V Liberci po 18 letech zruší povinný nástup předními dveřmi, zůstane jen od půlnoci do čtyř ráno

Tramvaj T2R před poslední otočkou do Vratislavic na terminálu Fügnerova. Foto: Jan SůraTramvaj T2R před poslední otočkou do Vratislavic na terminálu Fügnerova. Foto: Jan Sůra

Cestování libereckou městskou hromadnou dopravou by mělo být od prosince jednodušší. Po osmnácti letech Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce

Cestování libereckou městskou hromadnou dopravou by mělo být od prosince jednodušší. Po osmnácti letech Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) ruší pro cestující povinnost nastupovat po 20. hodině do autobusů a tramvají pouze předními dveřmi.

Konec oznámil DPMLJ v tiskové zprávě, podle kterého tuto povinnost dopravce ruší na základě zjištění a dlouhodobých průzkumů na některých frekventovaných spojích městské dopravy. Kromě pohodlnějšího nástupu pro cestující si od zrušení této povinnosti slibuje DPMLJ eliminaci zpoždění a lepší návaznost spojů.

Problémy jsme evidovali převážně ve večerních hodinách na spojích zajíždějících do průmyslové zóny. Hromadný nástup cestujících končících ve směnách způsoboval zpoždění autobusů, které se přenášelo do návaznosti dalších spojů městské dopravy s odjezdem z Fügnerovy ulice,“ vysvětlil místopředseda představenstva Martin Pabiška. Do 30. listopadu 2019 budou cestující stále ještě nastupovat do autobusů a tramvají po 20:00 hodině pouze předními dveřmi. Povinný nástup předními dveřmi zůstane jen u spojů od půlnoci do 4:00.

K omezení nástupu na jedny dveře u řidiče bylo historicky přistoupeno od roku 2001. Tehdy byla jako první linka s upraveným nástupem předními dveřmi tramvajová linka číslo 11 mezi Libercem a a Jabloncem nad Nisou. Důvodem opatření byl neustálý nárůst cestujících bez platného dokladu. Postupně pak do roku 2005 se nástup do vozidel pouze dveřmi rozšířil také na ostatní linky MHD provozované dopravním podnikem. Omezení mělo zabránil v nástupu nejen černým pasažérům, ale hlavně osobám obtěžujícím svým chováním ostatní cestující nebo vozidlo poškozující a znečišťující.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ nástup předními dveřmi
36 komentářů