Zdroj: Tamara Uribe, Carlos Quintal, Diego Lizama

Dům na stromě nabízí pohodlí, jaké nenajdete ani v mnoha běžných stavbách

26. 06. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Jestli si myslíte, že v korunách stromů mohou být ukryty jen dětské domky, řešení mexických architektů vás určitě překvapí. Tento „stromový dům“ nabízí pohodlí, jaké nenajdete ani v mnoha běžných stavbách.

Oslovil nás přívětivým interiérem, ale více fascinující je i využití venkovních prostorů pod domem a v jeho nejbližším okolí. „Život na stromě“, jak projekt nazvali architekti Andrea Cecilia Alcocer Carrillo a Diego Andrés Lizama Azcorra, vyplynul ze snů děvčete, které trávilo dětství lezením po mohutných stromech a větvích u starého zděného domu. Roky plynuly, ale stromy a kamenné zdi starého domu zůstaly jako svědci dávných časů. Právě ony jsou hlavními hrdiny dnes už splněného snu z dětství.

Přečtěte si také:
Netradiční víkendové bydlení v centru hlavního města

Nový „únikový“ dům je speciálně navržen přesně na tomtéž pozemku, kde byl kdysi starý rodinný dům – přímo nad ním. Odpočinek a pohodlí v korunách stromů má však úplně jinou podobu než kdysi.

Vysunutá drevěná část domu a bazén

Část domu, která stojí na betonové desce, je vsazena v korunách pěti starých stromů. Kousek je obdélníkový bazén. Zdroj: Tamara Uribe, Carlos Quintal, Diego Lizama

Betonová deska nad starými zdmi

Zajímavý dům v korunách stromů se nachází v srdci města Yaxkukul na poloostrově Yucatan. Samotný projekt je koncipován jako tradiční venkovský mayský dům. Jeho centrem je otevřené patio, kde se setkávají všichni obyvatelé domu.

Otevřené patio

Centrem je otevřené patio, kde se setkávají všichni obyvatelé domu. Zdroj: Tamara Uribe, Carlos Quintal, Diego Lizama

Do tohoto otevřeného prostoru nenápadně zasahují zbytky starého domu, stíny starých stromů a pozůstatek touhy malého děvčátka, které je dnes dospělou ženou. Základem novostavby je betonová deska plovoucí ve výšce nad zbytky kamenných zdí původního domu.

Skluzavka z horní části domu

Pod betonovou základnou visí houpačky, z horní terasy s barem vede skluzavka a na každém kousku uvidíte zavěšené houpací sítě, ve kterých můžete pohodlně relaxovat. Zdroj: Tamara Uribe, Carlos Quintal, Diego Lizama

Modrá dlažba jako vzpomínka, bazén, houpačky i skluzavka

Samotný obytný prostor začíná už venku – pod betonovou deskou. Hlavní slovo tu má příroda a pozůstatky starého domu. Schody do prostorů na betonové desce začínají na terase se světle modrou dlažbou. Je vzpomínkou na původní podlahové dlaždice domu. V jedné části ji obklopují staré zdi a vytvářejí intimní koutek na posezení.

Ložnice venkovní Mexiko

Ložnice. Zdroj: Tamara Uribe, Carlos Quintal, Diego Lizama

Kousek odsud se nachází obdélníkový bazén, pod betonovou základnou visí houpačky, z horní terasy s barem vede skluzavka a na každém kousku uvidíte zavěšené houpací sítě, ve kterých můžete pohodlně relaxovat.

Přečtěte si také:
Jak udělat z malé chatky venkovský dům k trvalému bydlení

Větve a lišty jako ochrana před silným sluncem

Část domu, která stojí na betonové desce, je vsazena v korunách pěti starých stromů. Jsou to takzvané ramónské stromy. Ramóny – tak se říkalo ořechovým stromům Brosimum alicastrum v mayském jazyce. Dřevěné lišty kontrolují propustnost světla, ale také zabezpečují potřebné soukromí.

Noční dům s drevěnou fasádou

Dřevěné lišty kontrolují propustnost světla, ale také zabezpečují potřebné soukromí. Zdroj: Tamara Uribe, Carlos Quintal, Diego Lizama

I koruny stromů fungují jako ochrana před silnými slunečními paprsky, nemluvě o tom, jakou atmosféru vytvářejí v interiéru. Celým prostorem prochází přirozené větrání.

Přečtěte si také:
Moderní interpretace typického venkovského domu

„Život na stromě“

architektonický ateliér: LAAR
autoři: Andrea Cecilia Alcocer Carrillo, Diego Andrés Lizama Azcorra
lokalita: Mexiko
plocha: 225 m2
realizace: 2019

Sabína Zavarská
Foto: Tamara Uribe, Carlos Quintal, Diego Lizama

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: dřevěné fasády ekologické domy geometrické tvary patio pohyblivé zástěny venkovské domy Víkendové bydlení
Sdílejte článek

Diskuze