Dnes Úterý - zatazeno 22°C
Zítra Středa - zatazeno 20°C
Úterý 21. 5. 2024
Svátek má Monika
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Maskovaný puč, zneužití módní značky Spolu. Posílená opozice tepe nové vedení Prahy 14
(Staro)Nové vedení radnice. Foto: MČ Praha 14

Maskovaný puč, zneužití módní značky Spolu. Posílená opozice tepe nové vedení Prahy 14

Praha 14 má za sebou, alespoň v politické rovině, turbulentní týden. Rezignoval starosta, následně bylo odvoláno celé vedení městské části, pak byl zvolen jiný starosta a staronové vedení, které už je bez lidovců a zástupců STAN. A právě odpadlíci z koalice tuto změnu za to, jak byla provedena a odůvodněna, kritizují.

V městské části na východě metropole vládla do tohoto týdne koalice Spojených sil pro Prahu 14 (TOP 09, STAN a KDU-ČSL), ODS a Piráti. V 31členném zastupitelstvu měla pohodlnou většinu 21 hlasů. Radek Vondra (TOP 09) byl starostou již třetí volební období.

V pondělí večer nahrál na svůj facebookový profil krátké video, ve kterém oznámil, že na středečním jednání zastupitelstva rezignuje, protože není spokojen s tím, že se podle něj zastavil vývoj ve školství, kultuře a při hledání dotačních zdrojů. Sice nejmenoval, ale bylo jasné, na koho se svou kritikou míří. Tyto oblasti totiž spadaly do působnosti nyní již bývalé místostarostky Zuzany Jelenové, která byla zvolena za STAN.

Ve středu skutečně Vondra rezignoval, následně bylo odvoláno celé vedení městské části. A ve čtvrtek bylo zvoleno nové. Starostou je Jiří Zajac (ODS), Vondra je 1. místostarostou.

Nová koalice TOP 09, ODS a Pirátů nyní povede Prahu 14 s celkem šestnácti hlasy, což je v jednatřicetičlenném zastupitelstvu nejtěsnější možná většina. V případě absence nebo nehlasování i jediného koaličního zastupitele bude muset koalice spoléhat na podporu dnes již patnáctičlenné opozice.

Zvolení nového vedení radnice předcházelo vystoupení zastupitelů za TOP 09 z klubu Spojených sil pro Prahu 14 (SSPP14) a vytvoření klubu „SPOLU pro Prahu 14“.

„Považuji za nekorektní, že si zastupitelé za TOP 09 v době svých stále klesajících preferencí takto účelově přisvojili politickou značku volební koalice ,SPOLU´, na jejímž vybudování se pro parlamentní volby celostátně podílí i zástupci ODS a KDU-ČSL,“ uvedl Jan Liška, člen zastupitelského klubu SSPP14, který zároveň nesouhlasí s tím, jak Vondra odůvodnil svou rezignaci.

„Udělejte si sami představu o tom, zda může mít nějaké opodstatnění například kritika nedostatečného vývoje v oblasti kultury v této covidové době. Navíc v posledních týdnech, jakmile to situace umožnila, proběhla na Praze 14 řada atraktivních kulturních akcí, kterých se zúčastnily tisíce spokojených návštěvníků,“ doplnil Liška.

Podle něj je skutečným důvodem odstranění radních za STAN a KDU-ČSL to, že opakovaně upozorňovali na problematičnost některých procesů, za které spolunesli odpovědnost. „Budeme nadále usilovat o zprůhlednění procesů na radnici Prahy 14 a hospodárné financování pro občany prioritních projektů a oblastí, nyní v roli opozice. Již jsme započali jednání s ostatními opozičními subjekty, se kterými se na tomto shodneme. Věříme, že i z opozičních lavic můžeme udělat spoustu užitečné práce pro občany Prahy 14,“ dodal.

K rozpadu koalice a vytvoření nové se vyjádřilo i opoziční hnutí Nezávislí – Naše Čtrnáctka. Podle něj byl rozpad koalice na Praze 14 maskovaný a chladnokrevně plánovaný puč. Skutečným důvodem bylo odvolání nepohodlných koaličních zastupitelů, kteří upozorňovali na rostoucí problémy a netransparentnost i zahájení předvolební kampaně před příštími volbami, uvedlo hnutí v tiskové zprávě.

„Společnou kandidátku TOP 09, STAN a KDU-ČSL pod názvem Spojené síly pro Prahu 14 jsme od začátku vnímali jako chybu ze strany STANu a KDU. Reputace jejich kandidátů v čele se  Zuzanou Jelenovou, zakladatelkou neziskové organizace na pomoc dětem s handicapy, vyvolávala naději na přirozené budoucí spojenectví. Jejich spojení s TOP 09 však naši spolupráci vyloučilo. Právě kvůli způsobu vedení Prahy 14 představiteli TOP 09, za jejichž působení začala na Praze 14 upadat kultura bydlení, vzniklo z občanské iniciativy naše nezávislé hnutí,“ řekla Soňa Tománková, zakladatelka a předsedkyně hnutí Naše Čtrnáctka.

