Hlavní obsah

Příkop mezi Američany: sochy George Floyda

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhalení nových soch Afroameričana George Floyda usmrceného loni při policejním zásahu, přijímá americká veřejnost rozporuplně.

Foto: Jeenah Moon, Reuters

Odhalení sochy George Floyda v newyorském Brooklynu se zúčastnil i bratr zabitého Terrence (vedle památníku).

Článek

Zatímco zastánci těchto pomníků to označují za memento v boji proti rasismu, odpůrci poukazují na to, že muž s kriminální minulostí nebyl žádným prototypem hrdiny. Jednu sochu za skandování „My jsme Floyd“ odhalili v newyorském Brooklynu v sobotu, na nový federální svátek Juneteenth připomínající konec otroctví.

Žádný Floyd, odmítá policie srovnání smrti muže v Teplicích. A zveřejnila nové video

Krimi

„Můj bratr byl oběť. Potřebuji, abyste dávali pozor a připomínali všem jméno mého velkého bratra,“ řekl dle listu USA Today sourozenec Terrence Floyd, který odhalení obří busty přihlížel. Jinou bronzovou sochu, znázorňující George Floyda sedícího v poklidu na lavičce, krátce předtím představil Newark ve státě New Jersey. „George Floyd nyní reprezentuje mnohem víc než sám sebe,“ prohlásil tamní starosta Ras Baraka. Ani mezi Afroameričany ale Floydovy sochy nemají jednoznačnou podporu. Zástupce obou táborů vyzpovídala ruská stanice RT.

„Myslím, že je velkou chybou vysílat signál, že je ten muž hrdina. Spousta Afroameričanů by si to zasloužila mnohem víc. Byl to v podstatě drogově závislý kriminálník,“ řekla televizi Melanie Colletteová z newjerseyské Rowan University.

22,5 roku vězení

„Z George Floyda se nedělá hrdina. Je to připomínka systémového rasismu institucí v zemi,“ oponoval jí newyorský politický aktivista Anthony Rogers-Wright. George Floyd zemřel loni 25. května v Minneapolisu ve státě Minnesota během zatýkání, když mu policista Derek Chauvin klečel devět minut na krku.

Za smrt černocha Floyda dostal bývalý policista Chauvin 22 a půl roku

Amerika

Hlídku přivolali kvůli podezření, že muž zkoušel platit falešnou bankovkou. Floyd užíval drogy a měl kriminální minulost, v roce 2009 byl odsouzen na pět let za účast na loupežném přepadení. Expolicistu Dereka Chauvina soud shledal vinným z jeho vraždy a zabití, soud ho poslal na 22,5 roku do vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám