápas s Brazílií, v němž podlehli 1:2.

  • Československo–Nizozemsko 3:1 po pr.

    EURO 1976, semifinále
    Branky: 19. Ondruš, 114. Nehoda, 119. Veselý – 77 Ondruš vlastní

    Takový schovaný zápas na slavném EURO, z něhož si snad všichni pamatují především to, že se hrálo v Bělehradě, a že ve finále porazili Čechoslováci Němce vršovickým dloubákem Antonína Panenky. Už semifinále ale bylo obrovskou výzvou, mužstvo šlo na poslední vicemistry světa, kteří to navíc na šampionátu v roce 1978 zopakovali. Johana Cruijffa a spol. vyřídil Zdeněk Nehoda a František Veselý v prodloužení.

    Antonín Panenka legendárním dloubákem rozhodl o zlatu, ještě předtím Čechoslováci v semifinále porazili NizozemceFoto Twitter

  • Česko–Nizozemsko 0:1

    EURO 2000, základní skupina
    Branka: 89. F. de Boer z penalty

    Pierluigi Collina, muž s píšťalkou v ústech, který prý nemá rád Čechy. Tohle se o italském sudí táhlo ještě dlouhé roky po tom, co na EURO 2000 těsně před koncem utkání s Nizozemskem pískl Jiřímu Němcovi titěrný faul na Ronalda de Boera, který svému pádu navíc dost přidal. A jeho bratr Frank pak minutu před koncem proměnil přísnou penaltu, která výběr Jozefa Chovance pomohla, v součtu s příští prohrou s Francií 1:2, vypakovat z mistrovství už po skupině.

    Pierluigi Collina, kterému čeští fanoušci nemohli po EURO 2000 přijít na jménoFoto archiv sport

  • Česko–Nizozemsko 3:1

    EURO 2004, kvalifikace
    Branky: 15. Koller z penalty, 38. Poborský, 90. Baroš – 62. Van der Vaart

    Úchvatný zápas, famózní útočné manévry. Češi hráli doma na Letné s Nizozemskem o přímý postup na EURO 2004 a došli si pro něj celkem suverénně. Krásný gól dal Karel Poborský, který si po přihrávce Pavla Nedvěda vychutnal Edwina van der Sara a přehodil ho skoro jako Portugalce Vítora Baiu na EURO v Anglii. A jistil to Milan Baroš svým únikem, který taky dohrál kouzelným stylem a obloučkem přes padajícího obránce.

    Česká radost po slavné výhře nad NizozemskemFoto Archiv Sportu

  • Česko–Nizozemsko 3:2

    EURO 2004, základní skupina
    Branky: 23. Koller, 71. Baroš, 88. Šmicer – 4. Bouma, 19. Van Nistelrooy

    Jestli tenhle zápas ještě někdo neviděl a nic o něm neslyšel, patrně žije v přísné izolaci bez přístupu k informacím. Mnoho zahraničních hráčů toto utkání označilo za jedno z nejlepších v dějinách fotbalu. Obrat z 0:2 na 3:2, parádní víko Milana Baroše a perla na závěr – přihrávka Karla Poborského před padajícím Ewinem van der Sarem Vladimíru Šmicrovi, který uzavřel do odkryté brány skóre a postupovalo ze skupiny, a až do semifinále. Znovu, jestli jste to neviděli, pusťte si to.

    Vladimír Šmicer se raduje ze své trefy proti Nizozemsku na EURO 2004Foto Archiv Sportu

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud