Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Panika a úzkost vás nemusí vyřadit z provozu. Inspirujte se manuálem Radkina Honzáka

MUDr. Radkin Honzák, CSc. je autorem několika knih. Foto: se svolením Kulturmarket

Infarkt duše – přiléhavá přezdívka vystihuje závažnost tohoto psychického problému. Lidí, které panické ataky a záchvaty úzkosti trápí, přibývá. S tím však roste i snaha odborníků nabídnout pomocnou ruku. Do osvěty se zapojil také přední český psychiatr Radkin Honzák, který připravil manuál na paniku a úzkost.

Panika a úzkost přicházejí bez varování a postihují lidi různých povah či profesí mnohem častěji, než bychom předpokládali. Jak své pocity popisují? Jako když vám na hlavu padá nebe anebo se topíte a nevíte, jak vyplavat na hladinu. Naštěstí existují postupy a strategie, jak časté a dlouhotrvající záchvaty za asistence odborníků i svépomocí zmírnit.

Úzkostné poruchy postihují přibližně 25 procent populace vyspělého světa. Foto: se svolením Kulturmarket

Co panické ataky způsobuje, jak se dají léčit a jak přistupovat k blízkým, kteří touto nemocí trpí, prozradí v on-line přednášce uznávaný český psychiatr Radkin Honzák. Ten se mimo jiné zaměřuje na psychosomatický přístup a při léčení duše vždy pomyslně nahlíží i za roh. Dlouhodobě se proto zabývá výzkumem výživy, spánku a stresu a jejich vlivem na naše duševní zdraví. Strach a úzkosti podle něj mají přímý vliv i na naši imunitu. „Je to jednoduchá rovnice: když budeme racionálně myslet, nepustíme ke slovu zbytečné strachy, neotevřeme stavidla stresu a budeme mít dost energie na procesy, které nás posilují,“ píše Honzák na svém blogu.

Radkin Honzák je přední český psychiatr, publicista a pedagog. Foto: se svolením Kulturmarket

Přednášku, která proběhne v pondělí 28. června v 19 hodin, pořádá eventová agentura Kulturmarket v rámci série vzdělávacích on-line webinářů s názvem Inspire Academy. Kromě psychologie a zdraví se věnují také osobnostnímu rozvoji, vědě, cestování, umění či marketingu. Vstupenky jsou dostupné na portálu smsticket.cz.

Související články

Zaručeně zlepší den

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Kosmetický paradox. Pochází červená rtěnka z Íránu?

Evropským stromem roku je 2 000 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Jak vyzrát na antihmotu? Vědci z CERNu vědí

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Pro Hanu Hindrákovou je Afrika osudná. Řadu let zde působila jako dobrovolník a v africkém…