Březen 1999. Jedna kulka do hlavy, druhá do hrudníku. Sponzor ČSSD šel k zemi. A venku stál zástupce tajné služby… Prasácká poprava. Detaily, které neznáte

26.06.2021 5:00 | Kauza

DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY (X. díl) Dnes se vrátíme do roku 1999 a krátce připomeneme jednu z dalších násilných kauz, jež se odehrávaly v době působení dnes již legendárního „kmotra“ Františka Mrázka. Jednalo se o pokus vraždy podnikatele Ivana Lhotského.

Březen 1999. Jedna kulka do hlavy, druhá do hrudníku. Sponzor ČSSD šel k zemi. A venku stál zástupce tajné služby… Prasácká poprava. Detaily, které neznáte
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí
A bohužel hned úvodem musíme konstatovat, že i tato kauza patří dodnes mezi takzvané policejní pomníčky. To znamená, že je neobjasněna a pachatel neznámý. I když ti, kteří se případu věnovali, vyřčenou větu velmi zpochybňují.

Dne 1. 3. 1999 kolem 23:00 došlo k pokusu vraždy na poškozeném Ivanu Lhotském.

Skutek se stal v jeho trvalém bydlišti, u domovních schránek na chodbě v přízemí.

Lhotský byl v té době doma a slyšel, jak mu před domem začala houkat Octavie. Seběhl dolů, vypnul u nijak poškozeného vozu alarm a vracel se zpět.

Pachatel již čekal uvnitř a na Lhotského z bezprostřední blízkosti dvakrát vystřelil. Zasáhl jej do hlavy a hrudníku. Poškozený útok jako zázrakem přežil, měl však trvalé následky, byl invalidní a až do své smrti 23. 3. 2017 si nic z uvedeného dne nepamatoval.

Policie tehdy získala svědecký popis pravděpodobného pachatele: muž, asi 30 let, kolem 180 centimetrů vysoký, štíhlý, světlé vlasy střižené na ježka. Na sobě měl tmavomodrou bundu a v ruce bílou igelitovou tašku. Ke střelbě použil patrně pistoli ráže 22 Flobert s tlumičem a lapačem nábojnic.

Jak bylo dále zjištěno, při útěku se mohl zranit o skleněnou výplň dveří, kterými proskočil. Lhotský se vracel do domu a s největší pravděpodobností zabouchl vchodové dveře. Vrah tak byl na několik desítek vteřin v pasti. Krevní stopa však zajištěna nebyla. Případ mělo na starost speciální oddělení z pražské mordparty.

V průběhu vyšetřování byla získána řada důkazů a svědectví, včetně telefonních výpisů buňky v místě, kde se v inkriminované době vyskytovalo i jedno velice zajímavé telefonní číslo. To bylo podle našich zjištění evidováno na jistou českou speciální službu. Co tam dotyčný člověk dělal, jak se tam dostal, jak zmizel a komu o události referoval, není předmětem tohoto článku.

Navzdory řadě nepřímých důkazů na konkrétního pachatele s jistotou ukázat nešlo.

Jedna z hlavních vyšetřovacích verzí však vedla k Františku Mrázkovi.

O co s největší pravděpodobností šlo?

Problém byl v tom, jak psala mnohá média, že Lhotský zajišťoval prostřednictvím své firmy TIA financování tehdy vládnoucí ČSSD. Udělal ovšem tu zásadní a osudovou chybu, že se k tomu při rozhovoru pro časopis EURO neprozřetelně přiznal. Jednalo se o údajnou půjčku a převody v řádu desítek milionů korun. Několik dnů před střelbou za Lhotským přišel muž, který mu učinil nabídku, jež se neodmítá.

Anketa

Považujete policejní zákrok vůči mrtvému teplickému Romovi za chybný?

hlasovalo: 23925 lidí
Řekl něco v tomto smyslu: „Prodejte nám doklady z firmy TIA o financování ČSSD za 20 milionů korun!“ Lhotský odmítl.

Vyšetřovací stopa vedla k Mrázkovi. Mrázek chtěl mít v ruce materiály, kterými by mohl tehdy vládnoucí ČSSD vydírat.

V té době měli financování socdem pod palcem zejména Miroslav Šlouf, Ivo Svoboda a Barbora Snopková. A co Mrázek? Ten měl k ruce svého super komplice z BIS a následně z NBÚ. K jeho úkolům se ještě dostaneme.

Aby toho nebylo málo, tak v té době probíhalo také velice aktivní vyšetřování případů nelegálního financování politických stran na protikorupční policii a k tehdejšímu řediteli této služby Evženu Šírkovi se nečekaně dostavil prozatím nejmenovaný Mrázkův komplic z NBÚ.

Vznesl nehorázné požadavky, ale s nepořízenou odešel.

Tehdy se také zrodila velmi úzká spolupráce pracovníků mordparty a pracovníků protikorupční policie. Vedla až ke vzniku speciální pracovní skupiny KRUH a po delší dobu aktivně zatápěla řadě zločinců i politiků. Jaké dopady to následně mělo například na zmíněného, již zesnulého Evžena Šírka, jeho kolegy a celou protikorupční službu, někdy příště…

Z Wikipedie o právníkovi Janstovi:

Dne 1. ledna 1995 se stal předsedou dozorčí rady nově založené akciové společnosti Hospodářské služby, která od Fondu národního majetku koupila majoritní podíl v Lovochemii. V roce 1995 dále založil s bývalým hokejovým reprezentantem a pedagogem právnické fakulty Vladimírem Kostkou advokátní kancelář Jansta, Kostka a spol. V březnu 1998 upsal 90 procent akcií společnosti Tax & Investment Advisers (TIA), kterou založil s Ivanem Lhotským. TIA skrytě financovala volební kampaň Zemanovy ČSSD před nadcházejícími parlamentními volbami. V lednu 1999 Lhotský o financování ČSSD promluvil v tisku, následně čelil pokusu o vraždu, střelec ho zasáhl do hrudi a do hlavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …