Slovensko nabídlo Česku pomoc s ubytováním lidí, organizuje sbírky

Slovensko po ničivé bouři, která zasáhla ve čtvrtek Moravu, nabídlo Česku pomoc s ubytováním lidí. Slováci organizují i sbírku věcí na pomoc lidem na Moravě. V souvislosti s bouřemi zůstalo bez elektřiny na Slovensku v příhraničních oblastech s Českem několik tisíc odběratelů. Zahraniční státníci vyjadřují Česku soustrast.

Podle Krajniaka má Slovensko volné kapacity ubytování pro děti z dětských domovů, dále pro celé rodiny a svá zařízení sociálních služeb nabízejí i Bratislavský a Trnavský kraj.

„Všude v zařízeních jsme připraveni spolu s kolegy odborníky poskytnout komplexní psychologickou a poradenskou pomoc,“ napsal ministr na sociální síti. Dodal, že s nabídkou pomoci již kontaktoval svou českou kolegyni Janu Maláčovou (ČSSD).

Slovensko v souvislosti s bouřemi již ve čtvrtek večer vyslalo do Česka jedenáct sanitek, které například pomáhaly při převozu pacientů. Některé slovenské nemocnice zase vyčlenily kapacity pro případ převozu zraněných z Česka.

„Vyjadřuji soustrast všem postiženým přírodní katastrofou na jižní Moravě,“ uvedla ještě ve čtvrtek pozdě večer slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Rozsah škod, materiálních i lidských, je nepředstavitelný a přeji našim sousedům hodně síly, kterou budou potřebovat na vyrovnání se s následky pohromy,“ dodala a ocenila rychlou pomoc slovenských zdravotníků.

Sbírky hygienických potřeb či oblečení

Na sociální síti Slováci ohlásili v rámci pomoci Česku například sbírky hygienických potřeb, oblečení, dek a dalšího zboží. Jeden z kosmetických salonů v příhraničí zase slíbil, že páteční tržbu věnuje na pomoc postižené oblasti v Česku.

Po bouřích bylo v pátek dopoledne na Slovensku bez elektřiny kolem 6400 domácností zejména v okresech Čadca, Púchov a Povážská Bystrica, tedy v regionech u hranic s Českem. Přerušení dodávek elektrické energie způsobily hlavně stromy popadané na elektrická vedení, mimo provoz zůstaly desítky trafostanic.

Soucit ze zahraničí

Ze zdrcující situace na Moravě byli šokováni i sousedé. „Chtěl bych dát najevo, že soucítím se všemi zraněnými a jejich rodinami,“ napsal šéf polské diplomacie Zbigniew Rau na Twitteru. Ujistil, že Polsko je s nimi solidární a je připraveno pomoci. 

„Naši hasiči pomohou s odklízením katastrofálních následků tornáda,“ napsal na twitteru mluvčí polského premiéra Piotr Müller. „V takových chvílích jsme vždy k dispozici našim sousedům,“ dodal.

Soustrast vyjádřil i rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Poděkoval také rakouským záchranářům, kteří se v Česku podíleli na ošetřování zraněných. V noci na pátek zasahovaly na Moravě více než tři desítky rakouských sanitek a dva vrtulníky. Řada záchranářů byli dobrovolníci rakouského Červeného kříže.

„Po nočním nečase k nám dorazily stěží pochopitelné obrazy zkázy,“ uvedl na Facebooku rakouský prezident. „Vyjadřujeme soustrast s oběťmi a jejich příbuznými. Záchranáři podali v těchto situacích nadlidský výkon. Sousedky a sousedé si pomáhají navzájem. Jim všem patří můj velký dík,“ dodal.

Soucit vyjádřil již v noci ze summitu Evropské unie v Bruselu i rakouský kancléř Sebastian Kurz, který stejně jako prezident poděkoval záchranářům za pomoc na české straně hranice.

Česku nabídlo pomoc i Chorvatsko, uvedl premiér Andrej Plenković. V příspěvku na Twitteru vyjádřil soustrast premiéru Andreji Babišovi a českému národu. „Ministerstvo vnitra a civilní ochrana jsou v kontaktu s českými úřady ohledně poskytnutí pomoci. V těchto náročných časech může Česko počítat s naší podporou a solidaritou,“ napsal chorvatský premiér.

O neštěstí podrobně informují i zahraniční média. Internetový portál britské veřejnoprávní stanice BBC podobně jako třeba list The Guardian uvádějí, že „nad českými vesnicemi se přehnalo smrtící tornádo“. Agentura Reuters ve své reportáži citovala mimo jiné obyvatelku Hrušek, která popsala, jak viděla ve vzduchu letět auto i psy. Slovenské Hospodárske noviny nebo Aktuality.sk spustily kvůli událostem on-line přenosy.