play off - osmifinále
26.06.2021 21:00 CET
2 : 1
po prodloužení
(0:0, 0:0)

Reportáž

Gól Mattea Pessiny nakonec rozhodl (© AFP)

Italové se nadřeli, ale nakonec v prodloužení uhráli čtvrtfinále

Rakušané potrápili v osmifinále Itálii víc, než se čekalo. Nakonec zápas dostali až do prodloužení a kdo ví, co by se stalo, kdyby platil ve druhém poločase Arnautovičův gól, který nakonec pro těsný ofsajd odvolal VAR. Jeden z favoritů turnaje nakonec v rozhodl o svém postupu v prvním poločase prodloužení brankami Chiesy a Pessiny. Snížení Rakouska už přišlo příliš pozdě.

Italové zatím postupovali Eurem bez zaváhání a ještě k tomu si získávali nové a nové fanoušky svým herním stylem. Dnes poprvé se však museli obejít bez domácího prostředí, protože římské Olimpico vyměnila Manciniho skvadra za londýnské Wembley. Rakousko vstupovalo do utkání z pozice outsidera, což mohlo svěřencům trenéra Fody jedině prospět.

A od začátku bylo vidět, že Rakušanům tohle vědomí hodně pomáhá. Na Italy se totiž vrhli s velkým sebevědomím i energií, což Manciniho svěřence viditelně dost zaskočilo. Velmi rychlé přihrávky, jednoduché řešení ve finální třetině hřiště a neustálý pohyb - tyto atributy zdobily hostující celek možná dobře patnáct minut.

Prvního ohrožení brány jsme se málem dočkali v jedenácté minutě. Verratti vybojoval míč a poslal ho doprava na Leonarda Spinazzolu. Zkušený bek AS Řím a jeden z nejrychlejších hráčů letošního mistrovství se sice dostal do vápna a obelstil tam Lainera, jenže jeho rána mířila vedle.

Další pokus Spinazzoly, kterýž piloval lajnu, jak to má ve zvyku, poslal míč na střed vápna. Tam na něj sice Immobile nedosáhl, ale balon se snesl k volnému Barellovi. Hvězda Interu si míč ani nezpracovával a napálil ho šajtlí z první směrem k Bachmannovi. Mladý brankář Watfordu však míč nohou perfektně vyrazil.

V těchto chvílích Italové naprosto dominovali a ovládali střed hřiště, zatímco Rakušanům se nedařilo dostat se ani za půlící čáru. Po třiceti minutách navíc měli velké štěstí, když Immobileho střela zpoza vápna orazítkovala spojnici!

Italové chtěli začít stejně aktivně i druhý poločas, ale stal se vlastně opak. Rakušané totiž na svého soka vlétli bez respektu. Sedm minut po změně stran nejprve David Alaba z přímého volného kopu těsně přestřelil Donnarummovu bránu. V 65. minutě se srdce mnohých uctívačů pizzy a Pavarottiho dost možná zastavilo. Alaba totiž nákop do vápna hlavou posunul na nabíhajícího Marka Arnautoviće a ten hlavou z úhlu překonal brankáře Donnarummu! Jenže radost Rakušanů netrvala dlouho, protože zasáhl VAR - Alaba posílal míč do ofsajdu.

Druhou klinickou smrt měli italští tifosi za sebou v 74. minutě, protože Stefan Lainer upadl ve vápně po souboji se střídajícím Pessinou a chvíli to vypadalo, že sudí se bude dívat na video kvůli penaltě. Na video se Angličan Taylor sice díval, jenže postřehl na něm zase ofsajd!

Rakušané nakonec zvládli svou misi a s vypětím sil dovedli utkání do prvního prodloužení tohoto šampionátu. To už se ale zase neslo ve znamení italského výběru. A trenér Mancini za to může děkovat dvěma střídajícím hráčům. Po pěti minutách hry totiž Alaba otevřel svůj prostor pro Chiesu, který si chytře zpracoval dlouhý pas a druhou nohou poslal svou ránu ke vzdálenější tyči - 1:0.

Ve 101. minutě pak Donnarumma překonal dosavadní rekord neprůstřelnosti v italské reprezentaci a o chvíli později málem Italy rozjásal Lorenzo Insigne. Neapolský kapitán ale pálil z přímého kopu těsně nad. Jen o pouhou minutu později ale spolupráce Insigneho s Belottim dostala míč ve vápně k Matteu Pessinovi a také druhý střídající hráč skóroval!

Ani to ale nebylo ke dnešnímu utkání všechno. Pět minut před koncem se totiž prosadil taky jeden rakouský střídající hráč. Mladý snajpr Saša Kalajdžić, který se i díky svým dvěma metrům dostal přes dvojici obránců k míči na přední tyči a v pádu uklidil balon do sítě - 2:1. Víc už ale aktivně hrající Rakušané nezvládli.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (663)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele