ČP XCO Bedřichov: Čábelická vítězí po 2 letech, Wawak suverénní

Při neúčasti Ondry Cinka je vítěz elitní kategorie mužů opět ze zahraničí, závod žen ovládla po dvou letech česká šampionka Jitka Čábelická…

Autor: Tomáš Ježek
Foto: Jaroslav Svoboda
ČP XCO Bedřichov: Čábelická vítězí po 2 letech, Wawak suverénní

 

 

 

Třetí díl Českého poháru horských kol se konal po roční pauze v Bedřichově. Vlastně se ještě stále koná. Poprvé po dlouhé době byl totiž start umožněn i těm nejmladším jezdcům, kteří do závodů vyráží dnes v neděli. V sobotu se naopak odjely závody od kadetů výše. Program začal v 9:30 právě starty kadetů.

Hned po nich vyrazili na trať junioři, jejichž závod byl zařazen do první kategorie dle bodového hodnocení UCI. Do stejné kategorie byly zařazeny i závody juniorek, mužů a žen, i proto se zde v Bedřichově objevila slušná mezinárodní konkurence.

Závod juniorů ovládl nejlepší domácí jezdec Filip Konečný (Nutrend Specialized Racing), kterému se v této sezoně opravdu daří. Na druhém místě dojel Vašek Veverka (Cyklostar Trek Pirelli) a třetí skončil Filip Jech (Adastra Cycling Team).


Filip Konečný a Václav Veverka

„Měl jsem teď menší pauzu, pak jsem začal najíždět objemy a docela hezky se to poskládalo. Já nejsem úplně fanouškem týhle trati, technika mi tady moc nesedí, ale dneska to šlo. Vaškovi jsem nastoupil na sjezdovce a naštěstí jsem to v technice udržel," uvedl dnešní vítěz kategorie juniorů.

„Závod byl dost náročnej, ale já jsem spokojenej, konečně cejtím, že výkonnost jde nahoru před mistrovstvím republiky. Doufal jsem dneska, že to ještě na Filipa někde zkusím, ale byl dneska jednoznačně lepší. Na mistrák to ještě poladím a uvidíme, třeba se o ten dres porvu," uvedl stříbrný Vašek Veverka.

V kategorii juniorek při opětovné absenci Anety Novotné, kterou stále trápí problémy s koleny, zvítězila Simona Spěšná z týmu MS Bike Academy: „Zatím se nemůžu dostat do takovýho tempa, který bych chtěla, dneska jsem ale překvapená. Trať je tu dost těžká, krátký stojky a pak kopec po sjezdovce. Úplně mi to nejelo, i tak jsem vyhrála a o to víc mě to těší.“


Simona Spěšná vyhrála druhý závod ČP

Na druhém místě dojela Karolína Bedrníková z celku Express CZ Tufo team Kolín: „Závod byl rychlejší, než jsem čekala. Bylo to dneska nerozhodný, ze začátku jsem Simoně ujela, pak mě docvakla, trochu mi odjela, pak jsem ji zas dojela já a celý se to rozhodlo až v posledním kole. Simona najela první do techniky, vybudovala si náskok a já už ji nestihla předjet. S druhým místem jsem ale spokojená.“

Na stupních vítězů Simonu a Karolínu doplnila třetí Patricie Srnská z týmu Sporttreg. 

Kategorie elitních žen měla jednu jasnou favoritku, tou byla česká šampionka Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix). Roli favoritky jednoznačně potvrdila a s přehledem zvítězila s náskokem téměř minuty a čtvrt. Druhá dojela Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers) a třetí polská bikerka Matylda Szczecinska (Warszawski Klub Kolarski), která se stala zároveň vítězkou kategorie žen do 23 let. Smůlu v dnešním závodě měla Tereza Sásková (Rouvy Specialized), ve třetím kole ji postihl defekt, když jela na druhém místě, musela vyměnit kolo, poté se pohybovala kolem šestého místa, ale nakonec ze závodu odstoupila.

Po dvou letech slaví vítězství v Českém poháru XCO česká závodnice, to poslední 13. 5. 2019 získala také Jitka Čábelická

„Včera se mi to líbilo víc, jak to bylo mokrý. Dneska mi to technicky nešlo, výkon byl dobrej, ale mohl být i lepší. Spokojená jsem ale hodně, je to moje letošní první vítězství a to mě do sezony strašně nakopne," uvedla spokojená mistryně republiky a dnešní vítězka Jitka Čábelická, která se triumfu v domácím poháru dočkala po více než dvou letech!

