Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolikrát Bůh žehná ?

Během čtení příběhu o Jákobovi mě zaujalo, že mu Pán Bůh žehnal několikrát. Poprvé, když utíkal před bratrem Ezauem. Podruhé když utíká před strýcem Lábanem a blíží se znovu k Ezauovi. A po třetí, když ...

Nejprve Jákob utíká před bratrem Ezauem ke svému strýci Lábanovi: Genesis 28:10 - 15

Po dvaceti letech se vrací zpátky do svého rodiště: Genesis 32:25-29

Ke třetímu setkání s Bohem dochází poblíž stejného místa jako bylo to první - u Bét-elu: Genesis 35:9-13

Během čtení příběhu o Jákobovi mě zaujalo, že mu Pán Bůh žehnal několikrát. Poprvé, když utíkal před bratrem Ezauem. Podruhé když utíká před strýcem Lábanem a blíží se znovu k Ezauovi. A po třetí, když utíká před rozezlenými Kananejci. Znovu si nad Jákobovým životem uvědomuji, že Pán Bůh přichází a dotýká se Jákoba, když prožívá krizi. Když jeho život a životy jeho blízkých jsou v ohrožení. Obecně víme, že v dobách krize se lidé přestávají zabývat malichernostmi. A naopak se soustředí na věci podstatné. V takovou chvíli mají uši našpicované. Pokud někdo přijde s dobrým návrhem řešení, jsou ochotni naslouchat. A o téhle lidské vlastnosti Pán Bůh dobře ví. Vždyť nás každého utvořil.

Ochota naslouchat. To je první důvod, proč Pán Bůh přichází k Jákobovi právě během jeho útěků. A Hospodin tak jedná i s každým z nás. Protože ochota naslouchat je velmi vzácná. Známe to také díky našim dětem. Někdy se jim snažíme vysvětlit něco důležitého. Ale častokrát se ukazuje pravdivé rčení: Jako by hrách na stěnu házel. Zjišťujeme, že o našich slovech vůbec nepřemýšlí. Natož, aby si je vzali k srdci a podle nich změnili své jednání. Ale pak přijde vzácná chvíle. Okamžik, kdy se něco pokazí. Dítě samo přijde a ptá se: Co mám dělat ? A pokud jsme připraveni, naše slova zapadnou hluboko do srdce naší ratolesti. A pak přinesou radost našemu dítěti i nám samotným.

Teď trochu odbočím. Nedávno jsme s manželkou poslouchali kurz pro manželské dvojice. Autorem a mluvčím je Karel Řežábek – pastor Křesťanského společenství v Plzni. Během poslouchání kurzu mě zaujala myšlenka kruhů. Kruhu šílenství a kruhu lásky. V prvním kruhu dochází k zesilování nepřátelství. Muž i žena nalévají čím dál více oleje do hlasitého konfliktu. Nakonec každý z nich odchází s hlubokým zraněním. Oba pak nemají daleko k rozchodu.

Druhý kruh lásky je charakterizován jiným druhem reakce. Na výtky nereagují jako býk na červený hadr. Právě naopak. Jejich slova vyjadřují laskavý vztah a úctu, pochopení a pozvání k novému začátku. Přitom přehlížejí ostrý útok svého protějšku. Dělají, jako by nebyl. Jejich reakce nepramení z pocitu ohrožení, ale ze silného pouta láska.

A já jsem si uvědomil. Ano, takto jedná Pán Bůh s námi. A při pohledu na Jákobův příběh. Ano, takto jednal Pán Bůh s Jákobem. Jákob navedený matkou podvádí svého otce i svého bratra. Nakonec ve strachu utíká. A jak reaguje Pán Bůh ? Nepřipomíná Jákobovi jeho provinění. Nehrozí prstem. A teď mi novozákoníci prominou - neříká: „Jákobe, jestli chceš ode mně dostat ještě něco dobrého, běž a smiř se nejprve se svým bratrem. A pak přijď a probereme to spolu. Pak možná se pro tebe ještě něco najde.“ Nic takového z Božích úst nezaznívá. Právě naopak. Pán Bůh mlčí o dramatickém důvodu Jákobovi cesty. A zcela neočekávaně se přiznává k požehnání, které před tím vyslovil otec Jákoba – Izák. A právě proto Jákob z Božích úst slyší: „Já jsem Hospodin, Bůh tvého otce Abrahama a Bůh Izákův. Zemi, na níž ležíš, dám tobě a tvému potomstvu.“ A pak to požehnání pokračuje dalšími a dalšími dobrými věcmi. Pán Bůh nestupňuje trápení Jákoba. Neroztáčí spirálu neštěstí a deprese. Hospodin povolává svého služebníka Jákoba bez ohledu na to, co vykonal. Jeho povolání je zcela nezasloužené. Jákob nebyl povolán proto, že byl hodnej. Právě naopak. Byl to pěkně zlobivej kluk. Ale jeho chování nemělo žádný vliv na Boží rozhodnutí. Nechci tímto prohlášením nikoho vybízet ke zlobení. Ale chci tím podtrhnout tu skutečnost, že povolání a postavení člověka vypovídá jen a pouze o Božím rozhodnutí. Neříká nic o kvalitě a charakteru služebníka.

