Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Italové do čtvrtfinále prošli v prodloužení. Proti Rakousku ale reputaci nepotvrdili

V osmifinále Eura se Rakušané drželi. Svého soupeře nepouštěli do jasných šancí a stav byl dlouho bezbrankový. Outsider vsítil zásluhou Marka Arnautoviče branku v 65. minutě, kvůli ofsajdu ale nebyla uznána. Itálii poslal do kýženého vedení v 95. minutě Federico Chiesa. Pojistku přidal další střídající Matteo Pessina. Utkání zvládl zdramatizovat těžkou hlavičkou Saša Kalajdžič. Italové ovšem stav 2:1 udrželi. 

Italská radost a úleva proti Rakousku
zdroj: ČTK/AP autor: Ben Stansall

Svěřenci trenéra Roberta Manciniho se ve čtvrtfinále v Mnichově 2. července utkají buď s lídrem světového žebříčku FIFA Belgií, nebo obhájcem trofeje Portugalskem. Jejich zápas je na programu v neděli.

Italové zvítězili ve 12. zápase po sobě. Od září 2018 neprohráli už 31 utkání, čímž překonali národní rekord ze 30. let minulého století. Rakušanům nepodlehli ve 14. utkání po sobě od přípravného duelu v roce 1960.

Italský brankář Gianluigi Donnarumma inkasoval po 1169 minutách, čímž vytvořil reprezentační rekord v neprůstřelnosti. Jeho krajan Dino Zoff v letech 1972 až 1974 nedostal gól 1142 minut.

Utkání začalo poměrně očekávaným testováním, co povolí soupeři jeho oponent. Rakušané se překvapivě dostali do prvního náznaku šance, který ale utnul Marko Arnautovič útočným faulem, když bojoval o míč na hranici soupeřova velkého vápna. První pokus tak zaznamenala Itálie v 11. minutě, kdy z boku tvrdě pálil Leonardo Spinazzola, ale minul.

První gólovou šanci měla též Itálie. Spinazzola připravil pozici pro Nicolu Barellu, jenž zakončoval šajtlí. Jeho pokus špičkou kopačky vykopl brankář Daniel Bachmann. Itálie svého soupeře dostávala pod mírný tlak, z něhož vystoupil Arnautovič, jenž po dlouhé přihrávce zajímavě zkusil zakončit z dálky.

Do jasné gólové příležitosti mohl jít v azurovém dresu hrající Ciro Immobile. Nedokázal ale ve 26. minutě zpracovat z vysoka padající balon, a tak ho zvládl neutralizovat David Alaba. Trochu poklidný poločas v 32. minutě rozčísnul Immobile. Dobrých 25 metrů od branky se rozhodl napřáhnout, míč chytil nečekanou trajektorii a dopadl na spojnici branky.

Ke konci první půle zkusil za neustálého mírného tlaku Italů ukrytou střelu Spinazzola. Nicméně Bachmann si míč našel, a tak se šlo do kabin smírně.

Druhý poločas sice začal opět mírným italským obléháním, ale první příležitost měli Rakušané. Standardní situaci z ideální pozice na středu hřiště ihned za vápnem rozehrával Alaba. Těsně přestřelil.

Itálie cítila kýženou branku po akci droboučkého křídelníka Lorenza Insigneho, který poslal pozemní přihrávku napříč celým rakouským předbrankovým prostorem, kde ale Alaba uhlídal nabíhajícího Domenica Berardiho.

Rakušané se v druhé půli více dostávali do hry. Solidně prověřil střelou Donnarummu z pravé strany Arnautovič, který táhl téměř všechny rakouské útoky.

V 65. minutě už rakouský plamen málem vzplál. Alaba hlavou přiťukl Arnautovičovi, který též hlavou propasoval míč do branky. Rozhodčí ale branku neuznal pro drobný Arnautovičův ofsajd. Italové se zdáli být dost rozhození, sice se dostali ke dvěma zakončením, ale mířili hodně nepřesně. Rakušané zase zahrozili po centru. Závar zaváněl penaltovým faulem na Stefana Lainera, ale rakouský útočník se znovu pohyboval za hranicí ofsajdu.

Ke konci utkání se dostali k řídítkům zápasu zase Italové. Do nůžek se v 82. minutě opřel Marco Verratti, ale netrefil dobře. V posledních minutách základní hrací doby měli lehkou převahu Italové, ale utkání spělo k zasloužené remíze.

V prodloužení však Italové s rozhodujícím momentem příliš neváhali. Po necelých pěti minutách hry se ve 104. minutě ke standardní situaci postavil Insigne a trefil přesně pod břevno. Náladu si trochu zlepšil brankář Bachman, jenž ukázal efektní zákrok. Z další akce se ale k dorážce dostal další střídající hráč Matteo Pessina, jenž brankáře tvrdě prostřelil.

Rakušané ale nesložili zbraně. Nejdříve vyslal jasné varování Marcel Sabitzer, jenž se ocitnul ve výhodné pozici, ale nesrovnal dobře chodidlo. Poté připravil poslední zvrat v utkání Saša Kalajdžič. Bravurně se prodral k míči letícímu z rohového kopu a snížil na konečných 2:1. Italové už utkání nepustili.

Mistrovství Evropy ve fotbale - osmifinále (Londýn):

Itálie - Rakousko 2:1 po prodloužení (0:0, 0:0)
Branky: 95. Chiesa, 105. Pessina - 114. Kalajdzic. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn - Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Di Lorenzo, Barella - Arnautovic, Hinteregger, Dragovic. Diváci: omezený počet.
Sestavy: Itálie: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Acerbi, Spinazzola - Barella (67. Pessina), Jorginho, Verratti (67. Locatelli) - Berardi (84. Chiesa), Immobile (84. Belotti), Insigne (108. Cristante). Trenér: Mancini.

Rakousko: Bachmann - Lainer (114. Trimmel), Dragovic, Hinteregger, Alaba - X. Schlager (106. Gregoritsch), Grillitsch (106. Schaub) - Laimer (114. Ilsanker), Sabitzer, Baumgartner (90. Schöpf) - Arnautovic (97. Kalajdzic). Trenér: Foda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články