Čaputová udělila Rychetskému slovenské státní vyznamenání za rozvoj vztahů v oblasti soudnictví

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v neděli udělila státní vyznamenání předsedovi českého Ústavního soudu Pavlovi Rychetskému. Ocenila jeho zásluhy na rozvoji vztahů mezi Českem a Slovenskem, zejména v oblasti práva a ústavního soudnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava (Aktualizováno: 22:22 27. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Vyznamenání od paní prezidentky Zuzany Čaputové je pro mne velkou poctou. Dostal jsem jej z rukou osobnosti, které si velice vážím a kterou Slovensku závidím,“ uvedl v reakci Rychetský.

Prezident Zeman neudělí Rychetskému Řád TGM. Vadí mu zrušení části volebního zákona Ústavním soudem

Číst článek

Pražský hrad loni 28. října zveřejnil seznam osobností, které se rozhodl vyznamenat český prezident Miloš Zeman. Byl mezi nimi uveden i předseda Ústavního soudu, měl obdržet Řád Tomáše Garrigua Masaryka. V únoru se ale Zeman rozhodl řád Rychetskému neudělit kvůli verdiktu Ústavního soudu o zrušení některých částí volebního zákona.

Další vyznamenaní

Dalšími oceněnými jsou například biochemik Pavol Čekan, který se podílel na vývoji testů na koronavirus či polská režisérka Agnieszka Hollandová.

Mezi celkem 24 vyznamenanými je i hokejista Zdeno Chára, posmrtně Čaputová ocenila také zásluhy Jaroslava Budze. Tento učitel se loni v červnu postavil mladému muži, který útočil nožem ve škole ve Vrútkách na severu Slovenska. Zraněním, která při tom utrpěl, podlehl.

Státní vyznamenání se na Slovensku tradičně udělují v lednu u příležitosti vzniku samostatného státu. Letos však prezidentka Čaputová slavnostní předání kvůli nepříznivé pandemické situaci přeložila na poslední červnovou neděli.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme