Prokletí jménem toxické vztahy: není třeba vždy odejít, stačí odstup

Klidně vám vyčtou, že jste jim zkazili náladu, den, život... V jejich blízkosti se cítíte často nesví a občas si možná vyslechnete i urážky a ponižující komentáře. A vy stále váháte, jestli v takovém vztahu zůstat, nebo odejít?
Část 1/3
Ilustrační snímek

Vyděrači, agresoři, falešné oběti či závistivci a manipulátoři, jedno je pro všechny typické. Nikdy s nimi nevíte hodiny ani dne. Šíří kolem sebe emocionální chaos. Jakýkoli kontakt s nimi vyžaduje ostražitost, ale také jisté zkušenosti. Ti neznalí jim snadno podlehnou a nechají se „vtáhnout do jejich hry“. Jenže vymanit se z patologického vztahu bývá někdy velice těžké, nebo až nemožné.

Toxická rodina

Snad úplně nejhorší je varianta, když se dítě narodí toxickým rodičům. Protože i když bude někde uvnitř sebe cítit, že není úplně normální, když táta pořád křičí a ono musí šlapat na povel, jinak nastane peklo, nebo že máma při každém zazlobení začne brečet a prohlašovat, že jí ničí život, nebude mít do určitého věku možnost poznat, že to má být jinak. Že rodina funguje na jiných principech, bez strachu a vyčítání.

„Naprostá většina dětí bezmezně miluje své rodiče, a to i v případech, kdy se jeden či oba rodiče (nebo jiní lidé, kteří dítě vychovávají) nechovají hezky, či dokonce dítě opravdu nějak fyzicky nebo psychicky zneužívají, zanedbávají a týrají. Dítěti takové chování není příjemné, ale potřeba mít dobrý vztah s maminkou či tatínkem bývá prostě větší,“ vysvětluje psycholog Aleš Neusar, který dodává, že prozření někdy nastává až v pubertě či po založení vlastní rodiny. Nebo taky vůbec. A pak se vzory bohužel často opakují.

Radikální řez

Ale i když cítíte, že žijete v blízkosti toxických lidí, s nimiž vám není dobře, je velmi těžké rozlišit, jestli je lepší se podřídit a snášet ústrky, nebo s nimi raději přetnout kontakt. Obzvlášť, když je to táta, máma, manžel nebo třeba babička… 

„Finální konec je těžké určit. Někdy se opravdu stane, že i někdo velmi agresivní či jinak ,toxický‘ prozře a doopravdy se změní. Změna je možná. Jsem optimista. Ostatně, je to má práce. Sám jsem zažil případy s dobrým koncem, kde lidé ani odborníci neviděli šanci na zlepšení. Zároveň ale je třeba si přiznat, že změna není moc častá,“ upozorňuje Aleš Neusar.

Místo konce odstup

„Raději bych mluvil o tom, že není vždy nutné vztah nadobro ukončit, ale je potřeba snažit se toxické chování partnera zastavit. A to co nejdříve. Pokud tam jsou děti, tak je to o to akutnější. A nemusí to být jen hrubé fyzické násilí. I poslouchat každý den, že jsme špatní, je na okamžité vymezení se: ,Takhle ne!‘ upozorňuje psycholog a dodává, že lidí, kteří si ,toxické‘ chování nechají líbit, není málo.

Důvodů je prý celá řada. „Třeba aby nerozbili rodinu. Nebo ze strachu, co se bude dít potom, až se rozejdou či rozvedou. Ze strachu o vlastní existenci, peníze. Z obavy nenávistného navádění dětí proti druhému rodiči nebo ze strachu být sami, bez blízkosti další osoby. Tyto strachy jsou reálné. Ale zůstávat v tak toxickém vztahu je ještě reálnější problém a obvykle se bohužel takové vztahy samy od sebe nezlepšují. Prognóza je spíše špatná, s věkem se navíc naše typické rysy ještě zvýrazňují, extremizují,“ varuje psycholog.

Důstojnost na prvním místě

Chybujeme všichni, proto můžeme mít oprávněnou obavu, že má druhá strana na hněv někdy právo. Jenže to má dle slov psychologa velké ALE! Nikdo totiž nemá právo chovat se ke druhému hnusně, ponižovat ho a trápit. „Pokud jsme udělali něco špatného, tak nám to druhá strana má říct. Ale nikoho to neopravňuje druhému ubližovat. Jestli jsme tak špatní a nelepšíme se ani po opakované urgenci, tak s námi druhá strana nemá být. Zpřetrhání vztahů je někdy nutné, a to i za cenu, že třeba ,zničíme‘ rodinu. Děti se ostatně učí nejvíce nápodobou,“ dodává Aleš Neusar.

„Pokud setrváváte v toxickém vztahu s partnerem kvůli dětem, pak pro ně paradoxně děláte to nejhorší. Nemusíte se hned rozvést, ale je třeba takové jednání zastavit, i za cenu, že budete dočasně nebo navždy bydlet někde jinde. Druhá strana tak může dostat šanci na sobě zapracovat. Možná se opravdu změní, ovšem je potřeba počítat i s opačnou variantou. Ale musíte se vzdálit a chránit sebe i děti před projevy jakékoli agrese a toxicity,“ varuje psycholog.

Přečtěte si na další stránce rozhovor s psychologem.

Autor:
  • Nejčtenější

Beru to jako svůj úkol. Simona Postlerová o synově nemoci i smrti manžela

21. května 2021,  aktualizováno  5.5 15:48

Premium Herečka, žádaná dabérka a žena s podmanivým hlasem Simona Postlerová pocházela z herecké rodiny. Po...

Dva měsíce po operaci zemřel první pacient s transplantovanou prasečí ledvinou

12. května 2024  15:41

První příjemce ledviny z geneticky modifikovaného prasete zemřel necelé dva měsíce po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Čeští herci, kteří se objevili v hollywoodských filmech

11. května 2024  12:01

Které hvězdy z Česka to „dotáhly“ až do zahraničních filmových a seriálových trháků? To zjistíte v...

OBRAZEM: Nespoutaná Bella Thorne, která odhaluje dokonalé křivky

9. května 2024  10:32

Herečka Bella Thorne začínala jako nevinná dívka u Disneyho a dnes je z ní dračice, která už má i...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Leony: Odešla jsem od dětí kvůli lásce, teď mě odmítají

13. května 2024

Můj příběh se začal psát už před třiceti lety, krátce po „sametové revoluci“, kdy jsem se bláznivě...

Plastikami si dvojnásobná máma splnila sen, zaplatila jmění

13. května 2024  8:12

Třicetiletá Hayley Halcrowová ze Skotska měla po porodech jasno. Chtěla být sexy a mít dokonalé...

Příběh Leony: Odešla jsem od dětí kvůli lásce, teď mě odmítají

13. května 2024

Můj příběh se začal psát už před třiceti lety, krátce po „sametové revoluci“, kdy jsem se bláznivě...

Ráda podporuji lokální módu, říká tvář Nákupů Ona Dnes Nikol Moravcová

13. května 2024

Vplula do své oblíbené, sympaticky živé kavárny na pražské Letné. Krásná, bezprostřední, pohotová a...

Zbavte se pálení žáhy. Jednoduché tipy, které vám přinesou úlevu

13. května 2024

Pálení žáhy patří mezi časté zdravotní potíže. Postihuje dospělé i děti a nejčastěji se objevuje po...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...