metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 8 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

Jsme hračičkové. Milujeme platební novoty, ale hotovost je v Česku stále králem

  5:45
Do Skandinávie, kde chtějí papírové peníze co nevidět zrušit, máme daleko. Ale třeba před Rakušany už máme náskok.
Ilustrační snímek | foto: Aneta Čapková pro iDNES.cz

Nápis křídou na tabuli hospody v centru Prahy poté, co se opět otevřely alespoň zahrádky: Platba pouze v hotovosti. Kontrast s obdobím, kdy vedle výdejních okének měli téměř všichni vylepené upozornění, že upřednostňují placení kartou. Kvůli hygienickým opatřením.

Skutečné peníze cítíte v ruce hned
Servírka vysvětluje důvod. „Jednak vlastně pořád vidíme v kasírtaškách, kolik jsme v daný moment vydělali, nebo také nevydělali,“ komentuje obsluha požadavek na platbu v opravdových, ne virtuálních penězích. Pak chtějí „cash“ někteří dodavatelé, pěkně zboží z ruky do ruky. „Nemají terminál a hotovost jim vyhovuje víc, mají peníze ihned a hmatatelné,“ dodává servírka. Ona sama, i když je mladá, má pocit, že peníze v ruce jsou větší jistota než elektronický převod, který se odehrává po počítačových sítích.

Oblibu papírové a kovové měny u Čechů potvrzují i poslední data České bankovní asociace (ČBA). „Na konci roku 2016 obíhalo mezi lidmi a firmami asi 550 miliard korun v bankovkách a mincích. Koncem loňského roku to bylo už 730 miliard korun,“ potvrzuje existenci hotovosti mezi lidmi Tomáš Hládek, gestor Komise ČBA pro platební styk. Navíc by zrušení hotových platidel vnímali Češi jako omezování svobody. Potvrzuje to ostatně i nejnovější průzkum agentury Ipsos pro ČBA. „Množství lidí, kteří by to brali jako útok na svobodu, se od loňska dokonce zvýšil, a to z 38 procent na 66 procent,“ potvrzuje výsledky průzkumu Michal Straka, specialista Ipsosu pro finanční trh.

Důvěřuj, ale prověřuj

  • Zcela nezhynula ani platba na dobírku. Lidé jsou při nákupu na dálku opatrní.
  • Nejdřív zboží, pak peníze hotově (nebo kartou) kurýrovi do ruky. Zákazníci se obávají, hlavně při prvním nákupu na daném e-shopu, aby neplatili předem za něco, co nakonec nedorazí.
  • Tato platba se týká více než třiceti procent klientů internetových obchodů.
  • Pro nákupy na internetu používáme nejčastěji notebooky nebo stolní počítače (68 procent).

Čemu lze takový nárůst přičítat? „Nemalá část populace se cítí být poškozena a omezována nejrůznějšími restrikcemi, a to může mít vliv na vnímání, co je a co není svoboda. Lidé jsou na to citlivější než v době, kdy jim z jejich pohledu práva ubírána nebyla,“ komentuje data z průzkumu pro ČBA Michal Straka.

Miliony míří od kasy do bezpečnostní schránky
Oblibu hotovosti lze zaznamenat zvláště v období, kdy jakákoli společnost prochází krizí. Což lze o té současné stoprocentně říci. „To bylo hmatatelné například během poslední velké světové krize po roce 2008. Nebyly výjimkou situace, že podnikatel přišel do banky, vyzvedl padesát milionů korun a odnesl je hned v téže budově do své bezpečnostní schránky,“ ilustruje situaci Tomáš Hládek. Povodně v minulých letech, ale i loňský začátek pandemie, to vše hnalo lidi k bankomatům. „Bývá tam obava, že nebudou bankomaty fungovat, tak se lidé předzásobí,“ doplňuje informace o chování lidí Hládek.

Hračičkové v srdci Evropy
Přesto tendence v platebním styku u nás potvrzují, že Češi jsou hračičkové, co se týká nových technologií. Jsou blázni do počítačových her, od mobilu neodtrhnou zrak a část z nich také stále víc hledá zalíbení v nejmodernějších způsobech placení.

Placení každodenních nákupů mobilem je už zcela normální pro takřka pětinu dospělé populace. Téměř dvacetina už dokonce používá některé z chytrých hodinek. „Osobně mám dost zkušeností třeba z Rakouska, pokud pominu hlavní město Vídeň, že je tam pořád málo obchodníků, kteří mají platební terminály uzpůsobené takovým moderním platbám,“ říká Tomáš Hládek z ČBA. Naši jižní sousedé jsou podle něho v tomto ohledu výrazně konzervativnější.

Stále populárnější jsou v Česku okamžité platby kartou při nákupu přes internet. Rozvoj e-shopů v epidemii to ještě posílil. 

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek