DotekyVina.cz
Karafa na víno | Doteky vína

Karafa na víno – udělejte dojem odborníka

Milovníci a znalci vína jistě moc dobře ví, co to karafa je. Ovšem zeptáte-li se naprostého laika na význam tohoto pojmu, setkáte se s neznalým kroucením hlavy a dotyčný jen těžko bude hledat správnou odpověď. Naštěstí většina lidí alespoň ví, jak taková karafa vlastně vypadá.

Proč používat karafu na víno?

Sommelierský žargon označuje přelití vína do karafy za dekantování. Samotné přelévání vína má kromě estetického hlediska další dva důvody, proč by se na něj rozhodně nemělo zapomínat. Prvním důvodem oddělení sedimentu, což jsou vysrážené taniny a barviva, od vína. Dělá se to především u starších nefiltrovaných vín. Druhým, a zároveň i důležitějším důvodem je provzdušnění a následné otevření a scelení vína. Z tohoto důvodu jsou dekantována i vína mladá, červená i bílá.

Jakou karafu použít?

Chcete-li dekantovat mladší víno, použijte tzv. lodní karafu. Tato karafa má široké dno, díky kterému vám zajistí opravdu důkladné provzdušnění vína. Naopak starší, subtilnější vína nepotřebují tolik oxidovat, proto vám k dekantaci starších vín bohatě postačí karafa s užším dnem. Při výběru karafy může hrát roli i ono již zmiňované estetické hledisko. Zkrátka vybírejte podle toho, co se vám zamlouvá. Karafa na víno by měla být vyrobena z čirého, pokud možno křišťálového skla.

Jak připravit víno?

Plánujete-li nějakou akci, na které chcete víno z karafy podávat, měli byste si dát pozor i na správnou přípravu vína. Zatímco mladé víno stačí před samotným podáváním a dekantací otevřít půl až dvě hodiny předem, vína subtilnější můžete nechat vydýchat čtyři až dvanáct hodin. A co se přelévání do karafy týče? Karafu vždy držte šikmo a víno nalévejte tak, aby stékalo po vnitřních stěnách nádoby.

Karafa na víno jako dekorace

Ačkoli karafa svědomitě plní svou funkci, může vám posloužit i jiným, zajímavějším způsobem. K dostání jsou karafy nejrůznějších tvarů a stylů. Co to pro vás znamená? V opravdu široké škále výrobků si můžete najít takový, který se vám bude nejvíce líbit, stylově zapadne do celkového pojetí vašeho interiéru, a vy tak karafu nebudete muset schovávat po skříňkách, aby nebyla vašim návštěvám na očích. Některé karafy jsou svým tvarem velice originální. Rozhodně se poohlédněte po moderně vyhlížejících karafách, které svým stylem zaujmou nejen vás, ale každého, komu víno z karafy nalijete.

Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: