Reprezentace mužů Česka v softballe vybojovala pátý titul mistrů Evropy v řadě

Čeští reprezentační softbalisté splnili svůj cíl. Na mistrovství Evropy v Ledenicích a Sezimově Ústí v napínavém finále přetlačili Dány 4:2 a radovali se z pátého titulu v řadě, celkově z jedenáctého. Dlouho to přitom vypadalo na překvapení, domácí hráči ještě před šestou směnou prohrávali 0:2. Tým plný nováčků setřásl nervozitu, dokázal se prosadit na pálce a skóre otočil. Skvělý výkon předvedl nadhazovač Jakub Osička, který předvedl 11 strikeoutů.

Jak říkám...

„Já jsem věřil a nepochyboval ani vteřinu o tom, že odpaly přijdou. Potřebovali jsme jen čas, abychom dánského nadhazovače nakoukali,“ prohlásil Jaroslav Korčák, hlavní trenér českého výběru. Díky úspěchu se Češi podívají na mistrovství světa.

Reprezentace mužů vybojovala pátý titul mistrů Evropy v řadě

Finálový duel byl soubojem elitních nadhazovačů, tedy Michala Holobrádka s Kimem Hansenem. Českému softbalistovi se však v úvodu nedařilo, když se ve třetí směně proti němu prosadili Dánové Martin Simonsen a Daniel Julenon, kteří stáhli dva body a domácí hvězdu vyhnali z prkna. Vystřídal ji talentovaný junior Jakub Osička. „My jsme celý turnaj hráli jako tým, bylo jedno, kdo v tu chvíli je na hřišti nebo na lavičce. Mohli jsme do toho sáhnout v jakýkoliv okamžik a hráči podali skvělý výkon. Kuba na to byl připravený, střídání přišlo včas,“ tvrdil trenér Korčák. 

Slabé chvilky si vybral také dánský nadhazovač, který v šesté směně podlehl tlaku domácích pálkařů. Všechno zahájil odpalem Milan Šulc. Chomutovský štírek se chytře propracoval na druhou, respektive třetí metu a po projektilu Marka Malého doběhl pro první bod. To Hansena znejistělo, čehož využili Patrik Kopečný s Tomášem Kleinem. Češi po úspěšných odpalech a chybách obrany v šesté směně přidali čtyři body, což se ukázalo jako rozhodující.

Jak říkám...

„Snažil jsem se naše pálkaře držet v klidu a v tom, abychom se drželi úkolů, které máme splnit. A hlavně se nestresovat z výsledku, jenž svítí na tabuli,“ popsal rozhodující chvíle trenér Korčák, který před šampionátem musel zapracovat do týmu devět nováčků.

V sedmé směně zbývalo vyřešit poslední rébus: zvládne teprve devatenáctiletý Osička tíhu okamžiku? Po třetím autu bylo jasné, že má český softbal velkou zásobárnu talentů a nečekaný hrdina skončil pod těly svých spoluhráčů.

Jak říkám...

„Před sedmou směnou jsem byl v euforii z předešlého útoku, ve kterém jsme dali čtyři body. Soupeřům šel konec pálkařského pořadí, bylo ideální zápas zavřít, aby už nepřišli ti dobří. Přišla veliká úleva a radost,“ popsal český nadhazovač Osička.

„Naši pálkaři se tady celý týden utkávali se slabšími nadhazovači. Zvykli si na ně. Najednou proti nim stál Hansen, který hází přes 120 km/hod. Trvalo jim chvíli, než se s tím srovnali. V momentě, kdy si správně nastavili hlavy, začali do toho řezat a skóre jsme otočili,“ viděl situaci Osička, který v minulém roce vybojoval pro český tým bronz na mistrovství světa juniorů.

V zápase o bronz Chorvaté přehráli Francii 6:4. Finálové týmy se mohou těšit z postupu na mistrovství světa, které se uskuteční v listopadu 2022 na Novém Zélandu.

Jak říkám...


„Jsem pyšný na kluky a na celý realizační tým, že jsme to zvládli. Vyhráli jsme páté mistrovství Evropy, což je vždycky těžké obhájit,“ dodal Korčák.

Konečné pořadí ME: 1.  Česko, 2. Dánsko,  3. Chorvatsko.  4. Francie. 5. Nizozemsko, 6. Izrael, 7.     Slovensko,  8. Švédsko, 9. Litva

(Jiří Uhlíř, softball.cz, foto: Grega Valančič)