„Zhruba rok a čtvrt před komunálními volbami nastalo to, co se bohužel dalo očekávat. Poté, co obliba STANu a KDU zajistila TOP 09 společnou kandidaturou na Praze 14 vítězství ve volbách, TOP 09 zastupitele za STAN a KDU odhodila a snaží se je i pošpinit,“ dodala Tománková.

„Již třetí volební období za sebou se představitelům TOP09 a dále ODS a Strany zelených, kteří se na Praze 14 naposledy infiltrovali do Pirátské strany, daří udržet většinu a spolupracovat. Jde tedy o již dobře sehraný tým, který nemá zájem ani potřebu vedle sebe kohokoli strpět, zvláště jedná-li se o zastupitele s lidským přístupem a morálními hodnotami,“ dodala.


Autor: Jan Puci

Veletrh sociálních služeb v Praze 10

19. května 2024 ve 12:14

Veletrh sociálních služeb představí organizace, které pomáhají v obtížných situacích.

Den dobrovolnictví v Praze 9

16. května 2024 v 10:13

Organizace působící v Praze 9 se sejdou v pátek 17. května na Dnu dobrovolnictví. Akce se koná od 9 do 16 hodin na náměstí OSN.

Nadační fond Dvojka srdcem opět nabízí příspěvek dětem na letní tábory

16. května 2024 v 07:19

S blížícím se obdobím letních prázdnin přichází Nadační fond Dvojka srdcem s nabídkou pomoci pro rodiny s dětmi, které si nemohou dovolit poslat děti na tábory.

Acorus pomáhá obětem a svědkům domácího násilí

11. května 2024 v 19:26

Poradenské a terapeutické centrum Acorus zajišťuje podporu klientům, kteří zažili, zažívají anebo jsou svědky domácího násilí ve své primární rodině.

Dny neziskovek v Praze 4

8. května 2024 ve 12:46

Jeden květnový týden věnuje i letos Obchodní centrum DBK Budějovická neziskovým organizacím z Prahy 4 a blízkého okolí. Od 13. do 16. května bude v prvním patře DBK probíhat akce nazvaná Dny neziskovek aneb Malý dárek, velké srdce.

Odstartoval další ročník Energy Streetfootball

8. května 2024 v 07:47

Včera odstartoval další ročník Energy Streetfootball, série turnajů pro žáky základních a středních škol.

Podpora pro tradiční řemeslníky a živnostníky

7. května 2024 ve 13:46

Nadační fond Veolia podpořil v rámci svého nejstaršího programu Startér, Věř si a podnikej! tradiční řemeslníky a další živnostníky. V Moravskoslezském a Olomouckém kraji díky tomu vznikne 10 nových pracovních míst.

ZRUŠENO: Den bez bariér Prahy 14

6. května 2024 v 15:33 | Aktualizováno 15. května 2024, 18:33

Den bez bariér Prahy 14 je akce, která chce bořit bariéry, předsudky a současně podporovat vzájemné porozumění a laskavost mezi lidmi. Setkání se koná ve čtvrtek 16. května od 14 do 18 hodin na náměstí Hloubětín.

Pro Miminka do dlaně

2. května 2024 v 05:14

V neděli 5. května se slaví Světový den rodičů předčasně narozených dětí. Nedoklubko organizuje na tento den charitativní běh/procházku s cílem podpořit rodiče předčasně narozených dětí na jednotkách intenzivní a intermediální péče 27 českých perinatologických center, kde se specializují na péči...

Primátor Svoboda navštívil Prahu 13

28. dubna 2024 ve 20:43

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) postupně navštěvuje jednotlivé městské části metropole, ve čtvrtek 25. dubna zavítal i na Prahu 13. Zde se kromě jiného zúčastnil každoroční akce Bezpečná 13.

Dny dobrovolnictví 2024

23. dubna 2024 v 07:10

Česká republika se chystá na událost, která na konci dubna propojí dvanáct krajů, stovky organizací a tisíce lidí ve prospěch společného dobra. Součástí bude i Praha 4, která dobrovolnictví dlouhodobě podporuje. Dny dobrovolnictví proběhnou ve dnech 25. – 28. dubna a jejich součástí bude...

Obal na plavky s lodičkami z chráněné dílny

15. dubna 2024 v 09:39

Blíží se léto a koupání a k moři nebo do bazénu můžete vyrazit s designovým obalem na plavky z chráněné dílny sociálního podniku Mistka Sewing.

Další články
Nahoru