Nedávno jsem vzpomínal na Ježíšovo zvolání ohledně Natanaele. „Hle, to je opravdu Izraelita, ve kterém není lsti.“ Jan 1:47 Ale k vedení pozdější církve Pán Ježíš povolal Petra, který ho třikrát zapřel. Proto se nemusíme ničeho obávat. Jak se sám poznávám, tak bych si zřejmě žádný duchovní úkol nesvěřil. Ale Pán Bůh vidí věci jinak. On totiž svým povoláním, které provází požehnání, přináší novou kvalitu do našeho života. Když na jiném místě říká: „Hle, činím všechno nové.“ Zjevení Janovo 21:5, můžeme to směle vztáhnout také sami na sebe. Možná, že když se na sebe pozorně díváme, vidíme jen samé nedostatky a překážky. Pán Bůh je vidí také. Ale má všemohoucí prostředky. Má své tvořící slovo a milující ruce. A právě díky tomu přináší do našeho života nové schopnosti. Právě díky nim se můžeme pustit do každého dobrého díla. Do díla, ke kterému nás Pán Bůh povolává. Nejenže nás k němu povolává, ale také nám k němu dává všechny prostředky. Dostáváme plné zabezpečení. Věříte tomu ? A věřil tomu Jákob ? Možná nějakou dobu po setkání s Bohem bezvýhradně věřil tomuto zaslíbení. Ale za rok. Za deset, dvacet let ?

Lidská zapomětlivost. To byl zřejmě důvod, proč Pán Bůh žehná a povolává Jákoba třikrát. Připomínat povolání k duchovnímu úkolu potřebuje nejen Jákob. To potřebujeme každý z nás. A tak přichází druhé setkání Jákoba s Pánem Bohem. A tentokrát jde o zápas o požehnání. Tento zápas končí zraněním Jákobova kyčle. Nevím, jestli jste si už někdy něco vykloubili ? Mě v dětství vypadla čéška. A pak my čas od času vypadávala až do mých 24 let. Díky těmto připomínkám si už pamatuji na svá omezení. Je to trvale vetknuto do mé paměti. Také Jákob si díky kulhání pamatoval. Už není pouhý Jákob – lstivý. Už je Izrael – už je prvotinou Božího lidu. A kdykoli ho zabolel kyčel, tak mu to připomnělo: „Jákobe, jsi Boží lid.“

A stejné připomenutí nového jména přichází i potřetí. Také toto potvrzení přichází po bolestné události a na útěku. Řekl bych, že v takových chvílích není povzbuzení nikdy dost. My lidé jsme křehké nádoby. Stačí trochu nesnází a už se hroutíme. A pak zoufale hledáme, o co bychom se opřeli. Všimněte si, že Boží opora, Boží povzbuzení přichází právě včas. Pán Bůh přichází v našich těžkých chvílích právě proto, že nás má rád. Nic jiného v tom nehledejme. Vždyť mnohokrát jsme slyšeli, že je Hospodinovo „myšlení o pokoji, a ne o trápení.“ Jeremjáš 29:11 Jákob evidentně procházel těžkými chvílemi. Ale žádná z nich nemohla překazit Boží povolání. Nemohla zrušit Boží požehnání. Pán Bůh je zcela sebejistý ohledně svých záměrů. Víme, že Hospodin prohlašuje: „tak bude mé slovo, které vyjde z mých úst: Nenavrátí se ke mně s prázdnou, nýbrž vykoná to, co si přeji, a zdárně dokáže to, k čemu ho pošlu.“ Izajáš 55:11 Ale jinak je tomu u člověka. My lidé potřebujeme připomínat Boží zaslíbení. Proto si čteme bibli. Proto chodíme do shromáždění. Proto se účastníme Večeře Páně. Abychom si neustále připomínali, že jsme Boží děti. Že patříme do Božího lidu. Že nejsme tady na světě sami. Ale že máme mocného průvodce a zastánce. Zaslíbení pro Jákoba: „A hle, já jsem s tebou. Budu tě chránit, kamkoli půjdeš a přivedu tě zpět do této země, protože tě neopustím, dokud nevykonám to, co jsem ti řekl.“ Toto zaslíbení platí i pro nás. Pán Bůh zůstává s námi. On nás chrání na každé cestě. On nás neopustí, dokud nevykoná vše, co nám zaslíbil. Ať se to stane – Amen.

Autor: Pavel Král | neděle 27.6.2021 13:00 | karma článku: 5,34 | přečteno: 102x
  • Další články autora

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,03 | Přečteno: 99x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 148x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Správné místo a čas

Elíša řekl svému mládenci Géchazí: „Copak je čas brát stříbro a brát šaty a olivoví či vinice, brav či skot, otroky či otrokyně?“ A já jsem si okamžitě vzpomněl na slova z knihy kazatel: „... je čas kameny rozhazovat i čas kameny...

7.4.2024 v 13:00 | Karma: 6,21 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Světlo mých dní

Během jedné mé zkoušky z Lineární algebry přišel za profesorem Holendou jeho známý. A z úst zkoušejícího zaznělo: „Vítej světlo mých dní.“ Tento výraz mi utkvěl v paměti po celý další život. A představoval jsem si, jak uprostřed..

31.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,88 | Přečteno: 172x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma: 5,67 | Přečteno: 167x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 190
  • Celková karma 4,57
  • Průměrná čtenost 138x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky