Prvních 20 milionů ze sbírek už míří do postižené oblasti. O stamilionech se rozhodne v pondělí

Katastrofa na jižní Moravě vyvolala silnou vlnu solidarity. Na podporu poničených vesnic už poslali Češi jen třem největším organizacím 200 milionů korun. Jak s penězi naloží? Komu je pošlou a kdy? Prvních 20 milionů už míří do postižené oblasti, o dalších financích se rozhodne na schůzce v pondělí. Konkrétní a rychlou pomoc organizuje i Nadační fond Českého rozhlasu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší finanční obnos, skoro sto čtyřicet milionů korun, dosud získala Nadace Via. Ta plánuje vyplácení peněz z veřejné sbírky do postižené oblasti ve třech fázích.

Nadace již pro zasažené obce tornádem vybraly přes 150 milionů korun. Pomoc chtějí koordinovat

Číst článek

„V první fázi jsme teď vyčlenili dvacet milionů korun, které jsme schopni poslat na okamžitou pomoc. Momentálně jsme v kontaktu s krajem a s krizovým štábem a čekáme jen na jejich pokyn, kam a kdy máme částku poslat,“ říká Hana Sedláková z Nadace Via.

Druhá fáze, kterou organizace plánuje, se zaměří na finanční pomoc konkrétním rodinám, které tornádo připravilo o střechu nad hlavou. „V další fázi, která bude hlavní, plánujeme uvolnit osmdesát procent té sbírky,“ vysvětluje Sedláková.

V poslední fázi budou částky putovat na následnou obnovu společenského komunitního života postižených oblastí.

Plánují spolupráci

Nadace Via plánuje při rozesílání peněz ze sbírky spolupráci s dalšími organizacemi jako je Člověk v tísni nebo Český Červený kříž.

„Vybrali jsme něco přes čtyřicet milionů korun. Jak s nimi bude naloženo a kam budou putovat, momentálně zjišťují naši pracovníci v terénu,“ říká Tereza Hronová z organizace Člověk v tísni.

Její kolega Marek Štys se nachází v postižené oblasti a sbírá informace, jak velký je rozsah škod. „V rámci našeho mapování škod jsme zatím zjistili, že v postižených obcích došlo ke škodě asi na tisíci až dvanácti stech domech. Tato čísla ale nejsou přesná, ty zatím nemá ani integrovaný záchranný systém,“ informuje Štys.

Lidská síla, materiál, ubytování. Český rozhlas spustí databázi přání pro oblasti zasažené tornádem

Číst článek

Vyčkávat s distribucí financí hodlá i Český Červený kříž (ČČk). „Zatím jsme získali od dárců okolo dvaceti milionů korun. Výplata těchto peněz proběhne až po monitoringu, na kterém momentálně pracuje naše organizace ve spojení s dalšími,“ říká předseda ČČk Marek Jukl. Cílem jejich organizace bude, dle jeho slov, především obnova domovů pro seniory, školek a dalších částí veřejně prospěšné infrastruktury.

Zástupci nadací pořádajících veřejné sbírky se sejdou v pondělí. Na setkání budou projednávat koordinaci finanční pomoci i vzájemnou spolupráci.

Zapojil se i rozhlas

Český rozhlas kromě veřejné sbírky, kterou založil, také spustil stránky pomahejtesnami.cz. „Mechanismus, který bude na webu fungovat, vychází z Ježíškových vnoučat, která fungují již čtyři roky. Lidé, kteří shánějí dobrovolnickou nebo řemeslnou práci, vybavení, či stavební materiál, budou moct zadat svou potřebu. Ta se v tu chvíli zobrazí potenciálním dárcům a dobrovolníkům, kteří budou moct tuto potřebu naplnit,“ popisuje ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová. Hlavním záměrem webu je, aby pomoc byla konkrétní a přišla rychle.

„Nabídka pomoci v podobě lidské síly, materiálu nebo ubytování se momentálně koncentruje na sociálních sítích. Ty není možné vhodně koordinovat, proto bychom rádi vše koncentrovali právě na webu pomahejtesnami.cz,“ podotýká Drastichová a prosí kamarády a blízké rodin z postižených oblastí, aby se zadáváním požadavků lidem, kteří to potřebují, pomáhali.

Tomáš Vojkovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme