Marek Stodůlka
26. června 2021 • 14:39

Neporažený golem. Gane vítězí i přes státní zákaz, další výzva je Rus

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prohrávat? Neexistuje! Francouzský bojovník Ciryl Gane je jednou ze dvou těžkých vah UFC, která ještě neodcházela z oktagonu poražena. Musel se přitom vypořádávat se složitými podmínkami, ve Francii bylo MMA do začátku roku 2020 zakázáno. Už v neděli nad ránem nastoupí rodák z Paříže k šestému souboji v nejslavnější lize, na turnaji UFC Fight Night 190 vyzve ruskou mlátičku Alexandera Volkova.



Svítící nula v kolonce proher, v těžké divizi vskutku nevídaná věc. Napříč UFC se touto statistikou mohou pochlubit pouze Alexander Romanov a Ciryl Gane. Druhý jmenovaný bude neporazitelnost bránit v noci ze soboty na neděli v rámci hlavního zápasu dalšího z galavečerů slavné americké organizace.

CIRYL GANE

Narozen: 6. května 1990 (31 let) v Paříži

Výška/váha: 196 cm/112 kg

Profesionální bilance: 8:0

Tým: MMA Factory

Největší úspěch: v kariéře prozatím neprohrál, bilance v UFC 5:0

První profesionální souboj přitom absolvoval až v polovině roku 2018, situace v domovině mu příliš nepřála. Smíšená bojová umění byla totiž v zemi galského kohouta tabu. Když se loni v lednu změnily zákony a MMA bylo konečně uznáno jako legitimní sport, Gane z toho měl ohromnou radost.

„Už teď máme spoustu kvalitních bojovníků, ale je to komplikované. Museli totiž projít přes béčkové organizace, protože MMA u nás zakázali,“ řekl momentálně nejlepší francouzský bijec před loňským střetem s Juniorem dos Santosem. „Je to šílené. Náš potenciál je obrovský, MMA teď bude jenom růst.“ Gane je středobodem fanouškovského zájmu ve Francii. Pokud porazí i Volkova, připíše si další významný úspěch. Vyhrát v divizi do 120 kilogramů prvních šest duelů pod UFC se totiž povedlo pouze Francisi Ngannouovi, Cainu Velasquézovi a dos Santosovi. Téměř dvoumetrový kolos má tak šanci stát se čtvrtým v pořadí.

A čím to, že je Gane tak úspěšný? Má základ v thajském boxu, z něhož si, mimo sedmi vítězství bez prohry, přenesl také skvělý pohyb, rozsáhlou škálu používaných úderů a výbornou obranu. Navíc se na rozdíl od mnoha protivníků nikam nežene, postupným a kontrolovaným tlakem pomalu rozebírá soupeře, až najde skulinku, jak jej ukončit.

Nezaostává přitom ani na zemi. V kariéře už si připsal tři vítězství submisí a Don’Taleho Mylese ukončil například na páku na nohu (heel hook), což je jedna z technik, které se podaří utáhnout spíše ojediněle. Nechybělo mnoho a místo soubojů v kleci se mohl prohánět po boku Kyliana Mbappého a Antoina Griezmanna při právě probíhajícím EURO. „Před pár lety jsem byl na cestě stát se profesionálním fotbalistou. A teď jsem tady, zápasím o své živobytí,“ stojí v tweetu oficiálního Ganova profilu z roku 2019. Při hraní fotbalu se živil jako prodavač luxusního nábytku, pak se ale rozhodl dát výpověď, sundat kopačky a přesunout se do klece.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud