Chrudimské noviny Žabičky míří i na hřbitov do Horky. Uzavření silnice je málo platné

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Žabičky míří i na hřbitov do Horky. Uzavření silnice je málo platné

Chrast-Chacholice/Horka – Dobrodružství na obou stranách silnice vedoucí z Podlažic na Skuteč už zažívají řidiči od 19. května. Tento týden se navíc uzavřela část silnice mezi Chacholicemi a Horkou. Je to kvůli tisícům migrujících mladých žabiček ropuchy obecné, které si tudy zkracují cestu z Horeckého rybníka do okolních lesů. Skáčou i někollik desítek metrů před zátarasy.

Horecký rybník.  Foto: Chrudimské noviny

Kvůli uzavírce trvající od 19. května do konce října 2021 už tudy nejezdí auta ani po silnici kolem kostela a objízdná trasa do Skutče tak vede přes Chacholice. Jak potvrdil i starosta Vojtěch Krňanský, silnice číslo 35518 mezi Chacholicemi a Horkou bude uzavřena minimálně do pondělí 28. června.

Zátarasy směrem od Chacholic. Foto: Chrudimské noviny
 

K tomu poznamenal Petr Kadlec: „Ještě uzavřete silnici z Chacholic na Skuteč a budeme domů lítat.“ Některá auta bohužel zákaz vydaný ministerstvem životního prostředí nedodržovala, a proto byli na místo povoláni i policisté. Jiní řidiči o zákazu stále nevědí, a tak sem zbytečně vjíždí a otáčejí se v místech, kde už žabky poskakují. Do budoucna by tomu měly zabránit zátarasy na okrajích silnice, jak uvedl hejtman Martin Netolický.

Malé žabičky jsou skutečně na silnici okem těžko postřehnutelné, natož z auta. Zákazy pro vjezd aut nejsou umístěny dost daleko od žabích migračních tras. Spousta ropuch skáče i několik desítek metrů před zátarasy, momentálně se vyskytují už i u hřbitova v Horce.

Petra Vintrlíková

Reklama