V Rize na FIA Intercontinental Drifting Cupu nechyběli ani naši.

ZAKOUŘIL S REICHERTEM ABSOLVOVALI FIA IDC V RIZE

Ve dnech 12. – 13.6.2021 se v Lotyšské Rize odehrála jedna z nejdůležitějších akci evropského driftu a to FIA Intercontinental Drifting Cup známý pod zkratkou FIA IDC. Na této akci se pravidelně schází celá světová špička a jednotlivé zúčastněné státy do boje vysílají své nejlepší driftery.

Českou republiku reprezentovali dva zástupci Czech Drift Series a to Marco Zakouřil a aktuální mistr ČR v kategorii PRO Michal Reichert.

Vše začalo již o něco dříve před samotným závodem, jelikož bylo nutné připravit závodní techniku a například Michal Reichert si cestou do Rigy udělal ještě nemalou zajížďku do Norska na finální ladění jeho závodního speciálu BMW E92 M3 už ve 3. evoluci. Vše se i přes drobné problémy podařilo a stroj nakonec disponuje 1122HP.

Stejně tak Marco Zakouřil věnoval spoustu času přípravě své M2 a v rámci testování vyrazil před FIA IDC na závod do Řecka, kde nejenom důkladně prověřil připravenost celého teamu a vozu, ale také zavítal do dílen jednoho ze svých sponzorů a to RTMG Peformance.

Velké poděkování patří také Autoklubu ČR za podporu obou závodníků aby mohli reprezentovat ČR na takto vrcholné soutěži. Nyní ale již pojďme k samotnému závodu. Vše začalo již ve čtvrtek kdy v areálu motorsport centra Bikernieku trase probíhali velice přísné technické kontroly pod dohledem FIA, kde se mimo jiné také kontroloval poměr váhy vůči maximální povolené šíři pneumatik.

Celý páteční den byl ve znamení tréninku a českým zástupcům se dařilo, až na chybu Michala Reicherta, který měl v jedné z jízd kontakt s bariérou a poškodil pravé zadní zavěšení.

Naštěstí se jeho teamu podařilo vše opravit a Michal i Marco byly připraveni na sobotu, která již byla ve znamení kvalifikace do samotného závodu. Před kvalifikaci proběhlo ještě velice krátké tréninkové kolo, které již bylo poznamenáno horším počasím a jezdci se svezli i na vodě. Kvalifikace začala v 11 hodin místního času a na české jezdce přišla řada až v samotném závěru, jelikož se startovalo podle startovního čísla.

První na řadu přišel Marco Zakouřil a předvedl dvě vyrovnané jízdy, ze kterých si odnesl shodně 78 bodů, což pro něj znamenalo 14. příčku a jeho soupeřem pro battle v TOP 32 byl Nodo Kudoa z Gruzie. Michal Reichert nastoupil jako poslední jezdec v kvalifikaci a ani jedna jízda se mu nepodařila dle jeho představ a do TOP 32 postupoval s výsledkem 54 bodů a jeho soupeřem v battlu se stal Charles Ng z Číny.

 

 

 

V Rize se na odpolední TOP 32 rapidně zhoršilo počasí a za silného deště spousta jezdců na trati chybovala. Bohužel jedním z nich byl i Michal Reichert, který svůj battle prohrál nejen tím že vyjel jedním kolem mimo trať ale i několika dalšími drobnými chybami, tím pro něj účast na FIA IDC skončila, ale i přesto se umístil na 3. místě v pořadí teamu a to za team Liqui Moly, který je zároveň jedním z jeho důležitých partnerů již několik sezón.

Druhý český zástupce Marco Zakouřil ale v nelehkých podmínkách předvedl své maximum a postoupil přes Nodo Kunodu do nedělní TOP16.

Nedělní podmínky co se počasí tyče byly takřka ideální a nic tedy nebránilo divácky kvalitní podívané, leč bohužel diváků bylo málo i z důvodu COVID omezení (pořadatel umožnil přístup na tribuny pouze lokálním divákům). O to více jich ale bylo přilepeno k obrazovkám svých mobilních zařízení a televizorů.

Na Marca čekal soupeř, který v roce 2020 získal titul “King of the Riga” v jediném závodě šampionátu Drift Masters, a tím byl Irský jezdec James Dean. Marco zajel nádhernou chase jízdu při které na soupeře tlačil od samého začátku až do cíle, a bylo vidět, že svou kůži rozhodně nedá zadarmo.

V druhé jízdě jako leader, bohužel hned za první zónou chyboval a dostal se jedním kolem mimo trať. Tato chyba znamenala nejen ztrátu zadního nárazníku, ale také šanci na postup do TOP8.

Tímto byla bohužel účast českých zástupců ukončena a pojďme si tedy ve stručnosti shrnout zbytek battle. V TOP 8 vypadl i obhájce titulu z posledního IDC v Japonsku Georgy “Gocha” Chivchyan z Ruska. A tak byla cesta k titulu otevřená pro ostatní závodníky.

V boji o třetí místo se na start měl postavili Max Miller z Ukrajiny a domácí miláček Kristaps Bluss. Ten měl bohužel v předchozím battle nehodu a nepodařilo se mu opravit svůj závodní speciál. Nemohl tedy nastoupit do battle a Max Miller svoji sólo jízdou získal 3. místo.

Do finálového battlu se postavil Lotyšsky miláček a teprve šestnáctiletý Nikolass Bertans a proti němu James Dean, který vyřadil v TOP16 našeho jezdce Marco Zakouřila. V první jízdě měl Nikolass technické problémy a srovnáním se bohužel vítězství hodně vzdálil. James jel svoji lead jízdu tak, jak je u něho zvykem, a to téměř bez chyb.

V obráceném gardu jezdci předvedli nádherný battle. Šestnáctiletý Nikolass Bertans zanechal velký dojem a dostalo se mu poklony i od Jamese Deana. Ale i přesto James vyhrál a získal titul Chamiponship FIA Intercontinental Drifting Cup 2021.

 

 

Pro oba české závodníky to určitě byly cenné zkušenosti s tratí v Rize, na které se již za pár týdnů odehraje závod Drift Masters, i když v té tradiční krátké variantě trati, jako v minulých letech. Co se tyče závodu FIA IDC, nezbývá než potvrdit, že se opět jednalo o velice kvalitní podívanou s celosvětovou konkurencí a nesmíme zapomenout ani na dalšího z českých zástupců, kterým byl David Kalaš jako hlavní rozhodčí celého závodu.

Celá česká účast rozhodně zanechala na FIA IDC dobrý dojem, a již nyní se můžeme těšit na další účast českých zástupců na mezinárodní drift scéně.

 

Czech Drift Series

foto týmu