„Já jsem spokojená, nechtěla jsem to po startu přepálit. Mám problémy s dýcháním a tohle dusno mi nedělá dobře. Podařilo se mi dojet na druhým místě, takže dobrý. Hlavně že jsem si zase nevyhodila rameno, to už je u mě taková klasika," uvedla vždy rozesmátá Karla Štěpánová.

Karla Štěpánová

Vrcholem sobotního programu byl závod elitních mužů. Při neúčasti českého šampiona Ondry Cinka, jenž už v těchto dnech drtí svahy kolem dějiště příštího Světového poháru v Les Gets, měl i tento závod jasného favorita – polského bikera a stájového kolegu Ondry Cinka z týmu Kross Orlen Bartolomieje Wawaka. I on, podobně jako Jitka, svou roli favorita potvrdil a také s přehledem zvítězil. Do cíle si dovezl náskok téměř tří minut před Janem Vastlem (Maloja Pushbikers). Třetí skončil slovenský biker z týmu Honzy Slavíčka Matěj Ulík (Express CZ Tufo team Kolín). Podobně jako v Brně měli muži závěr závodu doplněný vydatným deštěm, který trať v určitých pasážích proměnil na jeden velký potok.

„Zkusil jsem to hned na začátku a povedlo se to. Trať byla díky podmínkám dost náročná, ale já jsem naštěstí nedělal chyby. Jsem velice rád za vítězství tady v Bedřichově, je pro mě velkým povzbuzením do dalších závodů," řekl Bartlomiej, který je pravidelným účastníkem závodů českého poháru.


Bart Wawak

„Jak začalo pršet, tak to bylo totální peklo. Člověk ani nevěděl, kudy jede, protože tu byly úplný nánosy vody. Pak se to naštěstí trochu ustálilo, ale i tak to bylo extrémní. Ke konci mě to tahalo dost za nohy a jsem rád, že jsem druhý místo udržel," uvedl Jan Vastl, jenž se tak vyhoupl do čela průběžného pořadí Českého poháru XCO. 


Jan Vastl a Lukáš Kobes

„Měl jsem dobrý start, ale pak jsem začal dělat zbytečné chyby. Nevím, čím to bylo, ale když začalo pršet, jak kdyby mi to přidávalo sílu a postupně jsem se vracel do závodu a jelo se mi líp a líp. Ke konci jsem docvakl Lukáše Kobese, nastoupil jsem mu a už jsem si bednu nenechal vzít, takže já jsem s dneškem hodně spokojenej," uvedl slovenský sympaťák Matěj Ulík.

Top pětku bedřichovského dílu ČP uzavřeli čtvrtý Lukáš Kobes (GAPP System Kolofix) a pátý Jan Škarnitzl (Cyklostar Trek Pirelli).

Vítězem kategorie mužů do 23 let se stal Samuel Jirouš (Rouvy Specialized). "Do závodu jsem šel bez očekávání, protože 3 týdny zpět jsem dodělal školu a předtím jsem jezdil pouze objemy. Intervaly jsem ani neviděl. Dneska mi to vzhledem k tréninku sedlo hodně. Líbilo se mi, že jsme s klukama závodili celou dobu a pořadí se neustále měnilo. Těším se na léto na trénink a doufám v další zlepšení,“ konstatoval Sam, jenž za sebou v těsném závěsu nechal své konkurenty v kategorii U23 Honzu Zatloukala (Specialized Nutrend) a svého bratrance Jana Sásku (Rouvy Specialized).


Jan Sáska

  

Další díl Českého poháru horských kol je v plánu na přelom července a srpna v Hlinsku.

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. ČP XCO Bedřichov: Čábelická vítězí po 2 letech, Wawak suverénní
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  2. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  3. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  4. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
  5. ZávodyFotogalerie: Kamptal Trophy - Langenlois 2024
    Fotogalerie: Kamptal Trophy - Langenlois 2024
  6. Ostatní závodyDalší český hon bodů do OH žebříčku, v Řecku bodovali Srnská a Zatloukal
    Další český hon bodů do OH žebříčku, v Řecku bodovali Srnská a Zatloukal

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744