InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Češi vládnou softbalové Evropě: Krásný zážitek! zářil trenér Korčák

LEDENICE – Potvrzeno, Češi kralují evropskému softbalu! Nezměnila na tom nic ani pandemie, kvůli které se Ledenice a Sezimovo Ústí zhostily pořádání mistrovství Evropy s ročním zpožděním. S obhájci prvenství drželi v turnaji krok pouze Dáni, ale Češi se v domácím prostředí o zlato oloupit nedali: ve finále, na které konečně mohli přijít fandit diváci, po boji triumfovali 4:2. Pohár pro vítěze, hymna, šampaňské, ohňostroj... Šampioni si po výhře a slavnostním ceremoniálu užívali úspěch a vůbec se jim nechtělo do kabin. Nakonec hráči slavili pohromadě s fanoušky, fotili se s rodinou, objímali s přítelkyněmi, a když je přepadl hlad, pustili se přímo na hřišti do zásob pizzy.

 

„Ten poslední zápas byl hrozně těžký," vyprávěl pro portál JcTED.cz šťastný kouč Jaroslav Korčák. Dánsko vytáhlo ve finále svůj největší trumf a hodně zlobilo. „Kim Hansen je možná nejlepší nadhazovač v Evropě, i na světové úrovni je dobrý - jeho stoupavé nadhozy jsou prostě výborné. Takže to bylo těžké, ale dobře to dopadlo," oddychl si šéf českého týmu. Úkol byl splněn a Korčák se pod něj poprvé v kariéře podepsal jako hlavní kouč.

Když se Dánsko přihlásilo měsíc před startem ME jako poslední z devíti týmů, Češi zavětřili těžkého soupeře. Realita turnaje jim dala za pravdu. Na závěr základní skupiny se oba rivalové střetli v malém finále a Česká republika zvítězila 6:5. Mohla hrát v klidu, duel o zlato měla bez ohledu na výsledek jistý, a s ním i účast na příštím mistrovství světa na Novém Zélendu.

„I v pátek jsme věřili, že Dány porazíme, ať postavíme na hřiště kohokoli, a chtěli jsme, aby i kluci věřili, že tým je silný a každý může hrát," hýčkal Jaroslav Korčák v kolektivu týmového ducha. Týmy před zápasem o zlato nechtěly odkrýt všechny karty, a tak rozehrály taktické manévry, sestavy se lišily. „Vnímám to spíš jako demonstraci síly. Že je jedno, v jaké sestavě Češi hrají, stejně vyhrají," nabízí český pohled trenér Korčák.

Než se vítězové po finále rozutekli a oslavy nabraly neoficiální charakter, sezvali trenéři mistrů Evropy své hráče do kruhu a bylo zřejmé, že je na pořadu vážnější rozprava. „Připomněl jsem klukům, že naše cesta byla dlouhá. Po mistrovství světa 2019 hodně hráčů skončilo a my složili nový, mladý tým, který se připravoval na akci rok a tři čtvrtě, což je extrémně dlouho. Říkal jsem klukům, že jsem hrdý, že to zvládli," nastínil Jaroslav Korčák, co měl na srdci.

Mezi výrazné postavy ME patřili i Ledeničtí, třeba Jakub Hajný se blýskl na pálce. Ale i z dalších klubů extraligy dorazili reprezentanti ve výborné formě. „Mezi naše klíčové hráče určitě patřil Mikuláš Klas. Nevím, jestli podle statistik nebyl nejlepší pálkař celého turnaje, ale určitě byl výborný. Asi bych nechtěl někoho extra vyzdvihávat... Myslím, že v různých zápasech hráli výborně různí hráči, a to je důležité," pochvaloval si ledenický patriot Jaroslav Korčák, jenž byl v sedmém nebi: „Není nic lepšího, než vyhrát na domácím hřišti. Krásný zážitek! Určitě ve mně dlouho zůstane."

Konečné pořadí ME: 1. Česká republika, 2. Dánsko, 3. Chorvatsko, 4. Francie, 5. Nizozemsko, 6. Izrael, 7. Slovensko, 8. Švédsko, 9. Litva.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace