Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děsivá svědectví přeživších tornáda: Sestřičce zničilo dům, přesto pomáhala ostatním

  • Autor: rix,zde,mat,jn - 
    27. 6. 2021
    13:24

    Šílené okamžiky prožívali lidé zasaženi bouří a tornádem na jihu Moravy. Vír se zjevil zničehonic a obyvatelé museli rychle jednat. Jak se zachovali, když stáli tváří v tvář ničivému přírodnímu živlu? Objevil se i starosta zachránce.

    Avizované silné bouřky ve čtvrtek večer doprovodil na Hodonínsku pro Česko mimořádný a zkázonosný jev, který se dá předpovědět jen pár minut před jeho samotným vznikem - tornádo. Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) jsou nejvíce postižené obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky. Ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík mluví o apokalypse, v jeho špitále ošetřili na 200 zraněných. Na následky řádění bouřky zemřeli tři lidé. 

  • 1.Sestřička sloužila, i když přišla o dům

    Ředitel nemocnice popsal situaci jedné ze sestřiček. Ředitel nemocnice popsal situaci jedné ze sestřiček. | ČT24

    Ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík promluvil o zážitku, kdy jedna ze sester měla zničený dům, o čemž věděla, ale i tak se rozhodla jít sloužit a pomáhat tak dalším obětem děsivého tornáda. „Celou dobu poskytovala pomoc tak, jak byla zapotřebí,“ řekl ředitel ČT 24 a popsal, že její dům se úplně rozpadl. „Nepředstavitelný zážitek,“ dodal. 

  • 2.Obětavý starosta

    Záběry děsu z tornádem poničené obce Hrušky Záběry děsu z tornádem poničené obce Hrušky | Aktu.cz

    Poté, co se obcí Hrušky prohnala ničivá smršť, přišla spousta obyvatel o střechu. Mezi nimi byla i maminka s dvouměsíčním dítětem. „Zachránil jsem maminku s dvouměsíčním miminkem, říkala, že střecha souseda byla u nich na dvoře. Jsou u nás, neměli kam jít,“ uvedl místostarosta a zachránce Mark Babisz. Polovina obce Hrušky je zdevastovaná. O střechu přišel i místní ikonický kostel. 

  • 3.Setmělo se a přišel šílený vítr

    Nejhorších dvacet minut života. Tak vypráví o ničivém tornádu, které sebralo vmžiku střechu jejího domku Eva Broučková (75) z Hrušek na Břeclavsku. „Dívali jsem se o čtvrt na osm večer na televizi. Najednou se strašně setmělo a začalo pršet. K tomu se zvedl strašným šílený vítr. Na zem padaly kroupy, větší než tenisový míček,“ popsala začátek apokalypsy důchodkyně. „Máme střechu pryč. Rozbité okna. Dvůr zničený a ještě nám do toho v noci napršelo,“ nasucho polkne paní Broučková. V milovaném domě bydlí pětapadesát let. „Snad půjde opravit,“ přeje si. Příští dny prožije u dcery.

    Video  Eva Broučková (75) ze zničených Hrušek. Tornádo sebralo jejímu domu střechu.  - Jiří Nováček
    Video se připravuje ...

  • 4.Nikdy jsem se tak nebál!

    Tornádo se prohnalo obcemi na Hodonínsku a zanechalo za sebou spoušť apokalyptických rozměrů. Nejvíc zasáhlo obce Lužice, Hrušky a Moravská Nová Ves. (25. června 2021) Tornádo se prohnalo obcemi na Hodonínsku a zanechalo za sebou spoušť apokalyptických rozměrů. Nejvíc zasáhlo obce Lužice, Hrušky a Moravská Nová Ves. (25. června 2021) | Aktu.cz

    Tváří v tvář víru stál obyvatel Lužic Martin Kučaba. Podle něj přišlo všechno velice nečekaně. „Začaly lítat blesky a zničeho nic se vytvořil vzduchový vír. Před naším domem se najednou zjevilo tornádo,“ uvedl Kučaba s tím, že se nikdy v životě tak nebál. „V podstatě se to blížilo přímo na nás,“ dodal a dle svých slov se on i jeho rodina schovala pod stůl. Po patnácti minutách hrůzy vyšli ven a spatřili zkázu. „Všem nám zbyly jen oči pro pláč,“ řekl zdrcený Martin. Prý by se dal pohled na zničenou obec přirovnat k hollywoodskému filmu.

  • 5.Dům postaví znovu

    Pavlu Čížovi (53) z Hrušek tornádo zcela zničilo rodný dům který si s rodinou před dvěma lety doupravil. „Pravděpodobně všechno strhnu, až po věnec. Vnitřky vyklidím a pustím se znovu do stavby,“ říká odhodlaně muž. Svůj dům má naštěstí pojištěný.

    Pavel Číž žije v ulici na horním konci Hrušek, který chytil náraz tornáda naplno. Větrný vír přišel od Lanžhota a ve vsi se několikrát otočil. Bral vše. Oholil na kmeny místní lesík, auta zvedl do výše a nabodl je na pahýly stromů. Ulice prakticky přestala existovat. Trosky domů připomínají reálné scenérie z války. „Sousedovo odnaproti to zničilo dům ještě víc než nám. Zranila se u toho jejich malá dcerka, pořezalo ji sklo z rozbitého okna. Snad bude v pořádku,“ povzdechl si.

    Video  Pavlu Čížovi (53) z Hrušek tornádo zničilo dům. Chce ho postavit znova.  - Jiří Nováček
    Video se připravuje ...

  • 6.Loni doplatili hypotéku

    „Bylo úplné ticho a pak hukot, jako když se blíží expres. Stačili jsme jen vyběhnout za roh a schoulit se,“ popsal vteřiny hrůzy Martin Konečný (41) z Lužic. Jemu i přítelkyni Michaele Piňosové (39) zůstalo jen to, co měli na sobě. Po dvou minutách řádění živlu se jim naskytl hrůzný pohled. Stoleté selské stavení, které postupně opravují, bylo v troskách. Střecha pryč, popraskané zdi, vybavení vymetené do okolí.  S padesátiletým ořechem si živel pohrál jako s pírkem.

    V pátek dopoledne prošel dům statik a vyřkl nekompromisní ortel. Dům půjde k zemi! „Deset let zvelebujeme, máme nová okna, loni jsem konečně doplatil hypotéku,“ kroutí hlavou Martin. Odpoledne začali s pomocí známých vyklízet trosky. „Nejbližší dny přespíme u rodiny, co bude dál, nevím. Počkáme, až tu hrůzu vydýcháme. Už to nechci nikdy zažít,“ přemítá Martin.

    Sto let staré selské stavení v Lužici Martin Konečný (41) a Michaela Piňosová (39) zvelebovali deset let. Teď půjde k zemi. Sto let staré selské stavení v Lužici Martin Konečný (41) a Michaela Piňosová (39) zvelebovali deset let. Teď půjde k zemi. | Blesk:Zdeněk Matyáš

  • 7.Jako by nás někdo bombardoval

    Kdyby to sám nezažil, tak by řečem o tornádu snad ani nevěřil. Jenže, to mu rozmetalo střechu domu. Vít Kostiha (40) z Mikulčic doufá, že aspoň statika domu zůstala nenarušena. „Podíval jsem se z okna a uviděl jsem v dálce malé tornádo. Snad za vteřinu z něj ale bylo velké, postupovalo neskutečně rychle. Okamžitě jsem si proto lehl na zem a kryl si hlavu,“ uvedl Kostiha. Uplynula chvilku a děsivý hukot ustal. „Vstal jsem a uviděl tu spoušť. Vypadalo to, jako by naši obec někdo bombardoval. Střecha je zničená, doufám, že aspoň dům zůstane ok,“ dodal s nadějí.

    Vít Kostiha (40) z Mikulčic doufá, že svůj dům zachrání, střecha je ale pryč. Foto:  Foto Blesk - Hynek Zdeněk

  • 8.Ve zbořeném domě žily tři generace

    Vítu Pavkovi (56) z Mikulčic tornádo zřejmě nezbude, než se odstěhovat na chatu bez elektřiny. ornádo mu za pouhých pár minut zcela zničilo rodný dům. „Postupovalo strašně rychle. Když jsem ho uviděl, rozběhl jsem se ke sklepu. Chtěl jsem se tam schovat. Nešlo to ale stihnout. Musel jsem zalehnout ve stodole na zem. Zacpal jsem si uši, abych neslyšel ten strašlivý hukot,“ popsal řádění tornáda Pavka. Po pár minutách byl klid. Když se Pavka kolem sebe rozhlédl, viděl jen spoušť. „Nechápu, jak jsem to mohl přežít bez zranění. Dům je silně staticky narušen. Bude nutné ho zbořit. Žili jsme v něm tři generace naší rodiny,“ dodal smutně Pavka. Nyní mu zůstala prakticky jen fenka maďarského ohaře Gira. „Asi to nějak vycítila, protože se včas schovala,“ podotkl Pavka.

    Vít Pavka (56) z Mikulčic se svým maďarský ohařem Girou, dům ve kterém vyrůstal a prožil celý život má zničenou statiku. Bude muset být zbořen. Foto:  Foto Blesk - Hynek Zdeněk

  • 9.Jako za války

    Věroslav Můčka z Týnce okamžitě po zprávách o ničivém živlu vyrazil za svou maminkou, která žije v Moravské Nově Vsi naproti kostelu sama. Bohužel jeho obavy naplnily. „Je to smutné. Obě štítové zdi se zhroutily, ploty mezi sousedy už neexistují. Vršek domu je neobyvatelný,“ popisuje Věroslav. Ukazuje na kousek střešní tašky, který se zabodl do skříně v přízemí. „Ani si nepředstavuju, co by se stalo, kdyby to trefilo člověka,“ přemítá. Jeho maminka se pohybuje s obtížemi. Sedí na židličce a kroutí hlavou. „Jak za války,“ poznamená k šokujícímu výjevu. Ze vstupních dveří vidí na místní kostel, který přišel kompletně o střechu. Střízlivý odhad hovoří až o pěti stovkách poničených budov v Moravské Nové Vsi.

    Věroslav Můčka z Týnce spěchal po čtvrtečním tornádu za svou maminkou. Její dům v centru Moravské Noví Vsi ničivému živlu neunikl. Celá obec je jako po bombardování. Foto:  Foto Blesk - Zdeněk Matyáš

  • 10.I chlapi pláčou

    Tornádo se prohnalo obcemi na Hodonínsku a zanechalo za sebou spoušť apokalyptických rozměrů. Nejvíc zasáhlo obce Lužice, Hrušky a Moravská Nová Ves. (25. června 2021) Tornádo se prohnalo obcemi na Hodonínsku a zanechalo za sebou spoušť apokalyptických rozměrů. Nejvíc zasáhlo obce Lužice, Hrušky a Moravská Nová Ves. (25. června 2021) | Aktu.cz

    Tornádo prakticky zničilo veškerý majetek mladému Ríšovi. „Nejsem mrtvej. Být nahoře, tak prostě umřu,“ vzlykal mladík, když procházel naprosto zdevastované patro rodinného domu. „Budu v klidu, zachovám klid. Prostě se budu snažit něco zachránit,“ uklidňoval se Ríša, ale bylo mu jasné, že je vše pryč. Vítr mu vzal vše. Jediné, co ve zničeném domě našel, byl naprosto neporušený jeho fotbalový míč a sportovní taška. 

  • 11.Během chviličky černo a tma

    Žena popsala chvíle hrůzy. Žena popsala chvíle hrůzy. | CNN Prima News

    „Během chviličky černo, tma. Všechno začalo létat. Oknem mi proletěl trám. Okna jsou vymlácená, střechy létaly. Schovala jsem se do té nejmenší místnosti, kterou doma máme, která je bez oken, a čekala jsem,“ popsala řádění tornáda žena z Hodonínska.

    „Střecha je pryč, stropy máme, ale moje mamka, která bydlí vedle školy, nemá ani stropy. Tam to sejmulo úplně všechno,“ dodal smutně.

  • 12.Všechno létalo, bylo to strašné

    Situaci popsala i starší žena. Situaci popsala i starší žena. | ČT24

    No bylo to strašné, všechno to kolem nás létalo. Ve střeše jsme měli dvě díry, tak syn tam dal honem břidlice. No ale tady je to příšerné,“ popsala babička situaci pro ČT 24  a ukazovala na zpustošenou ulici. 

  • 13.Všechno v tahu během pár minut

    Bouře brala vše. Bouře brala vše. | ČT24

    „Zastihlo mě to v Mikulčicích a potom jsem se dozvěděl o tady té spoušti,“ komentoval situaci pro Českou televizi svědek a bezmocně koukal okolo sebe. „Během pár minut bylo všechno v tahu,“ dodal. „To je totálka,“ procházel muž po svém domě a poukázal na to, že zbyla jen základová deska. Je vděčný za to, že celá jeho rodina přežila. „To jen nejdůležitější,“ poukázal. 

  • 14.Jako v americkém filmu

     

    Muže zastihla bouře v autě. Muže zastihla bouře v autě. | CNN Prima News

    „Jedu si tak po cestě a najednou z levé strany vidím tornádo. Připadal jsem si jak v nějakém americkém filmu. Strašně to se mnou začalo házet, z pravé strany na mě spadl strom. Bylo to něco neskutečného. Nic takového jsem ještě nikdy nezažil,“ uvedl podle CNN Prima News řidič, kterého bouře zastihla v autě. 

     

     

     

Zobrazit celou diskusi